Fretten zijn erg leuke huisdieren! Ze zijn erg nieuwsgierig en gezellig, en daarnaast speels en intelligent!

Fretten zijn extreem actief, houden van zeer veel beweging en zullen iedere dag met u willen spelen. Als ze u beter leren kennen, zijn het hele vriendelijke diertjes. Het zijn carnivoren, maar als u ze goed behandelt, zullen ze niet bijten

Fretten hebben veel eiwitten nodig in hun voeding en omdat hun spijsvertering erg snel is, moeten zij met regelmatige tussenpozen gevoerd worden.

Welke fretten gaat u kiezen?

Oorspronkelijk waren er maar 2 kleuren fretten: albino en zwart (sabel). Vandaag de dag zijn er veel verschillende qua kleur en patronen. Lees meer >>

De verschillende combinaties van kleuren, patronen en markeringen zorgen voor een oneindig aantal variaties. Enkele voorbeelden van patronen kunnen zijn: “Roodbont” (een mix van kleuren en wit haar) of “Dalmatiër” (met vlekken op een witte vacht). Markeringen kunnen als een soort masker over de kop of de pootjes liggen, of als een witte bles op het voorhoofd of borst.

Uw fretten mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunt u ze gelijk in hun nieuwe onderkomen plaatsen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Lees meer >>

Vergeet niet om ze gezelschap te houden en tegen ze te praten. Ze zullen hun broertjes en zusjes missen. We stellen voor om de fretten de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef ze voldoende vers water en wat eten.

U zult snel weten of uw fretten zich thuis voelen: ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen.

Welke voeding geeft u uw fretten

Fretten zijn carnivoren, dus ze hebben veel eiwitten nodig in hun voeding. Dit betekent dat ze iets duurder zijn qua voeding dan een konijn of cavia. Fretten hebben een snelle spijsvertering. Ze moeten met regelmatige tussenpozen kleine hoeveelheden voeding krijgen met een hoog gehalte aan eiwitten en olie. Lees meer >>

Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet bij iedere voeding eerst worden schoongemaakt, het oude voer moet weggegooid worden. Klik hier voor meer informatie over het speciale voer voor Fretten.

Snacks

Snacks dienen met mate gegeven te worden – te veel snacks kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, gebitsproblemen en hartziektes. Lees meer >>

Natuurlijke snacks voor uw fretten zijn o.a. ei, stukje lever, hart, vis, klein stukje boter of echte vleessnoepjes voor honden/katten waar een hoog percentage vlees in zit. U zult hiermee wel voorzichtig moeten zijn, want fretten hebben een speciaal verstopplekje waar ze hun voedsel hamsteren.  Deze zult u moeten vinden om het oude voer te kunnen weggooien.

GEEF UW FRETTEN NOOIT ZUIVELPRODUCTEN OF SNOEP.

Drinkfles

Het is erg belangrijk dat u altijd zorgt voor vers drinkwater. U kunt een waterfles gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. Als uw konijnen het moeilijk vinden om uit een fles te drinken, dan kunt u een bakje (van zwaar aardenwerk) met water in het hok plaatsen.  Controleer regelmatig of het bakje niet is omgevallen of is vervuild.

Huisvesting

Fretten kunnen zullen binnen als buiten leven. Ze vinden het heel prettig om in hangmatten te slapen – zorg er dus voor dat er één voor ze is. Lees meer >>

Als u uw fretten binnen houdt, dan hebben ze een ruime kooi nodig die minimaal uit 2 compartimenten bestaat. De kooi mag niet op de tocht staan of in direct zonlicht.  De ideale afmeting voor één of twee fretten is 120cm x 60cm x 60cm.

Als u uw fretten buiten wilt houden, dan adviseren wij een kooi bestaande uit twee verdiepingen. Deze dient op een beschutte plaats te staan en niet in direct zonlicht. Bij koud weer dient u ze te beschermen tegen toch, wind en regen.

De kooien moeten voor de winter gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze tocht- en vochtvrij zijn en zullen blijven. Als er twijfel bestaat over de isolatie, dan dient u extra bodembedekking te geven. Plaats de kooi op stenen of pootjes om te voorkomen dat het vochtig wordt tijdens nat weer.

De kooien moeten regelmatig worden schoongemaakt, zodat uw fretten gezond blijven. Het zijn schone dieren en houden niet van een vieze leefomgeving.  Zorg dus ook voor een kattenbak.

Dagelijks:Verwijder alle vieze bodembedekking en controleer of ze voldoende schoon water hebben. Verschoon de kattenbak in verband met vieze luchtjes en ongedierte.

Wekelijks: Verwijder alle bodembedekking. Maak de kooi grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en laat het goed drogen. Spray aan de binnenkant van de kooi een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. Vul de kooi met schone bodembedekking.

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende bodembedekkingen voor fretten, maar het beste is een natuurlijk product dat stofvrij is gemaakt, dit vermindert irritatie aan de ogen, neus en luchtwegen. Fretten vinden het ook heerlijk om zich op te rollen in schone, oude handdoeken. Wilt u meer weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Beweging

Zorg voor een ren voor uw fretten. Het is zeer belangrijk dat ze elke dag voldoende beweging krijgen. Fretten zijn van nature hele actieve en nieuwsgierig diertjes. Ze houden zichzelf graag bezig en zullen, als het mogelijk is, de meeste tijd besteden aan rond rennen en het onderzoeken van hun omgeving.

Maak een paar tunnels van regenpijpen. Bloempotten en dozen zijn heel leuk om te onderzoeken of om in te verstoppen. Uw fretten zullen het ook prachtig vinden om in takken te klimmen, op plankjes of in een hangmat.

Verstop kleine stukjes eten in het speelgebied om uw fretten aan te sporen te foerageren.

Uw fretten vinden een wandeling aan een tuigje met u ook leuk. Dit gaat het makkelijkst in een veilige, afgeschermde ruimte. Gaat u buiten het afgeschermde gebied wandelen, zorg dan voor een identiteitsplaatje voor het geval uw fret weet te ontsnappen.

Omgaan met uw fretten

Om er voor te zorgen dat uw fretten tam en vriendelijk worden, is het belangrijk dat u regelmatig en goed met ze omgaat. Lees meer >>

Als u uw fretten verkeerd oppakt, kan dat er toe leiden dat ze bang worden en blijven, en/of zelfs agressief worden.

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden ze bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen.

Voordat u uw fret wilt aaien of oppakken, moet hij wakker en alert zijn. Laat hem zelf bepalen of hij naar u toe wil komen.

U kunt uw stem gebruiken om uw fret te laten weten dat u vlakbij bent.

Fretten kunnen opgepakt worden met één hand om de schouders, uw duim onder zijn bek, en tegelijkertijd ondersteunt u de achterpoten met uw andere hand. Til hem dan zachtjes op en hou hem tegen uw borst.

Wilt u meer weten?

Stuur ons dan een e-mail met uw vraag.