Ratten komen vaak slecht in het nieuws en veel mensen zijn bang voor ze. Maar, fancy ratten verschillen enorm van wilde ratten. 

Laat je niet leiden door alles wat je leest en hoort  – het zijn echt leuke huisdieren en heerlijk gezelschap. Sommige mensen zeggen niet van de staart te houden; maar katten, honden en konijnen hebben allemaal staarten – en de staarten van ratten zijn precies op maat voor ze. Alle fancy ratten zijn echt vriendelijk, en niet te vergeten slim, aanhalig en speels!

Ratten zijn zeer sociale dieren en worden eenzaam en ongelukkig als ze alleen gehouden worden. Ze zijn makkelijk te verzorgen, dus het beste is om er 2 te nemen. 

Welke rat gaat u kiezen?

Er zijn veel verschillende kleuren ratten, met verschillende markeringen en vachttypen. De meest voorkomende kleuren zijn Zwart, Nerts, Champagne en Albino. Het “capuchonpatroon” komt veel voor, d.w.z. de vacht is wit en het gezicht en hoofd zijn gekleurd. Andere patronen zijn Irish, Berkshire, Capped en Variegated.

U zult diegenen kiezen op wie u verliefd wordt!

Uw ratten mee naar huis nemen

Zorg er voor dat u alles klaar hebt staan wat ze nodig hebben, voordat u ze gaat ophalen. Dan kunt u ze gelijk in hun nieuwe onderkomen plaatsen als u thuis komt. Laat ze de eerste 24 uur wennen aan hun nieuwe omgeving. Lees meer >>

Vergeet niet tegen ze te praten en ze gezelschap te houden, ze zullen hun broertjes en zusjes missen. Laat ze rustig wennen en overnachten – op deze manier kunnen uw ratten zichzelf vertrouwd maken met hun nieuwe omgeving. 

U zult snel weten of uw ratten zich thuis voelen – ze gaan eten, drinken en zichzelf wassen. 

Welke voeding geeft u uw ratten

Ratten zijn omnivoren en hebben zowel planten als eiwitten in hun voeding nodig (net als mensen). Speciaal ontwikkelde voeding voor ratten zorgt er voor dat ze de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Lees meer >>

Ratten dienen 2 keer per dag gevoerd te worden, ‘s ochtends en ‘s avonds. Geef alleen wat ze in één dag kunnen opeten en controleer of ze ergens oud voer verstopt hebben!

Een kwalitatief goed, zwaar aardenwerk bakje houdt het voer droog, schoon en kantelt niet snel. Het bakje moet iedere keer als het leeg is, worden schoongemaakt. Als u meer wilt weten over een kwalitief goede, complete voeding voor uw ratten, klik dan hier.

Als u de voeding van uw ratten verandert, dan moet u dit langzaam doen. Mix de eerste dag ongeveer een 1/4 van de nieuwe voeding met 3/4 van de oude voeding. Vermeerder dan over een periode van 10 dagen iedere keer de nieuwe voeding en verminder de oude voeding. Dit zal er voor zorgen dat de buikjes van uw ratten niet verstoord raken. 

U kunt ze ook tussendoortjes geven, zoals fruit en groenten, ook wortels en rozijnen en zo nu en dan gekookte eieren, vlees en vis.

Drinkfles

Het is erg belangrijk dat u altijd zorgt voor vers drinkwater. Het beste is om een waterfles te gebruiken, die u aan de voorkant van het hok bevestigd. Hier zit een balletje in om lekken te voorkomen en zorgt ervoor dat er altijd drinkwater is. Waterbakjes zijn niet zo geschikt, omdat ze om kunnen vallen of het water vervuild kan raken. 

Huisvesting

Ratten kunnen gehouden worden in een traliekooi met een plastic bodembak, een plastic Rattenhuis of een groot vivarium met een goed ventilerende bovenkant. Houten kooien zijn niet geschikt, omdat uw ratten zich er een weg uit kunnen knagen. Lees meer >>

Een hok kan nooit te groot zijn voor een rat, ze vinden het heerlijk om op ontdekkingstocht te gaan en rond te rennen. Kooien met verschillende verdiepingen vinden uw ratten heerlijk. 

Ze houden van verstoppen en klimmen, dus een sisaltouw, een groot Rattenrad en een plek om te rusten boven de grond zijn ideaal – ze zijn gek op hangmatten. Ze hebben ook een grote ren nodig waar ze kunnen spelen en rennen. 

