Muizen zijn enigszins nerveuze kleine diertjes en moeilijker in de omgang dan sommige andere kleine huisdieren, zoals ratten, maar ze kunnen zeer tam worden, uit uw hand eten en, indien begonnen op jonge leeftijd, zeer handelbaar worden. 

Muizen zijn erg leuk om naar te kijken, makkelijk te verzorgen en stellen weinig eisen aan hun baasjes. 

Welke muizen gaat u kiezen?

U kunt het beste twee of meer muizen kiezen, omdat het zeer sociale diertjes zijn en eenzaam kunnen worden. Vaak wordt voor vrouwtjes gekozen, omdat hun urine minder scherp ruikt.  Lees meer >>

Er zijn meer dan 40 soorten muizen, doorgaans Fancy Muizen genoemd om ze te onderscheiden van de wilde muizen.

Muizen geschikt voor shows/tentoonstellingen, ‘s werelds volbloedmuizen, zijn er in exotische kleuren zoals Sabel of Parel, Kaneel of Himalaya, Blauw of Zilver.

Muizen uit de dierenwinkels zitten ergens in het midden – vaak zijn ze wit, bont of “bruin”.

Welke u gaat kiezen, zult u waarschijnlijk ter plekke besluiten als u naar ze gaat kijken! 

Uw muizen mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunt u ze gelijk in hun nieuwe onderkomen plaatsen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Lees meer >>

Vergeet niet om ze gezelschap te houden en tegen ze te praten. Ze zullen hun broertjes en zusjes missen en het is meteen ook een start om ze aan u te laten wennen voordat u ze gaat aanraken. 

We stellen voor om de muizen de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef ze voldoende vers water en de eerste 24 uur maar een beetje muizenvoer om spijsverteringsproblemen te voorkomen. 

U zult snel weten of uw muizen zich thuisvoelen: ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen.

Welke voeding geeft u uw muizen?

Muizen hebben complete, uitgebalanceerde voeding nodig. U kunt ze ook af en toe als snack brood geven, bij voorkeur volkoren, gedrenkt in water en vervolgens uitgeknepen. Lees meer >>

Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet iedere keer als het leeg is, worden schoongemaakt. Voor meer informatie over kwalitatief, complete muizenvoeding, kunt u hier klikken.

Als u de voeding van uw muizen verandert, dient u dit geleidelijk te doen. Meng de eerste dag 1/4 van de nieuwe voeding met 3/4 van de oude voeding en verhoog dan geleidelijk de nieuwe voeding en verlaag de oude voeding over een periode van 10 dagen. Dit moet er voor zorgen dat uw muizen geen buikpijn krijgen. 

In de zomer vinden ze paardenbloemhoofden en graszaadjes heerlijk als tussendoortje, maar geef ze niet te veel. Ze knagen ook graag op een wortel.

Muizen zijn omnivoren, maar het is een mythe dat ze van kaas houden. Het is niet goed voor ze en wordt alleen gebruikt in muizenvallen vanwege de sterke geur en de structuur (eenvoudig vast te zetten).

Drinkfles

Het is belangrijk dat ze altijd vers drinkwater hebben. U kunt het beste een waterfles gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. Waterbakjes zijn niet echt geschikt, omdat het water bevuild kan raken en het bakje om kan vallen.

Hokken

Muizen kunnen gehouden worden in een traliekooi met een dichte bodem, een plastic Muizenhuis of in een groot vivarium met een goed ventilerende deksel. Lees meer >>

Denk er aan dat het hok uw muizen een goede leefomgeving moet bieden, ze gaan graag op onderzoek uit. Een kooi met verschillende verdiepingen is zeer geschikt.

Ze houden van verstoppen en klimmen; een sisaltouw en een plek boven de grond waar ze kunnen rusten is ideaal. Ze hebben ook een ren nodig om te kunnen spelen en rennen. 

Muizen kunnen het beste binnenshuis gehouden worden op een zorgvuldig uitgezochte plaats. De temperatuur in de kamer moet constant zijn, ze mogen niet in direct zonlicht staan of op de tocht, en buiten bereik van andere huisdieren. Muizen hebben een zeer gevoelig gehoor, dus plaats het hok niet naast een radio, wasmachine, etc. 

