Laat u niet voor de gek houden door hun kleine, lieve uiterlijk – het zijn zeer spannende huisdieren – ze zijn energiek, vrolijk en praatgraag!

De cavia komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar sommige van hun neven nog steeds leven. Cavia’s houden van gezelschap en, al stellen ze uw gezelschap op prijs, vinden het prettig om met een andere cavia te leven.

Ze willen graag een grote kooi, zodat ze genoeg ruimte hebben om rond te rennen. Ze kunnen zowel binnen als buiten leven, alhoewel binnen beter is met koud weer. 

Welke cavia’s gaat u kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten cavia’s in kleur en vacht. Qua kleur kunnen ze worden onderverdeeld in 3 kleuren: Agouti, het haar heeft verschillende banen van kleuren, effen kleur en cavia’s met combinaties van kleuren in vlekken op de vacht. Degene die u zult kiezen, zal degene zijn op wie u verliefd wordt! 

Uw cavia’s mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunt u ze gelijk in hun nieuwe onderkomen plaatsen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Vergeet niet om ze gezelschap te houden en tegen ze te praten. Lees meer >>

Wij stellen voor om de cavia’s de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef ze voldoende vers water en de eerste 24 uur alleen hooi te eten. Dit om spijsverteringsproblemen te voorkomen. 

Laat ze vervolgens langzaam wennen aan de (nieuwe) voeding. U zult snel weten of uw cavia’s zich thuis voelen: ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen. 

Welke voeding geeft u uw cavia’s

Cavia’s moeten 2 x per dag worden gevoerd (‘s ochtends en ‘s avonds). Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet iedere keer als hij leeg is, worden schoongemaakt. Lees meer >>

Cavia’s hebben gezond voer nodig, aangevuld met verse groenten en zoveel hooi als ze kunnen eten om zo de benodigde vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen om fit en gezond te blijven. Hooi helpt ook bij het afslijten van de tanden.

Cavia’s hebben ook elke dag vitamine C nodig. Dit kunnen ze niet zelf produceren en zonder worden ze ziek. 

Cavia’s kunnen soms selectief gaan eten, wat natuurlijk slecht is voor hun gezondheid. U zult dan de voeding moeten veranderen. Voor meer informatie over de juiste voeding voor uw cavia’s, kunt u hier klikken.

Als u de voeding van uw cavia’s verandert, dient u dit geleidelijk te doen. Mix op de 1e dag ongeveer 1/4 van het nieuwe voer door 3/4 van het oude voer en verander zo de voeding langzaam over een periode van 10 dagen. Dit zou er voor moeten zorgen dat uw cavia’s geen buikpijn krijgen.

Om het gebit van uw cavia’s gezond te houden, dient u genoeg hooi te geven, misschien een knaaghoutje (Fruit Gnaw) of takjes van een appel-, hazelnoot- of wilgenboom.

U kunt ze ook verse dingen uit uw tuin geven, zoals vers gras, peterselie, paardenbloem, wortels, selderij, broccoli, boerenkool, spinazie en komkommer, maar vergeet niet: te veel groen voer kan diarree veroorzaken.

Gevaarlijke planten

Het voeren van planten aan uw cavia’s zorgt voor afwisseling, maar sommige planten zijn gevaarlijk voor uw cavia’s. Download hier de gratis Gids van Gevaarlijke Planten. Supreme Petfoods’ Guide to Dangerous Plants

Snacks

Snacks dienen met mate gegeven te worden – te veel snacks kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, gebitsproblemen en hartziektes.

Water

Het is erg belangrijk dat u altijd zorgt voor vers drinkwater. U kunt een waterfles gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. Als uw cavia’s het moeilijk vinden om uit een fles te drinken, dan kunt u een bakje (van zwaar aardenwerk) met water in het hok plaatsen.  Controleer regelmatig of het bakje niet is omgevallen of is vervuild. 

Huisvesting

In het wild leven cavia’s in grotten en holen, en brengen ze de meeste tijd door met het vinden van voedsel. Als uw cavia’s leven in een hok met een ren, dan kunnen zij naar buiten  en krijgen zij dagelijks voldoende zonlicht en frisse lucht. Lees meer >>

Cavia’s hebben goede, veilige en ruime hokken nodig. U kunt hokken en rennen kopen, maar deze zijn niet goedkoop.  Cavia’s knagen van nature op hout; zorg er dus voor dat het houten hok dat u koopt behandelt is met niet-giftige producten. 

