Konijnen zijn erg leuke huisdieren, maar voordat u besluit konijnen te nemen, moet u zorgvuldig hun behoeften overwegen – voldoende ruimte, beweging, aandacht en natuurlijk kwalitatief goede, vezelrijke voeding en zoveel hooi als ze kunnen kauwen!

Welke konijnen passen bij u?

Er zijn veel verschillende soorten, in grootte, vorm, kleur en vacht (alles bij elkaar meer dan 100 rassen). De konijnen die u zult kiezen, zullen diegenen zijn op wie u verliefd wordt! Lees meer >>

Wist u dat er konijnen zijn die het fijn vinden om binnen te wonen? Maakt u zich geen zorgen; ze kunnen zindelijk worden gemaakt, net als een hond of kat. Huiskonijnen (dat is hun officiële naam) houden er van om rond te rennen in huis, zich te verstoppen achter meubels en te spelen. Maar pas op, ze houden er ook van om electriciteitskabels door te bijten en ze kunnen besluiten dat uw favoriete stoel nu van hun is!

Konijnen die buiten wonen, moeten in paartjes worden gehouden (gecastreerde ram en voedster is het beste) en hebben iedere dag aandacht (aaien, spelen) van u nodig!

Uw konijnen mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunt u ze gelijk in hun nieuwe onderkomen plaatsen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Vergeet niet om ze gezelschap te houden en tegen ze te praten. Lees meer >>

Wij stellen voor om de konijnen de eerste 2 dagen enigszins met rust te laten. Geef ze voldoende vers water en de eerste 24 uur alleen hooi te eten. Dit om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Laat ze vervolgens langzaam wennen aan de (nieuwe) voeding. U zult snel weten of uw konijnen zich thuis voelen: ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen.

Welke voeding geeft u uw konijnen

Konijnen moeten 2 x per dag worden gevoerd (‘s ochtends en ‘s avonds). Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet iedere keer als hij leeg is, worden schoongemaakt. Lees meer >>

Konijnen hebben een uitgebalanceerde voeding nodig met een hoog gehalte aan vezels om hun darmen gezond te houden en het kauwproces te bevorderen, zo slijten hun continu groeiende tanden. Veel voeding voor kleine huisdieren bevat een mix van ingrediënten met verschillende vormen, textuur, grootte en smaak. Deze voeding staat bekend als grove mix.

Een alternatief hiervoor is een voeding die bestaat uit dezelfde pellets of extrusies (brokjes). Deze voeding wordt aangeduid als een monocomponenten voeding en dient gegeven te worden als konijnen selectief eten.

Om het gebit van uw konijnen gezond te houden en de leefomgeving te optimaliseren, dient u genoeg hooi te geven, misschien een knaaghoutje (Fruit Gnaw) of takjes van een appel-, hazelnoot of wilgenboom. U kunt ze ook verse dingen uit uw tuin geven, zoals vers gras, peterselie, paardenbloem, loof van wortels, broccoli, koolbladeren, boerenkool, spinazie, basilicum, munt en waterkers, maar vergeet niet: te veel groen voer kan diarree veroorzaken.

Wilt u meer weten over de voeding voor uw konijnen, klik dan hier

Gevaarlijke planten

Het voeren van planten aan uw konijnen zorgt voor afwisseling, maar sommige planten zijn gevaarlijk voor uw konijnen. Download hier de gratis Gids van Gevaarlijke Planten. Supreme Petfoods’ Guide to Dangerous Plants

Snacks

Snacks dienen met mate gegeven te worden – te veel snacks kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, gebitsproblemen en hartziektes.

Water

Het is erg belangrijk dat u altijd zorgt voor vers drinkwater. U kunt een waterfles gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Er zit een balletje in de drinktuit om lekken te voorkomen. Als uw konijnen het moeilijk vinden om uit een fles te drinken, dan kunt u een bakje (van zwaar aardenwerk) met water in het hok plaatsen.  Controleer regelmatig of het bakje niet is omgevallen of is vervuild.

