Chinchilla’s zijn speels, vriendelijke en ZEER intelligent. Het zijn gewoontedieren en houden van regelmaat!

Chinchilla’s zijn nachtdieren, maar omdat ze sociaal zijn,  zullen ze hun ritme aanpassen zodat u met ze kunt spelen, maar ze zullen dankbaar zijn als u dat iedere dag op dezelfde tijd doet!

Welke chinchilla gaat u kiezen?

Chinchilla’s zijn ongelooflijk schattig met hun zachte, dikke vacht, dus ze lijken allemaal leuk. Lees meer >>

Er zijn twee type chinchilla’s – de Chinchilla lanigera – met een puntneus en hoekig gezicht en de Chinchilla brevicaudata – groter dan de lanigera met een dikkere nek en schouders, maar een kortere staart.

Door selectief te fokken is er een breed scala aan vachtkleuren. Dit zijn Zilver, Wit Platinum, Zwart fluweel, Saffier, Roze/Abrikoos, Chocolade Bruin en Albino.

Uw chinchilla’s mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunnen ze gelijk in hun nieuwe onderkomen wennen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Vergeet niet om ze gezelschap te houden en tegen ze te praten, ze zullen hun broertjes en zusjes missen! Lees meer >>

Wij stellen voor om uw chinchilla’s de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef ze voldoende vers water en de eerste 24 uur alleen hooi te eten. Dit om spijsverteringsproblemen te voorkomen. 

Laat ze vervolgens langzaam wennen aan de (nieuwe) voeding. U zult snel weten of uw chinchilla’s zich thuis voelen: ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen. 

Welke voeding geeft u uw chinchilla’s?

De chinchilla heeft een zeer gevoelig spijsverteringsstelsel welke zich heeft ontwikkeld door het sobere vezelrijke dieet van gras, vruchten, bladeren, wortels en stengels. Lees meer >>

Uw chinchilla’s hebben een uitgebalanceerde voeding nodig en iedere dag vers hooi om ze te voorzien van vezels, vitaminen en mineralen voor een goede gezondheid. Ze hebben ook een knaagblok nodig en veilige takjes om op te kauwen om de natuurlijke gebitslijtage van de tanden te bevorderen.

De voeding voor chinchilla’s moet een zeer laag vetgehalte hebben en mag geen zonnebloempitten of pinda’s bevatten. Ze kunnen snel te dik worden als ze te veel vetten krijgen en op de lange termijn kan dit zelf fataal zijn. 

Chinchilla’s moeten iedere dag gevoerd worden (‘s morgens en ‘s avonds). Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet iedere keer na gebruik worden schoongemaakt. 

U wilt natuurlijk tijd met uw chinchilla’s doorbrengen en met ze spelen. U kunt ze zo nu en dan een stukje appel of wortel voeren. 

Als u de voeding van uw chinchilla’s verandert, dient u dit geleidelijk te doen. Mix op de 1e dag ongeveer 1/4 van het nieuwe voer door 3/4 van het oude voer en verander zo de voeding langzaam over een periode van 10 dagen. Dit zou er voor moeten zorgen dat uw chinchilla’s geen buikpijn krijgen.

Enkele natuurlijke snacks voor uw chinchilla’s zijn vers gras (maar GEEN gras resten), wortel en peterselie. Let op, te veel groen voer kan leiden tot diarree.

Drinkfles

Het is erg belangrijk dat u altijd zorgt voor vers drinkwater. U kunt een waterfles gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. 

Hokken

U dient voor voldoende ruimte te zorgen voor uw chinchilla’s om te eten, slapen en rond te rennen. Chinchilla’s zijn sociale dieren en zouden in paartjes (van dezelfde sexe) of groepen moeten worden gehouden. Lees meer >>

Chinchilla’s moeten binnen gehouden worden. De temperatuur in de kamer moet constant zijn, ze mogen niet in direct zonlicht staan of op de tocht, en buiten bereik van andere huisdieren. 

Chinchilla’s hebben een goede, veilige, ruime kooi nodig. Ze dienen gehouden te worden in een grote kooi van ijzerdraad met klimmogelijkheden, een slaapdoos en ze hebben dagelijkse een vers zandbad nodig. Koop de grootste kooi die u kunt betalen, ze brengen hun lange leven er in door. 

