Hamsters zijn erg leuke huisdieren! Ze zijn erg actief en vinden het geweldig om op ontdekkingstocht te gaan om nog meer eten te vinden om te hamsteren. 

Hamsters zijn nachtdieren, ze slapen overdag en zijn ‘s nachts actief  – ideaal dus als u overdag naar school of het werk bent, ze zullen u niet missen. En als u thuiskomt, zijn ze wakker en klaar om te spelen!

Hamsters en kleine kinderen – het moet gezegd worden…

Hamsters zijn eigenlijk geen goede huisdieren voor kleine kinderen. Als ze wakker zijn, slapen jonge kinderen en het zou niet eerlijk zijn om van de hamster of het kind te verwachten dat zij hun natuurlijke gedrag aanpassen. Hamsters zijn ook erg klein en kwetsbaar, en kleine kinderen vaak nog onvoorzichtig, wat er toe kan leiden dat de hamster schuw wordt.

Welke hamster gaat u kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten hamsters, zowel in grootte als kleur. Degene die u zult kiezen, zal waarschijnlijk degene zijn op wie u verliefd wordt! Lees meer >>

Een waarschuwing: als u een Syrische (of Goud) hamster kiest, onthoudt dan dat deze alleen gehouden moet worden en hij zijn eigen kooi MOET hebben. Ze zijn extreem territoriaal en zullen vechten tot de dood er op volgt als u er twee in één kooi houdt (behalve als u kleintjes wilt). Deze hamsters zijn de grootste. 

Uw hamster mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan we hij nodig heeft, voordat u hem gaat ophalen. Dan kan hij gelijk in zijn nieuwe onderkomen als u thuiskomt. Laat hem de eerste 24 uur wennen aan zijn nieuwe omgeving. Lees meer >>

Vergeet niet uw hamster gezelschap te houden en tegen hem te praten. Hij zal zijn broertjes en zusjes missen. 

We stellen voor om de hamster de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef hem voldoende vers water en wat hamstervoer. 

Laat hem vervolgens langzaam wennen aan de (nieuwe) voeding. U zult snel weten of uw hamster zich thuis voelt: hij gaat eten, drinken en zichzelf wassen. 

Welke voeding geeft u uw hamster

In de natuur eten hamsters verschillende soorten grassen, zaden en granen. Hamsters worden vaak ten onrechte als herbivoren gezien, maar het zijn omnivoren en ze hebben dus eiwitten nodig in hun voeding om ze gezond te houden. Lees meer >>

Het grootste gedeelte van hun voeding bestaat uit granen en andere harde voeding, welke  lang gekauwd en verteerd wordt. Door dit langzame eten zijn ze een makkelijke prooi in het wild. Daarom nemen ze doorgaans hun eten mee naar hun hol, waar ze het veilig kunnen opeten. Wat ze niet opeten, hamsteren ze voor latere tijden, als het moeilijker is om eten te vinden. 

Hamsters moeten iedere dag gevoerd worden. ‘s Avonds is het beste, omdat het nachtdieren zijn. Ze zullen doorgaans rondom etenstijd wakker worden en zullen graag na het eten met u spelen. 

Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog en schoon. Het bakje moet iedere keer als het leeg is, worden schoongemaakt. 

Geef geen voeding dat hele haver bevat, omdat dit de kwetsbare wangzakjes kan beschadigen. 

Om zijn tanden gezond te houden, dient u voor voldoende hooi te zorgen en eventueel een knaagblok of takjes om op de kauwen, zoals appel,  hazelnoot en wilgen.

U kunt ze ook dingen uit uw tuin te eten geven, zoals broccoli, komkommer, zoete aardappel en wortels, maar onthoudt wel dat te veel groenvoer kan leiden tot diarree – de natuurlijke leefomgeving van een hamster is de droge woestijn, verstoken van groen!

Geef nooit plakkerig voedsel, dit blijft in hun wangzakjes plakken.

Klik hier voor meer informatie over de voeding voor hamsters. 