U kunt natuurlijk ook zelf een hok maken of misschien kent u iemand die een hok voor u kan maken. Een goed hok moet 2 compartimenten hebben – één voor overdag en één om ‘s nachts in te nestelen. Het hok moet op een beschutte plek staan, niet in direct zonlicht. Extreme temperaturen kunnen stress veroorzaken, welke kan leiden tot ongemakken en ziektes. Bij koud weer dient u ze te beschermen tegen tocht, wind en eregen. Eventueel kunt u het hok verplaatsen, zodat ze van de winterzon kunnen genieten. Plaats het hok op stenen of pootjes om te voorkomen dat het hok vochtig wordt tijdens nat weer. 

Hokken moeten regelmatig worden schoongemaakt. Dit is zeker belangrijk bij warm weer in verband met vliegen. 

Dagelijks

  • Verwijder vieze bodembedekking

Wekelijks

  • Verwijder alle bodembedekking.
  • Maak het hok grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en maak het goed droog.
  • Spray aan de binnenkant van het hok een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. 
  • Vul het hok met schone bodembedekking (controleer op tekenen van schimmel etc.) 

Bodembedekking

Het is zeer belangrijk dat uw cavia’s het ‘s nachts warm hebben. Daarnaast dient de bodembedekking ook absorberend te zijn, dit maakt het schoonhouden ook makkelijker. Wilt u meer weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Beweging

Het is zeer belangrijk dat uw cavia’s iedere dag beweging hebben. Ook cavia’s die binnen leven hebben frisse lucht, daglicht en gras nodig. Lees meer >>

Uw cavia’s vinden het heerlijk om te rennen in een veilige kamer of ren. Het is leuk om ze te zien rond dartelen, spelen, springen en ze te horen piepen van puur plezier. U dient voor een veilige, grote ren te zorgen. Dit kan een vrijstaande zijn, of een ren die vast zit aan het hok. 

Veiligheid en de plek van de ren zijn belangrijk om verwondingen en stress tegen te gaan tijdens het spelen. Een dierveilige kamer werkt net zo goed, als er maar niks gevaarlijks is waar ze op kunnen bijten of zichzelf aan kunnen verwonden. 

Zorg er voor dat ze geen giftige planten kunnen eten of aan elektriciteitskabels kunnen knagen.

Een ding om te onthouden is dat cavia’s niet eenvoudig zindelijk te maken zijn, zoals konijnen. Weet dus dat ze in de ren of de kamer een rommeltje kunnen maken.

Hun natuurlijke instincten zijn foerageren, ontdekken en socialiseren. In korte tijd heeft u een spannende speeltuin voor ze gemaakt. Cavia’s zullen eerst de rand en de schuilplaatsen verkennen in plaats van het midden van de ruimte of ren.

Plaats buizen, bloempotten, onbehandelde rieten manden en dozen in de ruimte of ren. Ze vinden het leuk om onder de dozen en bloempotten te kijken of zich te verstoppen. Grote, plastic pijpen zijn erg leuke verstopplaatsen en uitstekende tunnels. Verplaats de objecten regelmatig om het spannend te houden voor uw cavia’s. 

Omgaan en een band opbouwen met uw cavia’s

Om er voor te zorgen dat uw cavia’s tam en vriendelijk/aanhalig worden, is het belangrijk dat u regelmatig en goed met ze omgaat. Het verkeerd oppakken van uw cavia’s kan er toe leiden dat ze bang worden en blijven en/of zelfs agressief worden. Lees meer >>

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen. 

De beste manier om uw cavia’s op te pakken, is om tijdens het benaderen tegen ze te praten – op dezelfde hoogte. Hurk neer en laat ze naar u toekomen, laat ze de bovenkant van uw hand zien, zodat ze daar aan kunnen snuffelen. 

Leg één hand plat op de grond voor uw cavia en duw hem zachtjes met de andere hand op de platliggende hand. Ondersteun het hele gewicht met uw ene hand en leg de andere er over heen, zodat u hem kunt tegenhouden als hij dreigt te vallen. Zet de cavia op uw schoot of hou het tegen uw borst en sta heel langzaam op. Blijf steeds tegen uw cavia praten om hem te kalmeren. Een kleine traktatie zorgt ervoor dat uw cavia het leuk vindt! 

Meer weten?

Stuur ons dan een e-mail met daarin uw vraag.