Het hok moet regelmatig schoongemaakt worden. Dit is zeker belangrijk bij warm weer om het aantrekken van vliegen te voorkomen. 

Dagelijks: Verwijder vieze bodembedekking. 

Wekelijks: Verwijder alle bodembedekking. Maak het hok grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en maak het goed droog. Spray aan de binnenkant van het hok een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. Vul het hok met schone bodembedekking (controleer op tekenen van schimmel etc.).

Bodembedekking

Het is belangrijk uw muizen het warm en lekker hebben. Daarnaast dient de bodembedekking ook absorberend te zijn, dit maakt het schoonhouden ook makkelijker. Lees meer >>

Zaagsel is prima voor de bodem, aangevuld met hooi en papier (om lekker in te nestelen). Versnipperd papier is niet erg warm – kranten zijn dik en prettig.

Onbehandeld, niet-gedorst stro dient u niet te gebruiken, omdat dit uw muizen kan verwonden. Gebruik ook geen synthetische bodembedekking. Dit kan ze schade berokkenen als ze er van eten.

Het is aan te bevelen dat de bodembedekking stofvrij is. Dit voorkomt irritatie aan de ogen, neus en luchtwegen. Wilt u meer weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Beweging

Het is zeer belangrijk dat uw muizen iedere dag beweging hebben. U kunt een grote kartonnen doos met bodembekking maken als speelplaats. Leg er enkele toiletrollen in en, omdat ze van klimmen houden, kunt u een sisaltouwtje ophangen. Lees meer >>

Mocht u een rad in het hok plaatsen, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is. Ze moeten niet hun rug hoeven buigen als ze er in zitten. Het rad moet ook een glad zijn, geen sporten, omdat dit hun pootjes en staartjes kan beschadigen. 

Door voedsel en af en toe een snack te verstoppen op verschillende plekken in het hok, zullen uw muizen op zoek moeten gaan naar voedsel – dit houdt ze bezig en voorkomt verveling.

Omgaan met uw muizen

Om er voor te zorgen dat uw muizen tam en vriendelijk/aanhalig worden, is het belangrijk dat u regelmatig en goed met ze omgaat. Het verkeerd oppakken van een muis kan er toe leiden dat het bang wordt en blijft, en/of zelfs agressief wordt. Lees meer >>

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen. 

Een bange muis is moeilijk op te pakken. Hij zal zigzaggend rond gaan rennen in het hok om de reusachtige hand die op hem afkomt te ontwijken.

De beste manier om uw muizen op te pakken, is om tijdens het benaderen tegen ze te praten – op dezelfde hoogte. Hurk en laat ze naar u toekomen, laat ze aan uw vuist snuffelen. 

Als u muis het vertrouwt en interesse heeft, open dan langzaam uw vuist en biedt hem uw handpalm. Het kan op uw hand kruipen of u kunt hem zachtjes opscheppen. 

Moet u een bange muis oppakken, dan is de veiligste manier om hem zachtjes bij de basis van de staart (het dichtst bij het lichaam) op te tillen, totdat u uw hand eronder kunt schuiven. Hou hem zachtjes bij de staart vast, zodat hij niet uit uw hand kan springen. 

Muizen springen in principe niet als de afstand meer dan 30 cm is, maar bange muizen zijn onvoorspelbaar!

U moet een muis niet in de flanken pakken of hem direct uit zijn hok willen oppakken, omdat u ze makkelijk pijn kunt doen (ze zijn zeer klein en daardoor zeer kwetsbaar). En direct uit het hok oppakken, kan ze bang maken. 

U heeft misschien weleens gezien dat iemand een muis bij zijn staart oppakt. Dit doet op zich geen pijn, maar het is een zeer oncomfortabele positie voor ze en u loopt het risico de staart te beschadigen. Hoe zou u het vinden als een reus u op z’n kop aan één been rond draagt?

Meer weten?

Stuur ons dan een e-mail met daarin uw vraag.