Waterfles

Het is heel belangrijk dat uw hamster altijd vers water tot zijn beschikking heeft. U kunt een waterfles gebruiken die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. Waterbakjes zijn niet echt geschikt, omdat ze snel omvallen en het water bevuild kan raken. 

Huisvesting

In het wild leven hamsters in woestijnen of onvruchtbare plaatsen. Ze zijn gewend aan grote, open ruimtes en hebben goede, veilige, maar ruime hokken nodig. Lees meer >>

U kunt een hok en ren kopen, deze zijn zeer geschikt, maar niet goedkoop.  Hamsters kunnen in een hok met een plastic bak met tralies, een plastic hok of een aangepast aquarium (vivarium) met een goed ventilerende deksel gehouden worden. Houten hokken raden we af, omdat ze zich een weg naar buiten zullen knagen!

Het belangrijkste om te houden, is dat een hamsterhok nooit te groot kan zijn – ze vinden het heerlijk om te bewegen en op ontdekking te gaan. Een hok met verschillende niveau’s is ook erg leuk, omdat dit het hok nog spannender maakt – maar pas op met plastic buizen, om dat een Syrische hamsters hierin vast kan komen te zitten. 

Het hok moet altijd een plek hebben waar de hamster kan rusten en zich kan verstoppen, en een ruimte waar hij kan spelen, bewegen en eten. 

Hamsters moeten altijd binnen gehouden worden en hun hok kan ook niet zomaar op elke plek staan. 

De temperatuur moet constant zijn, niet in direct zonlicht, niet op de tocht en niet naast constant geluid (bijv. vriezer). 

Omdat ze een zeer gevoelig gehoor hebben, kunnen ze niet naast een televisie, radio, etc. staan.

Het hok van uw hamster moet regelmatig schoongemaakt worden. Dit is zeker belangrijk bij warm weer om het aantrekken van vliegen te voorkomen. 

Dagelijks: Verwijder vieze bodembedekking

Wekelijks: Verwijder alle bodembedekking. Maak het hok grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en maak het goed droog. Spray aan de binnenkant van het hok een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. 

Vul het hok met schone bodembedekking (controleer op tekenen van schimmels etc.).

Bodembedekking

Het is zeer belangrijk dat uw hamster het warm heeft. Daarnaast dient de bodembedekking ook absorberend te zijn, dit maakt het schoonhouden ook makkelijker.  Lees meer >>

Gebruik geen synthetische bodembedekking, omdat dit uw hamster kan beschadigen als hij er van eet. 

Het is ook aan te raden dat de bodembedekking stofvrij is gemaakt, omdat dit irritatie aan de ogen, neus en luchtwegen voorkomt. 

Indien u meer wilt weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Beweging

Het is zeer belangrijk dat uw hamster iedere dag beweging heeft. Hun natuurlijk instinct is om te foerageren en ontdekken. Voedingstijd kan snel voorbij zijn en dan kan uw hamster zich gaan vervelen. U heeft maar een paar dingen nodig om zijn omgeving spannend te maken. Lees meer >>

Uw hamster vinden het heerlijk om rond te rennen en met speeltjes te spelen!

Als u een rad voor uw hamster wilt, dan MOET deze zo groot zijn dat hij zijn rug niet hoeft te buigen als hij er in rondrent en het rad moet dicht zijn – geen spijltjes, want dit kan zijn pootjes en staart beschadigen. 

Zet het rad voor maar een paar uurtjes in het hok, anders krijgt hij teveel beweging.

Hamsters houden van klimmen. U kunt een sisaltouw in het hok hangen, waar hij in kan klimmen en aan kan knagen. 

Maak een “speeltuin” voor hem met behulp van een grote kartonnen doos met bodembedekking op de grond. Leg een er toilet- of keukenrol in, waar hij doorheen kan rennen, en eventueel ook takjes van een fruitbomen waaraan hij kan knagen. 

