Gerbils zijn leuke huisdieren – maar je moet snel zijn om ze bij te kunnen houden. Als ze slapen, willen ze niet gestoord worden, MAAR als ze wakker zijn – it’s playtime!

Gerbils zijn een beetje verlegen, ze moeten u dus eerst leren kennen. Behandel ze altijd voorzichtig en maak geen onverwachte bewegingen. Ze zullen u snel vertrouwen en dan ontdekt u hoe vriendelijk en nieuwsgierig gerbils zijn!

Gerbils zijn zeer sociale dieren en worden eenzaam en ongelukkig als u ze alleen houdt. 

Welke gerbil gaat u kiezen?

Gerbils zijn pas de laatste 30 jaar gedomesticeerd, dus er is nog geen gelegenheid geweest voor een uitgebreide ontwikkeling in kleuren. Lees meer >>

De Gouden Agouti is de meest voorkomende gerbil en is zandkleuring met een donkere streep over de wervelkolom en staart. Andere soorten zijn Albino, Zwart, Kaneel, White Spot, Dark Tailed White, Dove en Argenté.

We verwachten dat u diegenen zult kiezen op wie u verliefd wordt als u ze gaat uitkiezen!

Uw gerbils mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunt u ze gelijk in hun nieuwe onderkomen plaatsen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Lees meer >>

Vergeet niet om ze gezelschap te houden en tegen ze te praten. Ze zullen hun broertjes en zusjes missen. We stellen voor om de gerbils de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef ze voldoende vers water en wat Gerbil voeding. 

U zult snel weten of uw gerbils zich thuis voelen: ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen.

Welke voeding geeft u uw gerbils?

Gerbils hebben 2 x per dag voeding nodig, ‘s ochtends en ‘s avonds. Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerken bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet bij iedere voeding worden schoongemaakt. Lees meer >>

Gerbils zijn van oudsher gevoerd met hamstermixen. Echter, dit is niet ideaal, omdat hun behoeften anders zijn en hamstersmixen te veel vet bevatten voor gerbils. Voor meer informatie over een goede kwaliteit voeding voor gerbils, kunt u hier klikken.

Als u de voeding van uw gerbils verandert, dient u dit geleidelijk te doen. Mix op de 1e dag ongeveer 1/4 van het nieuwe voer door 3/4 van het oude voer en verander zo de voeding langzaam over een periode van 10 dagen. Dit zou er voor moeten zorgen dat uw gerbils geen buikpijn krijgen.

U kunt ze ook gezonde snacks uit de tuin voeren, zoals broccoli, wortel en komkommer, maar denk eraan: te veel groen voer kan diarree veroorzaken. 

Drinkfles

Het is erg belangrijk dat u altijd zorgt voor vers drinkwater. U kunt een waterfles gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. Waterbakjes zijn niet echt geschikt, omdat ze kunnen omvallen of het water bevuild kan raken. 

Hokken

U dient voor voldoende ruimte te zorgen, zodat u gerbils kunnen eten, slapen en rondrennen. Gerbils moeten in paartjes of groepen gehouden worden en er moet voldoende ruimte zijn voor hun allemaal. Lees meer >>

Gerbils moeten binnen gehouden worden en de plek moet zorgvuldig gekozen worden. De temperatuur in de kamer moet constant zijn, het hok mag niet in direct zonlicht of op de tocht staan en dient buiten bereik van andere huisdieren te staan. 

Gerbils hebben een ruime, veilige ruimte nodig. Ze kunnen in een traliekooi worden gehouden met een plastic onderbank of in een plastic hamsterhuis, maar het beste is om een “gerbilarium” te maken (een aquarium met een zeer goed ventilerende deksel). Hou ze nooit in een houten kooi, omdat ze zich een weg naar buiten zullen knagen! 

Een goede kooi heeft 2 verdiepingen en op zijn minst 2 compartimenten – één voor overdag en één voor ‘s nachts. Vergeet niet dat als u meerdere gerbils heeft, u een grotere kooi nodig heeft. 