Huisvesting

Als uw konijnen leven in een hok met een ren, dan kunnen zij naar buiten en krijgen zij dagelijkse voldoende zonlicht en frisse lucht. Lees meer >>

Konijnen hebben goede, veilige en ruime hokken nodig. U kunt hokken en rennen kopen, maar deze zijn niet goedkoop – zorg er wel voor dat het hok groot genoeg is! The Rabbit Welfare Association & Fund beveelt een minimale hokgrootte van 180cm x 60cm x 60cm aan, maar groter is altijd beter. Konijnen knagen van nature op hout; zorg er dus voor dat het houten hok dat u koopt behandelt is met niet-giftige producten.

Natuurlijk kunt u ook zelf een hok maken of misschien kent u iemand die een hok voor u kan maken. Een hok moet 2 compartimenten hebben – één voor overdag en één om ‘s nachts in te nestelen.

Als de ren op het gras staat, dan moet de onderkant voorzien zijn van gaas, anders zullen zij zichzelf uitgraven. Het hok moet op een beschutte plek staan, niet in direct zonlicht.

Extreme temperaturen kunnen stress veroorzaken, welke kan leiden tot ongemakken en ziektes. Bij koud weer dient u ze te beschermen tegen tocht, wind en regen. Eventueel kunt u het hok verplaatsen, zodat ze van de winterzon kunnen genieten. Plaats het hok op stenen of pootjes om te voorkomen dat het hok vochtig wordt tijdens nat weer.

Hokken moeten regelmatig worden schoongemaakt. Dit is zeker belangrijk bij warm weer in verband met vliegen.

Dagelijks

  • Verwijder vieze bodembedekking

Wekelijks

  • Verwijder alle bodembedekking.
  • Maak het hok grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en maak het goed droog.
  • Spray aan de binnenkant van het hok een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen.
  • Vul het hok met schone bodembedekking (controleer op tekenen van schimmel etc.)

Bodembedekking

Het is zeer belangrijk dat uw konijnen het ‘s nachts warm hebben. Daarnaast dient de bodembedekking ook absorberend te zijn, dit maakt het schoonhouden ook makkelijker. Wilt u meer weten over geschikte bodembedekkingen, klik dan hier.

Beweging

Het is zeer belangrijk dat uw konijnen iedere dag beweging hebben. U dient te zorgen voor een grote, veilige ren. Dit kan een ren aan het hok zijn of een vrijstaande ren. Veiligheid en de plek zijn belangrijk om verwondingen of stress tegen te gaan tijdens het spelen. Lees meer >>

Konijnen zijn van nature bang voor grote, open plekken en vinden het prettig om te spelen in een ren met speelgoed, zoals plantenpotten, regenpijpen en houten hutjes.

Als u wilt, kunt u met uw konijnen wandelen (aan een tuigje) in een veilige ruimte, of u kunt ze mee naar binnen nemen om met ze te spelen (pas op, als ze niet zindelijk zijn, kunnen ze er een rommeltje van maken!).

Verstop voedsel of snacks onder kartonnen dozen, in lege plantenpotten of op verschillende plekken in het hok – uw konijnen moeten nu moeite doen voor hun voedsel – dit houdt ze lekker bezig en voorkomt verveling.

Omgaan en een band opbouwen met konijnen

Om er voor te zorgen dat uw konijnen tam en vriendelijk/aanhalig worden, is het belangrijk dat u regelmatig en goed met ze omgaat. Het verkeerd oppakken van een konijn kan er toe leiden dat het bang wordt en blijft, en/of zelfs agressief wordt. Lees meer >>

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen.

De beste manier om uw konijnen op te pakken, is om tijdens het benaderen tegen ze te praten – op dezelfde hoogte. Hurk en laat ze naar u toekomen, laat ze de bovenkant van uw hand zien, zodat ze daar aan kan snuffelen.

Pak zachtjes het nekvel met één hand vast en ondersteun het konijn bij de romp met uw andere hand. Zet het konijn op uw schoot of hou het tegen uw borst en sta heel langzaam op. Blijf steeds tegen uw konijn praten om het te kalmeren.

Meer weten?

Stuur ons dan een e-mail met daarin uw vraag.