Degoes zijn erg leuk huisdieren. In tegenstelling tot vele andere kleine huisdieren zijn ze overdag wakker en komen ze naar uw toerennen als u er aan komt. Ze zijn zeer vriendelijk en snel tam, en al “pratend” komen ze naar u toe om een snoepje te bietsen (natuurlijk met weinig koolhydraten en suiker).

Degoes zijn erg sociaal en leven in het wild in groepen. Ze worden dus erg eenzaam en depressief als ze alleen zijn! Neem daarom altijd 2 of meerdere degoes.

Welke degoe gaat u kiezen?

Als u de ruimte en tijd voor ze hebt, dan adviseren wij u om ze te adopteren uit een opvangcentra in plaats van ze te kopen bij een fokker.

Uw degoes mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunt u ze gelijk in hun nieuwe onderkomen plaatsen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Vergeet niet om ze gezelschap te houden en tegen ze te praten, ze zullen hun broertjes en zusjes missen. Lees meer >>

Wij stellen voor om de degoes de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef ze voldoende vers water en de eerste 24 uur alleen hooi te eten. Dit om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

U zult snel weten of uw degoes zich thuis voelen: ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen.

Welke voeding geeft u uw degoes

Degoes moeten 2 x per dag worden gevoerd (‘s ochtends en ‘s avonds). Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet iedere keer als hij leeg is, worden schoongemaakt. Lees meer >>

Degoes zijn van oudsher gevoerd met caviavoer. Echter, dit is niet ideaal, omdat hun voedingsbehoefte anders is en caviavoer te veel vet bevat voor een degoe.

De ideale voeding voor een degoe bevat een laag vetgehalte en is rijk aan vitamine C. Wilt u meer weten over voeding voor uw degoes, klik dan hier.

Om het gebit van uw degoes gezond te houden, dient u ze veel hooi en eventueel een knaagblok te geven.

Als u de voeding van uw degoes verandert, dient u dit geleidelijk te doen. Mix op de 1e dag ongeveer 1/4 van het nieuwe voer door 3/4 van het oude voer en verander zo de voeding langzaam over een periode van 10 dagen. Dit zou er voor moeten zorgen dat uw degoes geen buikpijn krijgen.

U kunt ze ook tussendoortjes geven zoals donkergroene bladgroenten – broccoli en basilicum zijn ideaal vanwege de antioxidanten. Fruit moet vermeden worden, omdat dit te veel suikers bevat voor degoes en ze kunnen gevoelig zijn voor diabetes.

Drinkfles

Het is erg belangrijk dat u altijd zorgt voor vers drinkwater. U kunt een waterfles gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. Bakjes zijn niet echt geschikt, omdat ze makkelijk om te stoten zijn en het water bevuild kan raken.

Hokken

U dient voor voldoende ruimte te zorgen voor uw degoes om te eten, slapen en rond te rennen. Degoes zijn sociale dieren en zouden in paartjes of groepen moeten worden gehouden. Zorg voor voldoende ruimte!. Lees meer >>

Ze moeten binnen gehouden worden op een zorgvuldig uitgekozen plaats. De temperatuur in de kamer moet constant zijn, niet in direct zonlicht en niet op de tocht, en buiten bereik van andere huisdieren.

Degoes zijn zeer gevoelig voor hoge temperaturen en kunnen makkelijk een zonnesteek krijgen doordat ze niet kunnen zweten. Daarvoor dient u er altijd voor te zorgen dat uw degoeverblijf in een kamer staat met een kamertemperatuur (18-22ºC)- een thermometer bij het hok is geen overbodige luxe.

Verplaats het hok naar een koelere kamer bij warm weer en zorg er altijd voor dat ze NOOIT in direct zonlicht staan.

Degoes hebben een goed, veilig en ruim hok nodig. Ze kunnen in een traliekooi gehouden worden. Een groot ratten- of chinchillahok, waar de maasbodem uitgehaald of afgedekt is, is zeer geschikt, maar vermijdt plastic omdat ze hier vrij snel doorheen kunnen knagen.

Degoes slapen in het wild in holen. Een nestdoos is een kunstmatige replicatie van een hol en uw degoes zullen snel leren dat ze in deze comfortabele nestdoos kunnen rusten en slapen.