Ze slapen ‘s nachts het liefst alleen, ze hebben dus ieder een eigen slaapruimte nodig.  Want wilt u uw slaapkamer altijd delen?

Een kooi kan NOOIT te groot zijn – koop of maak de grootste kooi die u zich kunt veroorloven. 

Gerbils zijn één van de makkelijkste diertjes om voor te zorgen. Omdat hun kleine lichaampjes zich hebben aangepast aan het hebben van weinig eten en drinken, produceren ze weinig lichaamsvloeistof, en scheiden ze slechts geconcentreerde urine en droge poep uit. 

Als u ze in een gerbilarium houdt met veel absorberend turf en houtkrullen, kunnen ze tot 3 maanden in hygiënische omstandigheden leven. 

Het is echter wel belangrijk dat u DAGELIJKS de kooi controleert op “oud” voedsel en dit weghaalt. Controleer ook regelmatig de waterfles, omdat gerbils “vuil” eronder kunnen gaan opstapelen, waardoor de fles kan gaan lekken.  

Dagelijks: Verwijder alle het “oude” voer en controleer de waterfles. 

Wekelijks: Verwijder vieze bodembedekking. 

Elke 3 maanden: Verwijder alle bodembedekking. Maak de kooi grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en laat het goed drogen. Spray aan de binnenkant van de kooi een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. Vul de kooi met schone bodembedekking. 

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkingen voor gerbils, maar het beste zijn natuurlijke producten gemaakt van papier, hout of stro. Lees meer >>

Sommige synthetische producten kunnen uw gerbils verwonden als ze er van eten. Het is ook beter om een bodembedekking te gebruiken die stofvrij is gemaakt, dit vermindert irritatie aan de ogen, neus en luchtwegen. Wilt u meer weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Beweging

Het is zeer belangrijk dat uw gerbils iedere dag veel beweging kunnen hebben. Ze houden er van rond te rennen en te spelen; zorg voor speelgoed zoals toiletrollen, bloempotten, eierdoosjes and stukjs veilig hout, zoals hazelaar- of appeltakjes, waar ze op kunnen klimmen en op kunnen knagen! Lees meer >>

Stapels van takjes (natuurlijk hout – wilg, beuken, hazelaar of appel) zijn leuk om in te spelen of om onder te rusten. Gerbils zullen op de takjes knagen en dit helpt de natuurlijke gebitsslijtage!

Door voedsel en zo nu en dan een gezonde snack te verstoppen in bijv. de toiletrollen, of op verschillende plaatsen in de kooi, worden uw gerbils gedwongen op zoek te gaan naar voedsel – dit houdt ze uren bezig en voorkomt verveling. 

Omgaan met uw gerbils

Om er voor te zorgen dat uw gerbils tam en vriendelijk/aanhalig worden, is het belangrijk dat u regelmatig en goed met ze omgaat. Het verkeerd oppakken van een gerbil kan er toe leiden dat het bang wordt en blijft, en/of zelfs agressief wordt. Lees meer >>

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen. 

De beste manier om uw gerbils op te pakken, is om tijdens het benaderen tegen ze te praten – op dezelfde hoogte. Hurk en laat ze naar u toekomen, laat ze aan uw vuist snuffelen. 

Als u gerbil het vertrouwt en interesse heeft, open dan langzaam uw vuist en biedt hem uw handpalm. Het kan op uw hand kruipen of u kunt hem zachtjes opscheppen. 

Hou uw gerbil in de palmen van beide handen om er voor te zorgen dat hij veilig is en u hem niet kunt laten vallen. Sta langzaam op – te snel is voor hem hetzelfde als voor ons het Empire State Building opgaan in 3 seconden! Hou hem voor alle veiligheid altijd boven uw schoot of dicht bij uw borst.

Praat altijd zachtjes tegen uw gerbil en stel hem op zijn gemak. Een kleine, gezonde snack zal hem ook blij maken. 

Wilt u meer weten?

Mocht u nog meer willen weten over de verzorging en gezondheid van uw gerbils, stuur ons dan een e-mail met daarin uw vraag.