Onze kleine huisdieren geven ons onvoorwaardelijke liefde en gezelschap, dus willen wij ons uiterste best doen om ze in topconditie te houden zodat ze lang en gelukkig leven. Het lijdt geen twijfel dat het geven van de juiste voeding de sleutel is tot een optimale gezondheid en misschien heeft u zich gerealiseerd dat het voer dat u ze nu geeft niet helemaal aan alle eisen voldoet. Het kan zijn dat uw konijntje zijn neusje begint op te trekken voor zijn dagelijkse portie brokjes en u op zoekt bent naar een smakelijker, voedzamer alternatief. Misschien is het tijd om uw opgroeiende cavia over te zetten van junior naar volwassen voer of heeft uw dierenarts u geadviseerd over te stappen op een andere voeding. Wat de reden ook is, het is belangrijk om elke verandering van voeding zorgvuldig te doen om te voorkomen dat hun gevoelige spijsverteringssysteem van streek raakt.

Het ideale dieet voor een gezond leven

Laten we beginnen met een korte samenvatting van de belangrijkste componenten van een gezond voedingspatroon:

  • Elke dag een portie hooi of gras ter grootte van zijn/haar lichaam
  • Elke ochtend en avond een zorgvuldig afgewogen portie konijnen- of caviavoer
  • Een handvol groene bladgroenten om variatie en meer vezels aan het dieet toe te voegen
  • Af en toe een snack
Rabbit Nutrition Gui

En vers hooi en water moet altijd beschikbaar zijn.

Verandering van voeding: doe het stap voor stap

Het is dus tijd om het voer van uw konijntjes of cavia’s te veranderen. Met een spijsverteringssysteem dat ongelooflijk gespecialiseerd is om energie en voedingsstoffen uit een vezelrijk dieet te halen, zal het geen verrassing zijn dat deze uitgebalanceerde darmen een liefdevolle verzorging nodig hebben om in topvorm te blijven. Plotselinge veranderingen in het dieet kunnen dus NIET.

Konijnen en cavia’s fermenteren in het achterste gedeelte van het maag-darmkanaal. Dit betekent dat ze een enorm orgaan hebben, het caecum genaamd, dat veel ‘nuttige’ bacteriën bevat om de taaie vezels in een herbivoordieet af te breken. Deze nuttige bacteriën zijn zorgvuldig uitgebalanceerd – plotselinge veranderingen in het dieet kunnen dit verstoren, dus dit moet langzaam gebeuren om de nuttige bacteriën de tijd te geven zich aan te passen.

Streef naar een minimum van 10 dagen voor elke dieetovergang. Op de eerste dag zou maximaal 20% van het voer het nieuwe voer moeten zijn, langzaam opbouwend tot 80% op dag 7 & 8, en dan 100% nieuw voer op dag 10.

Portion

Food for Life: voeding op maat van junior tot volwassen

We weten allemaal dat puppy- en kittenvoedingen onze honden- en kattenvrienden de beste start in het leven geven. Wist u dat ook jonge konijnen en cavia’s baat hebben bij een voeding die is afgestemd op de behoeften van een dier in de groei?

Tot de leeftijd van ongeveer 20 weken zullen onze konijnen en cavia’s baat hebben bij een voeding met extra eiwitten om de groei en ontwikkeling te ondersteunen. Junior-voedingen zoals Science Selective Junior Rabbit en Science Selective Junior Guinea Pig bieden optimale voeding die is afgestemd op deze belangrijke fase in hun leven.

Vanaf de leeftijd van 20 weken zullen konijnen en cavia’s de volwassen leeftijd hebben bereikt, waarbij het grootste deel van hun groei en ontwikkeling voltooid is. Overstappen op een voeding voor volwassenen dat rijk is aan vezels en afgestemd is op hun specifieke behoeften, zal hen helpen fit en gezond te blijven. Konijnen zullen baat hebben bij een verdere aanpassing van hun dieet rond de leeftijd van vier jaar of ouder. Een voeding zoals Science Selective Four+, met minder energie en toegevoegde vitamine C, zal hen dan helpen een gezond gewicht te behouden en het zal de vitaliteit bevorderen.

Rabbit eating

Let op spijsverteringsproblemen….

Tijdens elke verandering van voeding is het belangrijk om goed te letten op tekenen dat het spijsverteringsstelsel niet zo goed werkt als zou moeten. Konijnen en cavia’s zijn experts in het verbergen van tekenen van ziekte en ongemak, maar één ding dat ze niet kunnen verbergen, is hun poep! Losse ontlasting of diarree kan een teken zijn dat niet alles is zoals het zou moeten zijn en dat een controle van een dierenarts nodig is. Een verminderd aantal keutels (of helemaal geen) kan een teken zijn van een ernstige aandoening die maagstasis wordt genoemd. Dit is een medisch noodgeval, waarmee u direct naar een dierenarts moet.

Het is ook belangrijk om de eetlust van uw huisdier in de gaten te houden. Hun spijsverteringssysteem kan niet zonder voedsel en als konijnen of cavia’s stoppen met eten, kunnen ze heel snel erg ziek worden. Als u merkt dat uw kleine huisvriend niet meer eet, moet u onmiddellijk naar een dierenarts.

Nu u weet hoe u kunt veranderen van voeding, vindt u hier meer informatie over onze op maat gemaakte Science Selective-voedingen.