Degoes hebben zeer scherpe klauwen, dus zorg voor een stuk steen waarop ze ze kunnen “vijlen”.  U kunt ook papegaai zitstokken gebruiken, deze zijn ontworpen om de klauwen te slijpen en werken ook goed.

Een goed hok bevat 2 verdiepingen en heeft op zijn minst 2 compartimenten – een voor overdag en een om ‘s nachts in te slapen.

Een hok kan NOOIT groot genoeg zijn!

Degoes houden van een zandbad om hun vacht schoon te houden. U kunt hiervoor chinchillabadzand kopen. Geef u degoes een korte tijd per dag een grote keramische bak met ongeveer 5 cm badzand op de bodem.  Laat dit niet te lang staan, anders gaan ze het als toilet gebruiken.

Het hok met regelmatig schoongemaakt worden. Dit is zeker belangrijk bij warm weer om vliegen te voorkomen.

Dagelijks: Verwijder al het oude voer en controleer de waterfles.

Wekelijks: Verwijder vieze bodembedekking.

Elke 3 maanden: Verwijder alle bodembedekking. Maak de kooi grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en laat het goed drogen. Spray aan de binnenkant van de kooi een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. Vul de kooi met schone bodembedekking.

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende bodembedekkingen, maar het beste is een natuurlijk product dat is gemaakt van papier, hout of stro. Lees meer >>

Sommige synthetische producten kunnen uw degoes beschadigen als ze er van eten. We raden ook een bodembedekking aan die stofvrij is gemaakt, dit vermindert irritatie aan de ogen, neus en luchtwegen.

Wilt u meer weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Zandbad

Degoes hebben regelmatig een zandbad nodig om hun vacht vrij te houden van natuurlijk afgescheiden olie. Degoes moeten op zijn minst 2 keer per week een zandbad kunnen nemen – chinchillabadzand is hiervoor zeer geschikt. Het zand moet iedere week vervangen worden.

Beweging

Het is zeer belangrijk dat uw degoes de mogelijkheid hebben om iedere dag in beweging te zijn. Degoes hebben veel beweging nodig om gezond te blijven en dienen een groot, solide rad te hebben, zonder spaken ter bescherming van hun pootjes en staart. Lees meer >>

Uw degoes houden ook van veilige takjes (gebruik takjes van een appelboom, NOOIT van een wilg omdat deze giftig voor ze zijn) om op te klimmen en knagen. U kunt ook tunnels voor ze maken van regenpijpen. Bloempotten zijn ook geweldig om in te verstoppen, alsook  kartonnen- of houten dozen, hier kunnen ze ook aan knagen.

Degoes moeten regelmatig uit hun hok gelaten worden om de beweging te krijgen die ze nodig hebben, waaronder rennen, springen en klimmen, maar dit moet wel in een “Degoe veilige” kamer gebeuren.

U kunt uw degoes het beste in de ochtend en avond laten rondrennen en spelen, omdat dit het meest overeenkomt met hun piek in activiteit.

Omgaan met uw degoes

Om er zeker van te zijn dat uw degoes tam en vriendelijk worden, is het belangrijk dat u goed en regelmatig met ze omgaat. Lees meer >>

Als u uw degoes verkeerd oppakt, kan dat er toe leiden dat ze bang worden en blijven, en/of zelfs agressief worden.

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen.

Zorg er voor dat uw degoe goed wakker is, voordat u hem aanraakt.

Laat hem zelf bepalen of hij er aan toe is om naar u toe te komen. Gebruik uw stem om hem te laten weten dat u in de buurt bent. Hurk voor hem neer en laat hem aan de rug van uw hand snuffelen. Leg zachtjes uw duim achter de voorpoten en uw vingers over de rug en til hem op, terwijl u hem aan de onderkant ondersteunt met uw andere hand.

Plaats uw degoe zachtjes op uw schoot en hou hem tegen uw borst. Als u uw degoe vasthoudt, dan zal hij langer stilzitten als uw hem niet met uw hele hand omringd. Laat hem op uw hand of arm zitten en geef hem een gezonde snack – zo zullen ze zich lekkerder voelen bij u!

U moet uw degoe NIET bij de staart of oren optillen, omdat dit pijn kan doen of de staart kan afbreken.

Meer weten?

Stuur ons dan een e-mail met daarin uw vraag.