De kamertemperatuur moet constant zijn en mag NOOIT hoger worden dan 27 graden Celsius, omdat ze dan gestresst raken en zelf dood kunnen gaan. In Nederland mogen ze nooit buitenshuis gehouden worden, vanwege het wisselende klimaat. 

In het voorjaar en de zomer kunt u ze in een geschikte, veilige ren (of volière) buiten laten lopen, maar haal ze voor de nacht altijd weer binnen. 

Hou chinchilla’s nooit in een plastic hok, omdat ze zich een weg naar buiten zullen knagen en als ze plastic inslikken is dit zeer gevaarlijk. Vergeet niet dat ze iedere dag ergens hun zandbad willen nemen. 

De kooi met regelmatig schoongemaakt worden. Dit is zeker belangrijk bij warm weer in verband met vliegen. 

Dagelijks: Verwijder alle vieze bodembedekking

Wekelijks: Verwijder alle bodembedekking. Maak de kooi grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en laat het goed drogen. Spray aan de binnenkant van de kooi een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. Vul de kooi met schone bodembedekking. 

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende bodembedekkingen voor chinchilla’s, maar het beste is een natuurlijk product dat stofvrij is gemaakt, dit vermindert irritatie aan de ogen, neus en luchtwegen. Wilt u meer weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Badzand

Chinchilla’s dienen iedere dag een zandbad te hebben. Doe het zand (van goede kwaliteit) in een hoge doos of kattenbak en laat uw chinchilla’s er in rollen. Ze vinden dit echt leuk en het zand helpt om hun vacht gezond te houden door overtollige olie er uit te halen. Lees meer >>

Verwijder gelijk het vervuilde zand en vervang wekelijks al het zand. 

Chinchilla’s mogen niet in bad gedaan worden, omdat hun vacht het water absorbeert en hun vacht moeilijk droogt. Water in de vacht kan hyperthermie veroorzaken, dit kan fataal zijn. 

Beweging

Het is zeer belangrijk dat ze elke dag voldoende beweging krijgen. Uw chinchilla’s zullen het heerlijk vinden om op veilige takken te klimmen of knagen. Maak een paar tunnels van regenpijpen. Bloempotten zijn heel leuk om te onderzoeken of om in te verstoppen, net als kartonnen dozen of houten kratjes waar ze ook nog aan kunnen knagen. Lees meer >>

Verstop kleine stukjes eten in het speelgebied om uw chinchilla’s aan te sporen te foerageren. Chinchilla’s zijn van nature actieve, nieuwsgierige dieren. Ze houden zichzelf graag bezig, en, indien mogelijk, zullen ze het grootste gedeelte van hun tijd doorbrengen met rondrennen en het ontdekken van hun omgeving. Mocht u een “chinchilla-proof” kamer hebben, dan vinden ze het heerlijk om in deze grote ruimte te spelen. 

Omgaan met uw chinchilla’s

Om er voor te zorgen dat uw chinchilla’s tam en vriendelijk/aanhalig worden, is het belangrijk dat u regelmatig en goed met ze omgaat. Het verkeerd oppakken kan er toe leiden dat ze bang worden en blijven en/of zelfs agressief worden. Lees meer >>

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen. 

Voordat u uw chinchilla wilt aaien of oppakken, moet hij wakker en alert zijn. Laat hem zelf bepalen of hij naar u toe wil komen. 

U kunt uw stem gebruiken om uw chinchilla te laten weten dat u vlakbij bent. Benader hem altijd op dezelfde hoogte. Hurk voor hem neer en laat hem naar u toekomen om aan uw hand te snuffelen.

Doe voorzichtig uw duim achter zijn voorpoten en uw vingers over zijn rug en til hem op, terwijl u met uw andere hand de achterkant ondersteunt.

Plaats hem voorzichtig op uw schoot of hou hem tegen uw borst. 

Probeer hem NIET bij zijn staart of oren op te tillen (zoals professionals vaak doen), omdat dit pijn kan doen of de staart kan afbreken. Als uw chinchilla ruw wordt opgepakt, kan zijn haar uitvallen, dit is een natuurlijke afweerreactie. 

Wilt u meer weten?

Stuur ons dan een e-mail met uw vraag.