Cavia’s hebben heel andere tanden dan wij. Wij eten tijdens onze drie maaltijden (nou ja, meestal), terwijl onze caviavrienden de hele dag op taaie plantaardige vezels moeten kauwen. Caviatanden zijn geschikt voor al dit kauwen, maar er kunnen problemen ontstaan als het dieet niet goed is. Lees verder om alles te weten te komen over de tanden van cavia’s en hoe u ze het beste kunt verzorgen.

Wat is er speciaal aan de tanden van een cavia?

Het bijzondere van caviatanden is dat ze nooit stoppen met groeien. Terwijl onze tanden gedurende ons hele volwassen leven dezelfde grootte en vorm behouden, groeien de tanden van cavia’s continu door (ongeveer 1 à 2 mm per week). Dit moet ook, omdat ze afslijten door alle taaie vezels in hun voeding en anders zouden ze verdwijnen!

Deze tanden hebben een ‘open wortel’ en andere herbivoren, zoals konijnen, chinchilla’s en degoes, hebben ze ook. Cavia’s hebben echter niet zoveel tanden als hun konijnenvrienden! Konijnen hebben in totaal 28 tanden en cavia’s maar 20.

Herbivoren kauwen de hele dag op taaie vezels, maar de tanden moeten wel constant en gelijkmatig worden afgesleten. Als er niet genoeg plantaardig materiaal in de voeding zit om de tanden goed af te laten slijten, kunnen ze te lang worden of in de verkeerde richting groeien. Helaas zijn overwoekerde tanden niet ongewoon en kunnen ze oneindig veel problemen veroorzaken voor onze kleine vriendjes.

guinea pig teeth

Overwoekerde tanden bij cavia’s

Soms is het goed te zien als de tanden van een cavia overwoekerd zijn – als de snijtanden te lang worden, kunt u dat vaak zien door naar de kop van uw cavia te kijken. Maar de wangtanden, kiezen en premolaren in de bek kunnen we niet zien.

Als de wangtanden te lang worden, kunnen ze scherpe ‘sporen’ ontwikkelen die over de wangen en tong wrijven en pijnlijke zweren veroorzaken. Als het probleem echt ernstig is, kunnen de onderste wangtanden zo lang worden dat ze een brug vormen over de tong, waardoor het moeilijk wordt om te slikken.

Dit zorgt er voor dat cavia’s met overwoekerde tanden vaak stoppen met eten. En dat maakt de cavia nog zieker – hun gecompliceerde spijsverteringssysteem is erg gevoelig en het zal niet goed werken als ze niet de hele dag eten. En, als cavia’s niet eten, zullen hun gebitsproblemen nog erger worden, omdat de tanden helemaal niet afslijten.

Voor cavia’s die in deze neerwaartse spiraal terechtkomen, is het heel belangrijk om ze zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen, omdat ze veel zorg en ondersteuning nodig hebben om weer gezond te worden. Maar wat kunnen we doen om te voorkomen dat tandproblemen bij cavia’s ontstaan?

g

Voorkomen van tandproblemen bij cavia’s

Een belangrijke oorzaak van tandproblemen bij cavia’s is een gebrek aan vezels in de voeding. De tanden van cavia’s zijn bedoeld om de hele dag op de vegetatie te kauwen, dus het is belangrijk dat onze huisdiercavia’s er genoeg van krijgen. De sleutel is om veel hooi te voeren – in feite adviseren we dat ten minste 80% van hun dieet uit hooi of gras moet bestaan.

Houdt u er bij het kiezen van het hooi rekening mee dat niet alle soorten van goede kwaliteit zijn en de juiste voedingswaarde bevatten. Over het algemeen zijn de beste soorten voor cavia’s weidehooi, zoals Russel Rabbit Tasty Hay, of Timothy hooi, zoals Science Selective Timothy Hay. Beide opties zijn favoriet bij onze caviavrienden!

Het voer dat u naast het hooi geeft, moet ook vezelrijk zijn om de tanden zo gezond mogelijk te houden. Onze voeding Science Selective Guinea Pig bevat zeer veel vezels en geen toegevoegde suikers, waardoor het een van de beste opties is voor een gezond gebit.

Een andere oorzaak van tandproblemen bij cavia’s is een tekort aan vitamine C. Als cavia’s hier niet genoeg van binnenkrijgen, kunnen hun tanden los gaan zitten en dit verstoort de normale slijtage. Het is dus belangrijk dat het dieet van uw cavia voldoende vitamine C bevat, die zowel in bladgroenten als in speciaal ontwikkelde caviavoeding zit. In sommige voedingsmiddelen neemt de hoeveelheid vitamine C aanzienlijk af naarmate de voeding langer staat, maar wij gebruiken gestabiliseerde vitamine C in al onze caviavoedingen om ervoor te zorgen dat uw cavia genoeg binnenkrijgt.

Guinea Pig

Wat zijn de symptomen van tandproblemen bij cavia’s?

De juiste voeding geven verkleind de kans op tandproblemen, maar het is belangrijk om te weten waar u op moet letten, zodat u eventuele problemen snel kunt herkennen en op kunt (laten) lossen. Omdat cavia’s prooidieren zijn, zijn ze erg goed in het verbergen van pijn en ongemak, maar hieronder de symptomen waar u op moet letten:

  • Kwijlen – uw cavia heeft een natte kin of verliest wat vacht in dit gebied
  • Moeite met eten – uw cavia kan er verdrietig uitzien als hij probeert te eten, en kan zijn eten laten vallen. Soms gaan ze naar de voerbak, maar bedenken zich dan.
  • Verandering in voedselvoorkeuren – cavia’s die sporen op hun wangtanden krijgen, kunnen moeite krijgen met bepaald voedsel. Ze zullen vaker kiezen voor zachtere voeding.
  • Verminderde eetlust – dit kan gevaarlijk zijn, omdat dit betekent dat hun gevoelige spijsverteringssysteem niet meer goed werkt
  • Gewichtsverlies
  • Gebrek aan verzorging en onverzorgde vacht
  • Abcessen rond het kaakgebied – als de tandproblemen ernstig worden, kunnen er abcessen ontstaan

Als u een van deze symptomen opmerkt, breng uw kleine vriend dan voor controle naar de dierenarts. Ze kunnen u adviseren over wat u het beste kunt doen om uw cavia te helpen weer gezond en gelukkig te worden.

We hopen dat u deze informatie nuttig vond! De belangrijkste boodschap is dat deze kleine herbivoren veel hooi moeten eten om hun tanden gezond te houden. Bekijk onze blog als u meer wilt weten over hooi voor cavia’s.

Guinea Pig Hay Hutch