Het is zo heerlijk om te zien hoe uw cavia’s een geweldige tijd hebben. Sterker nog, blije cavia’s springen letterlijk van vreugde! Maar wat kunnen we doen om onze kleine vrienden nog meer van het leven te laten genieten? Hieronder enkele tips.

Geef ze de ruimte

Cavia’s zijn actieve diertjes en ze houden van rennen en spelen. Dus het is belangrijk dat hun leefomgeving groot genoeg is. Het minimum aanbevolen vloeroppervlak voor een paartje is 2,5 m2, maar het liefst nog groter – sterker nog, hoe groter hoe beter! Als de ruimte eenmaal bepaald is, zijn er veel manieren waarop u deze interessanter kunt maken.

Cavia’s vinden tunnels erg leuk en extra schuilplaatsen of verstopplekken zorgen voor afwisseling. Er is ook heel veel speelgoed voor cavia’s beschikbaar – u kunt veel kopen, van ballen tot houten blokken, of u kunt zelf wat maken met wat u in huis heeft. Zelfs iets simpels als een stapel versnipperd papier kan voor verrassend veel plezier zorgen!

Een leuke manier om cavia’s bezig te houden, is door plezier te combineren met eten. In het wild foerageren cavia’s de hele dag, en huisdiercavia’s zullen het gelukkigst zijn als ze dit natuurlijke instinct kunnen uiten. Dus probeer hun voeding door hun verblijf te strooien of verstop het in bijv. speelgoed, vul buizen met hooi en stop er een paar lekkere snacks bij! Kleine snacks zoals Gerty Guinea Pig Scrummies kunt u verstoppen in een speeltje, terwijl u grotere snacks zoals Tiny Friends Farm Stickles in het hok kunt ophangen om het knagen te stimuleren en zo de tanden van uw cavia’s in goede conditie te houden.

Dit zijn leuke manieren om de bestaande leefomgeving van uw cavia’s op te fleuren, maar wat dacht u ervan om hun leven echt spannend te maken en ze een andere speelruimte te geven? Als uw cavia’s normaal gesproken binnen leven, maar u heeft een tuin waar u een veilige ren kunt neerzetten, gaan ze bij mooi weer graag naar buiten. Als alternatief kan een binnenren ook een fantastisch avontuur zijn – u kunt een leuke caviaspeeltuin maken of een hindernisbaan!

Guinea Pig Hay Home

Geef ze heerlijk hooi

Nu we het hebben gehad over speeltijd, hoe zit het met etenstijd? Voor cavia’s is eten eigenlijk een groot deel van hun leven, aangezien ze herbivoren zijn en vrijwel de hele dag op hooi moeten kauwen. Dit betekent dat het belangrijk voor hun kwaliteit van leven is als het hooi waar ze op kauwen echt goed smaakt.

Dus, hoe weten we of hooi lekker is of niet? Gelukkig hoeven we het niet zelf te proberen – er zijn veel signalen die u kunt oppikken met uw andere zintuigen! Hooi van goede kwaliteit ruikt zoet en fris, en het is bleekgroen tot goudkleurig. Let ook op de balans tussen stengels en bladeren, want het is het beste om hooi te geven met veel bladmateriaal.

Kwalitatief goed Timothy hooi is een goede keuze voor cavia’s, en ons Science Selective Timothy Hay bevat heerlijke grote zaadkoppen waar cavia’s dol op zijn. Daarnaast is voedzaam en lekker weidehooi een goede keuze, zoals Russel Rabbit Tasty Hay.

Hooi is natuurlijk niet de enige voeding – uw kleine vrienden hebben dagelijks ook een portie speciaal caviavoer en een handjevol verse groenten nodig. Als u meer wilt weten over hoe hooi in het caviadieet past, bekijk dan ons blog.

Guinea Pig eating herbs

Geef ze een geweldig sociaal leven

Een andere manier om onze cavia’s super blij te maken, is door ze veel sociale interactie te geven. Cavia’s zijn van nature zeer sociale diertjes – in het wild kunnen ze in groepen van ongeveer tien volwassenen leven! Onze huisdiercavia’s hebben niet zoveel vrienden nodig om gelukkig te zijn, maar ze hebben altijd minstens één soortgenoot nodig om mee samen te leven. Om kleintjes te voorkomen, kunt u een paartje nemen van hetzelfde geslacht of u laat ze helpen.

Naast het spelen met hun soortgenoot, houden cavia’s ook van aandacht van hun baasjes. Elke dag even wat tijd met ze doorbrengen, vinden ze leuk. Cavia’s zijn geweldige huisdieren, ook voor kinderen, mits er natuurlijk voorzichtig mee om wordt gegaan.

Wat het vasthouden betreft, is het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat uw cavia’s het prettig vinden om vastgehouden te worden voor knuffels. Vooral wanneer uw cavia’s aan het settelen zijn, is het beter om ze naar u toe te laten komen – ga op de grond zitten, zodat ze geleidelijk aan u kunnen wennen.

Het met de hand geven van snacks kan een geweldige manier zijn om een band op te bouwen, maar geef ze niet te veel en probeer snacks met suikers te vermijden. Onze Selective Naturals Woodland Loops bevatten geen toegevoegde suikers en daarnaast veel vezels, waardoor ze een gezonde en lekkere manier zijn om uw cavia’s te verwennen!

ss-naturals-woodland-loops-stock

Geef ze een gezonde vacht – en voeg een pedicure toe!

Sommige cavia’s moeten regelmatig geborsteld worden en u kunt er een gewoonte van maken om dit te doen tijdens uw dagelijkse “speeltijd”. Hoe vaak u dit moet doen, hangt af van de lengte van de vacht – veel langharige cavia’s zullen elke dag geborsteld moeten worden, terwijl hun kortharige vrienden misschien maar één keer per week een borstelbeurt nodig hebben.

De beste manier om een cavia te borstelen, is door het haar voorzichtig in de groeirichting te borstelen en eventuele stukjes strooisel te verwijderen die in de vacht vastzitten. Als u het rustig doet, zullen veel cavia’s genieten van een goede borstelbeurt en u dus ook!

Het geeft u ook gelijk de gelegenheid om uw cavia te onderzoeken en eventuele problemen op te sporen. Controleer de conditie van de huid en vacht en let op eventuele knobbeltjes terwijl u ze borstelt. Het is ook een goed moment om hun ogen en oren te controleren en te kijken of hun snijtanden niet overwoekerd zijn.

Er is nog een belangrijk ding waar u op moet letten en dat is de lengte van de teennagels. Nagels van cavia’s groeien doorgaans sneller dan dat ze slijten, dus ze moeten regelmatig worden bijgeknipt om ze in goede conditie te houden. De groeisnelheid varieert, maar als richtlijn kunt u aan ongeveer eens per maand denken.

Sommige cavia’s vinden het knippen van nagels niet leuk, maar als u er een positieve ervaring van maakt door ze na afloop te belonen met iets lekkers, zullen ze leren dat het toch niet zo erg is! Lees ons blog voor meer informatie over het veilig knippen van de nagels van een cavia.

Guinea Pig nails