Hou uw hamster wel in de gaten als hij in deze doos speelt, zorg dat hij niet kan ontsnappen. 

Hamsters vinden het leuk om onder een doos, mand of plastic bloempotten te kijken, zich erin te verstoppen en erop te klimmen.  Kleine potten en plastic buizen zijn goede verstopplekken en hele goede tunnels. Verplaats de speeltjes regelmatig om het interessant te houden voor uw hamster. 

Stapels takken (natuurlijk hout – wilgen, beuk, hazelnoot of appel) maken leuke plekken om te onderzoeken en om onder te rusten. Hamsters zullen aan de takken knagen en dat helpt om hun tanden gezond te houden. 

Door het verstoppen van voedsel en zo nu en dan een gezonde snack in een bijv. toileterol of op verschillende plaatsen in het hok, wordt uw hamster gedwongen op zijn voedsel te jagen – dit houdt hem vele uren bezig en voorkomt verveling. 

Omgaan en een band opbouwen met uw hamster

Om er voor te zorgen dat uw hamster tam en vriendelijk wordt, is het belangrijk dat u regelmatig en goed om hem omgaat. Het verkeerd oppakken van uw hamster kan er toe leiden dat hij bang wordt en blijft, en/of zelfs agressief wordt. Lees meer >>

Hamsters kunnen vaak een beetje vinnig zijn, en wel om de volgende redenen:

  • Hamsters zijn nachtdieren en slapen het grootste gedeelte van de dag. Als een hamster te snel uit zijn diepe slaap wordt gehaald, wordt hij een beetje “knorrig” – net als wij onder deze omstandigheden. 
  • Het zijn ook zeer kleine prooidieren en elke aanraking in het wild, is een aanraking van een roofdier. Uw hand vertegenwoordigt een grote klauw en kan dreigend en stressvol zijn voor een hamster. De meeste hamsters tolereren aanraking in plaats van er van te genieten. 
  • Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd goed met uw hamster om te gaan. Elke ruwe of verkeerde aanraking kan leiden tot angst, en later tot agressie – het antwoord op angst. 

Omgaan met uw hamster zal een vertrouwensband scheppen en hem socialer maken. Zorg er voor dat ze uw aanraking associëren met iets leuks. 

Zorg er voor dat uw hamster goed wakker is, voordat u hem aanraakt. 

Benader hem altijd langzaam en zachtjes. Plaats een gesloten vuist voor hem en laat hem daaraan snuffelen. Hamsters vertrouwen op geur in plaats van geluid, daarom is het belangrijk dat zij kunnen ruiken wat er aankomt. 

Als uw hamster op zijn gemak is, open dan langzaam uw vuist en geef hem uw handpalm. Hij kan op uw hand klimmen of uw kunt hem zachtjes “opscheppen”. 

Hou uw hamster in de palmen van uw handen, zodat hij veilig zit en niet kan vallen. Sta heel langzaam op – te snel is net als het Empire State Building op gaan in 3 seconden! Om er zeker van te zijn dat hij veilig is, houdt u hem boven uw schoot of tegen uw borst. 

Pak een hamster nooit in het nekvel. Dit veroorzaakt enorme druk op zijn kop en kan leiden tot ernstig letsel.

Als het moeilijk is om uw hamster te pakken of als hij agressief is, gebruik dan een kopje of mok en begeleidt hem daar zachtjes in. 

Als uw hamster graag bijt, kunt u hem eerst met een zachte tandenborstel gaan aaien. In eerste instantie kan hij bijten naar de tandenborstel, maar blijf doorgaan met aaien – hij zal snel begrijpen dat, ondanks het bijten, het aaien doorgaat en dat het helemaal geen pijn doet. 

Blijf hiermee doorgaan totdat hij niet meer in de tandenborstel bijt en vervang de tandenborstel door uw vinger. Dit hele proces kan een paar weken duren, maar is zeker de moeite waard voor u beiden. 

Meer weten?

Suur ons een e-mail met daarin uw specifieke vraag.