Een gids voor eigenaren van konijnen en cavia’s over voedingen in verschillende levensfasen
Een van de belangrijkste aspecten van het hebben van een konijn of cavia is om hen de juiste voeding te geven. Met de schat aan kennis die er is, herkennen we nu de unieke voedingsbehoeften waaraan moet worden voldaan om ze in topconditie te houden. Maar veranderen deze behoeften tijdens hun leven? Ja, per slot van rekening zal een jong opgroeiend diertje, die veel binkies maakt en rondhuppelt, iets andere vereisten hebben dan een wat ouder dier, dat meer tijd besteedt aan rust, ontspanning en in een iets langzamer tempo leeft.
Dus net zoals voedingen voor puppy’s en kittens wat honden en katten de beste start in het leven geven, zijn junior-voedingen voor onze kleinere huisdiervrienden even belangrijk. Lees verder voor meer informatie….
De beste voeding voor jonge konijntjes en cavia’s
Jonge dieren groeien hard, dus dit is het belangrijkste moment in het leven om de juiste voeding te krijgen. Dus wat is het beste voer voor opgroeiende konijnen en cavia’s? Voedingen voor babykonijntjes en -cavia’s moeten een gezonde ontwikkeling bevorderen. Hogere eiwitgehaltes in zowel Science Selective Junior Guinea Pig als Science Selective Junior Rabbit doen precies dit en zijn geschikt om te voeren tot een leeftijd van ongeveer 20 weken.
Het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat junior-voedingen zeer lekker zijn en de beste manier om dat te doen, is door heerlijke natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Junior Rabbit bevat spinazie, terwijl Junior Guinea Pig heerlijke paardenbloem en venkel bevat voor smaakervaringen die de smaakpapillen zeker zullen verleiden.
In de bloei van het leven
Als uw jonge huisdiervriend eenmaal volwassen is geworden, meestal rond de leeftijd van 20 weken, moet hij op een volwassen voeding worden overgezet. De heerlijke monocomponente brokjes in Science Selective Adult Rabbit en Science Selective Guinea Pig zijn qua voedingswaarde uitgebalanceerd om het welzijn en de vitaliteit te bevorderen en je vriendje in topconditie te houden. Ze bevatten veel vezels om het gebit en de spijsvertering in optimale gezondheid te houden, en er zitten geen toegevoegde suikers in voor een gezond gewicht. Je kunt er dus zeker van zijn dat je het beste doet om je huisdier gezond en gelukkig te houden.
Tips om over te stappen op een andere voeding
De overstap naar een voeding voor volwassen konijntjes moet geleidelijk gebeuren. Dit komt omdat konijnen en cavia’s zogenaamde achterdarmvergisters zijn. Met andere woorden, ze hebben een enorm orgaan, het caecum genaamd, dat veel ‘goede’ bacteriën bevat om de taaie vezels in hun voeding af te breken. Deze goede bacteriën zijn zorgvuldig uitgebalanceerd – plotselinge veranderingen in het dieet kunnen dit verstoren, dus dit moet langzaam gebeuren om de goede bacteriën de tijd te geven zich aan te passen.
Je vraagt je misschien af hoe geleidelijk een voedselverandering moet gebeuren. Welnu, het is het beste om minimaal tien dagen uit te trekken om over te stappen op een andere voeding. Op de eerste dag zou maximaal 20% van het voer het nieuwe voer moeten zijn, langzaam opbouwend tot 80% op dag zeven en acht, en 100% op dag tien.
Fit als een hoentje als ‘senior’
Onze huisdieren zijn lid van het gezin, dus het spreekt voor zich dat we ze zo lang mogelijk in goede gezondheid willen houden. De energiebehoefte neemt af met de jaren, deels door een vertraging van de stofwisseling en deels door een afname van activiteit. Het aanpassen van de voeding om aan deze veranderende behoeften te voldoen, vermindert het risico op gewichtstoename en obesitas, en is super belangrijk om onze oudere huisdieren gezond te houden – niet alleen is gewichtstoename slecht voor de algemene gezondheid, het verhoogt ook het risico op gewrichts- en mobiliteitsproblemen.
Feit: 29% van de kleine zoogdieren heeft overgewicht of obesitas1
Dus… een van de allerbelangrijkste dingen die je kunt doen om je huisvriendje zo fit mogelijk te houden in hun senior jaren, is ervoor te zorgen dat ze op een gezond gewicht blijven. Het voeren van een vezelrijke voeding zonder toegevoegde suikers is de oplossing om overgewicht te voorkomen tijdens hun hele leven, maar vooral in de senior jaren.
Science Selective Four+ Rabbit is ontwikkeld om perfect te voldoen aan de voedingsbehoeften van oudere konijntjes. Een hoog vezelgehalte respecteert het natuurlijke dieet en bevordert het welzijn en de vitaliteit, terwijl een lager eiwit- en energiegehalte helpt om een gezond gewicht te behouden. Een correct uitgebalanceerde calcium-fosforverhouding (calcium 0,6%, fosfor 0,4%) ondersteunt daarnaast een optimale gezondheid van botten en gewrichten.
Even over artritis
Als je oudere huisdier een beetje trager lijkt te worden, kan het zijn dat hij of zij het gewoon rustiger aan gaat doen. Maar wist je dat veel konijnen en cavia’s last hebben van artritis?
In feite komt artritis waarschijnlijk veel vaker voor dan wordt gedacht. Een groot probleem bij het herkennen van deze aandoening is dat konijnen en cavia’s experts zijn in het doen alsof ze in orde zijn, terwijl ze dat allesbehalve zijn, een gedrag dat voortkomt uit het leven in het wild. Als prooidieren zou het vertonen van enig teken van zwakte hen erg kwetsbaar maken, omdat roofdieren de neiging hebben om eerst de zwakste prooien uit te zoeken. We adviseren om alle niet normale verschijnselen bij je konijn of cavia onmiddellijk te laten controleren door een dierenarts.
Wat zijn de symptomen van artritis bij konijnen en cavia’s?
Let op…
- Minder bewegen
- Minder eetlust
- Gebrek aan energie of “opstartproblemen’
- Moeite met zitten of liggen
- Tandenknarsen
- Gewichtsverlies
- Gedragsverandering, teruggetrokken of slecht humeur
Voedingsbehoeften
Een ding dat niet verandert, of je huisdier nu jong is of wat ouder wordt, is het feit dat hun zeer gespecialiseerde spijsverteringssysteem is afgestemd op een vezelrijk plantaardig dieet.
Het is daarom erg belangrijk om konijnen en cavia’s een dieet te geven dat nauw aansluit bij dat van hun wilde vrienden. Hieronder de belangrijkste dingen om te onthouden:
- Minimaal 80% van de voeding moet uit hooi bestaan. Probeer elke dag een portie ter grootte van hun lichaam te voeren.
- Geef elke ochtend en avond een zorgvuldig afgemeten portie konijnen- of caviavoer.
- Geef dagelijks een handje vol groene bladgroenten voor variatie en extra smakelijke vezels.
- Geef af en toe een snacks als speciale beloning.
Nu je alles weet over het voeren van je huisdier in alle levensfasen, waarom dan ook niet ons blog over “portiegrootte” lezen?
Referentie