Om uw kleine huisdieren gelukkig en veilig te houden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun huisvesting aan hun behoeften voldoet. Als u ervoor kiest om uw konijnen of cavia’s buiten te houden, kunt u echt een verschil maken door het juiste hok te kiezen en het goed te onderhouden. Er zijn veel dingen om over na te denken, dus hebben we de beste ideeën voor u verzameld in dit blog.

black-
 • Kies de juiste plek
  Allereerst: waar moet u het hok van uw huisdieren neerzetten? Konijnen en cavia’s die buiten leven, hebben enige bescherming tegen de weerselementen nodig. Dit betekent een beschutte plek, uit de wind en tocht- en vochtvrij. Naast bescherming tegen slecht weer, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huisdieren het niet te warm krijgen in de zomer, dus plaats het hok niet direct in de zon. En kies een rustige plek waar ze geen last kunnen hebben van katten of honden.
 • Zorg ervoor dat het ruim genoeg is
  Het is gemakkelijk om de ruimte die konijnen en cavia’s nodig hebben te onderschatten. Wat de afmetingen van het konijnenhok betreft, moet het hok hoog genoeg zijn zodat ze op hun achterpoten kunnen staan met voldoende hoofdruimte – als richtlijn betekent dit minstens 60 cm. In de lengte moet het hok groot genoeg zijn om uw konijn minstens drie keer achter elkaar te laten hoppen, wat voor de meeste konijntjes ongeveer 1,8 meter betekent. Het zou geweldig zijn om ze een nog groter hok te geven dan dit, en voor meer informatie over de ruimte die konijnen nodig hebben, kunt u naar ons blog gaan. Als u twee konijnen bij elkaar houdt (zoals we altijd aanbevelen), moet het hok groot genoeg zijn om ze allebei languit te laten liggen en elk wat persoonlijke ruimte te geven.
brown-rabbits-hay-pair
 • Deel het zo in dat ze er samen gelukkig in kunnen leven
  Zowel konijnen als cavia’s zijn sociale dieren en zijn alleen gelukkig als ze samen kunnen leven met op z’n minst één soortgenoot. Om ervoor te zorgen dat ze in harmonie samen kunnen leven, moet niet alleen het hok groot genoeg zijn, maar ook zo worden ingedeeld dat ze zonder stress samen kunnen leven. Als u meer dan één voer- en waterbak neerzet, kan dit pesten voorkomen, en zorg voor voldoende ruimte rondom de bakken zodat ze zich veilig voelen.
 • Maak een lekkere slaapplek
  Net als wij zullen konijnen en cavia’s aparte slaap-, eet- en toiletplekken willen hebben. Het hok moet een gezellige ‘slaapkamer’ hebben waar ze zich veilig voelen en lekker kunnen slapen. Om deze plek in de winter warm te houden, kunt u een warmtekussen of een goed ingepakte warmwaterkruik gebruiken – zie voor meer tips “Verzorging van konijnen in de winter”.
caviahok
 • Geef genoeg bodembedekking van goede kwaliteit
  Bodembedekking houdt uw kleine vriendjes droog en warm, dus het is belangrijk om ze er voldoende van te geven, zeker als het koud is. Als u voor een kwalitatief goede bodembedekking kiest die ook goed absorbeert, dan blijft het hok droger en is het gemakkelijker schoon te houden. U kunt uit veel soorten kiezen, en ze variëren in hoe comfortabel en absorberend ze zijn. Onze Tiny Friends Farm Eco Bedding is van nature absorberend en zacht voor kleine pootjes, maar ook licht en stofvrij. Omdat het is gemaakt van overtollig papier, is het ook nog eens milieuvriendelijk!
Ec-Bedding
 • Maak het hok goed en regelmatig schoon
  Het is essentieel om het hok regelmatig schoon te maken om uw kleine vrienden gelukkig en gezond te houden. Als tip: maak elke dag de toiletruimtes schoon en verwijder voor de hand liggend afval, zoals niet opgegeten vers voedsel. Maak vervolgens eens per week het hok grondig schoon. Het kan echter zijn dat u dit vaker dan een keer per week moet doen, vooral als er meerdere huisdieren bij elkaar wonen. Om het hok zo fris mogelijk te houden, kunt u het beste een voor dieren veilig schoonmaakmiddel gebruiken.
 • Plaats het hok van de grond af
  Als hokken direct op de grond staan, kunnen ze gemakkelijk doordrenkt raken en kan er vocht naar binnendringen. Door het hok van de grond af te plaatsen, blijft het schoon en droog, en beschermt het ook tegen de kou. Veel hokken zijn zo ontworpen dat ze een eindje boven de grond staan.
 • Bescherm het tegen eventuele roofdieren
  Hongerige roofdieren zoals vossen kunnen uw huisdieren misschien ruiken wanneer ze in uw tuin zijn, dus u moet uw huisdieren hiertegen beschermen. Een belangrijke tip is om ervoor te zorgen dat de deurtjes stevig dichtzitten – u kunt ook een hangslot gebruiken. Als het hok een bovenkant heeft die opengeklapt kan worden, zorg er dan voor dat deze ook goed vastzit. Het hok moet natuurlijk ook stevig zijn en de tralies moeten sterk genoeg en kauwbestendig te zijn. Zelfs als een roofdier niet binnen kan komen, kan het zien van de roofdieren beangstigend zijn voor uw huisdieren, dus zorg voor een gedeelte waarin ze zich kunnen verstoppen en dat aan alle kanten is afgesloten.
 • Controleer het hok regelmatig
  Het hok is misschien perfect als u het koopt, maar na verloop van tijd zal het wat slijtage oplopen. Dit kan komen door vocht, insecten of uw huisdieren zelf die af en toe knagen! Het is belangrijk om het te controleren op eventuele lekken of zwakke plekken die het kwetsbaar kunnen maken voor regen en roofdieren. Als u schade ontdekt, repareer het dan zo snel mogelijk om uw kleine vriendjes veilig te houden.
 • Maak een ren aan het hok
  Tot slot, onthoud dat een hok alleen een onderdeel mag zijn van het onderkomen van uw konijnen of cavia’s. Om ervoor te zorgen dat uw huisdieren voldoende beweging krijgen, hebben zij ook een groter gebied nodig om de benen te strekken. Een buitenren is ideaal in de zomer – het zou mooi zijn als deze aan het hok is bevestigd, maar het kan ook apart staan als dat praktischer is. In de winter kan een garage of tuinhuisje geschikter zijn om te rennen en spelen, zeker als de buitenren modderig en vochtig wordt. Speelgoed, hellingen en tunnels kunnen het rengebied interessanter maken en plezier geven aan het dagelijkse leven van uw huisdieren. Als u online zoekt naar ‘ideeën voor konijnenhokken’, zult u versteld staan van wat u zult vinden.

Dat waren al onze tips over buitenhokken! Als u zich aan deze richtlijnen houdt, kunt u erop vertrouwen dat u er alles aan doet om uw kleine vriendjes te helpen gezondheid en veilig te blijven. Maar vergeet niet dat konijntjes en cavia’s ook bij ons in huis kunnen wonen! Als u meer wilt weten over het binnenshuis houden van uw huisdieren, bekijk dan ons blog.