Ratten kunnen het beste binnenshuis gehouden worden op een zorgvuldig uitgekozen plek. Een constante temperatuur, niet in direct zonlicht of op de tocht, en buiten bereik van andere huisdieren. Ratten hebben een zeer gevoelig gehoor, plaats het hok dus niet in de buurt van een radio, koelkast, wasmachine, etc.

Het hok moet regelmatig schoongemaakt worden. Dit is vooral belangrijk bij warm weer om te voorkomen dat er vliegen op af komen. 

Dagelijks: Verwijder vieze, vochtige bodembekking

Wekelijks: Verwijder alle bodembedekking. Maak het hok grondig schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel en maak het goed droog. Spray aan de binnenkant van het hok een veilig schoonmaakmiddel en laat het drogen. Vul het hok met schone bodembekking (controleer op tekenen van schimmel etc.).

Bodembedekking

Het is zeer belangrijk dat uw ratten het warm en knus hebben. Daarnaast dient de bodembedekking absorberend te zijn, dit maakt het schoonhouden ook makkelijker. Lees meer >>

Onbehandeld, ongedorst stro is niet geschikt, omdat dit ze kan verwonden. Gebruik geen synthetische bodembedekking, omdat uw ratten hier ziek van kunnen worden als ze er van eten. 

Kies ook voor een stofvrije bodembedekking om irritatie aan de ogen, neus en luchtwegen te voorkomen. Wilt u meer weten over geschikte bodembedekking, klik dan hier.

Beweging

Het is erg belangrijk voor uw ratten dat ze iedere dag de nodige beweging krijgen. Dit kan via een grote, veilige ren, die los staat of vastzit aan het hok. Lees meer >>

U kunt hier eventueel een grote kartonnen doos voor gebruiken met bodembekking op de vloer. Leg er toiletrollen in en hang een stukje sisaltouw op, omdat ratten ook van klimmen houden. 

Als u een rad in het hok zet, let er dan op dat deze groot genoeg is. Hij moet zijn rug niet hoeven buigen als hij er in zit. Zorg er ook voor dat de bodem dicht is, geen sporten/tralies omdat dit verwondingen aan de poten en staart kan geven. 

Ondanks dat ratten overdag slapen, zijn het zeer actieve diertjes en zullen ze 3-4 uur per nacht spelen, en ze zullen het leuk vinden om de avonden met u door te brengen!

Een stapel takjes (van natuurlijk hout – wilg, beuk, hazelnoot of appel) kan een leuke plek vormen om onder te rusten of in te spelen. Ratten zullen ook op de takjes kauwen en dat helpt bij de natuurlijke gebitsslijtage!

Door voer of zo af en toe een snack te verstoppen onder kartonnen doosjes, in lege bloempotten of op verschillende plaatsen in het hok, worden uw ratten gedwongen te zoeken naar eten – dit kan ze uren bezighouden en gaat verveling tegen. 

Omgaan met uw ratten

Om er zeker van te zijn dat uw ratten tam en vriendelijk worden, is het belangrijk dat u goed en regelmatig met ze omgaat. Lees meer >>

Als u uw ratten verkeerd oppakt, kan dat er toe leiden dat ze bang worden en blijven, en/of zelfs agressief worden. 

Bedenk dat de meeste kleine dieren prooidieren zijn. Dus als zij van boven benaderd worden, zien ze een grote schaduw en worden bang. Ze kunnen wegrennen en zich verstoppen of proberen u aan te vallen. 

De beste manier om uw ratten op te pakken is om tijdens het benaderen rustig tegen ze te praten – op dezelfde hoogte. Hurk neer en laat ze naar u toekomen, laat ze de bovenkant van uw hand zien, zodat ze daar aan kunnen snuffelen. 

Als uw rat zelfverzekerd is en geïnteresseerd lijkt, open dan langzaam uw vuist en biedt uw handpalm aan. Hij kan dan op uw hand kruipen of uw kunt hem langzaam “opscheppen”. 

Hou uw rat in beide handpalmen om er zeker van te zijn dat hij niet kan vallen. Til hem langzaam omhoog – te snel lijkt op het beklimmen van het Empire State Building in 3 secondens! Voor de veiligheid kunt u hem het beste boven uw schoot houden of tegen uw borst. 

Let op uw grip, zodat u hem niet per ongeluk knijpt. Probeer uw ratten nooit aan hun staart op te tillen, omdat dit zeer kan doen en niet geheel verrassend, ze kunnen er agressief van worden. 

Meer weten?

Stuur ons dan een e-mail met daarin uw vraag.