Heeft u zich ooit afgevraagd of uw kleine huisdier smacht naar een vriendje? Gezelschap en socialisatie zijn essentieel voor het welzijn van veel kleine huisdieren, dus het is belangrijk dat u weet wat de sociale behoeften van uw kleine vriend zijn. Elke kleine diersoort heeft echter andere sociale vereisten. Sommigen geven er de voorkeur aan om alleen te leven en anderen leven graag in paren of groepen. Lees verder om erachter te komen wat uw kleine vriend nodig heeft!

rabbit-pair

Alleen of samen?
De sociale behoeften van kleine dieren zullen over het algemeen afhangen van hoe de soort in het wild leeft. De meeste kleine zoogdieren worden bij voorkeur gehuisvest in paren of kleine groepen, met uitzondering van enkele hamsterrassen.

Syrische hamsters zijn een voorbeeld van een ras dat graag alleen leeft. Dit komt omdat ze afkomstig zijn uit de woestijn, waar voedselbronnen schaars zijn, dus ze delen niet graag! Als Syrische hamsters bij elkaar worden gehouden, dan kunnen ze agressief worden en elkaar ernstig verwonden. Chinese hamsters moeten ook alleen worden gehouden, omdat ook zij waarschijnlijk gaan vechten als ze samen worden gehuisvest. Hoewel deze rassen niet sociaal met elkaar zijn, vinden zowel Chinese als Syrische hamsters het vaak leuk om met hun baasjes om te gaan en kunnen ze leuke huisdieren zijn.

In tegenstelling tot Syrische en Chinese hamsters, zullen andere rassen, zoals dwerghamsters, eerder een metgezel accepteren, aangezien hun wilde voorouders in kolonies zouden hebben geleefd. Het zijn echter nog steeds niet de meest sociale wezentjes, dus als u van plan bent om deze rassen in paren of kleine groepen te huisvesten, zorg er dan altijd voor dat alle individuen van hetzelfde geslacht zijn en van hetzelfde ras, en dat ze zorgvuldig aan elkaar worden geïntroduceerd.

hamsters living together

Konijnen: altijd samen

Voor konijnen is gezelschap essentieel voor hun welzijn, dit in tegenstelling tot sommige van de hamsterrassen die we hebben genoemd. Als u een konijn heeft, dient u op de hoogte te zijn van hun sociale behoeften, omdat dit echt hun welzijn kan verbeteren.

Gezelschap is belangrijk voor konijnen omdat ze in het wild afhankelijk zijn van hun vriendjes om te overleven. Wilde konijnen leven in groepen van 10-20 individuen, zodat er altijd iemand uitkijkt naar roofdieren. En hoewel huisdierkonijnen misschien geen behoefte hebben aan deze bescherming, zullen ze instinctief minder stress ervaren als ze een metgezel hebben om op te vertrouwen, omdat ze dan niet het gevoel hebben dat ze constant op hun hoede hoeven te zijn.

Gezelschapskonijnen worden over het algemeen in paren gehouden, maar als u van plan bent uw konijnen in grotere groepen te huisvesten, is het essentieel dat alle individuen zorgvuldig worden gekozen en op de juiste manier aan elkaar worden geïntroduceerd. Als u van plan bent om uw konijnen als paartje te huisvesten, zijn paartjes van gemengd geslacht meestal het beste – maar één of beide konijnen moeten worden gecastreerd (de uitdrukking “fokken als konijnen” komt niet uit het niets!). Als u een mannetje en een vrouwtje aan elkaar koppelt, kan het fokken worden voorkomen door het mannetje te laten castreren; omdat niet-gesteriliseerde vrouwtjes echter agressief kunnen worden, is het vaak het beste om beide konijnen te laten helpen om het risico op vechten te verminderen.

Het is ook mogelijk om nestgenoten van hetzelfde geslacht samen te huisvesten, maar nogmaals, het is altijd beter om alle individuen te laten helpen, omdat dit het risico op vechten vermindert. Dit omdat castratie de productie van geslachtshormonen vermindert die agressie kunnen veroorzaken.

Als u al een volwassen konijn heeft en bang bent dat deze eenzaam is, is het belangrijk dat u een metgezel kiest die waarschijnlijk bij hem/haar past. Konijnen van dezelfde grootte hebben meer kans om zich te hechten, en de persoonlijkheid moet elkaar ook aanvullen – een konijn dat erg dominant is, kan bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een relaxte metgezel om het risico op conflicten te verminderen. Het koppelen van een nieuw paartje kan enige tijd duren en als u wat tips wilt, lees dan ons blog over het koppelen en gezelschap van konijnen.

rabbits blankets

Cavia’s koppelen

Net als konijnen zijn cavia’s ook erg sociale wezentjes en hebben ze dus minimaal één metgezel nodig. Cavia’s worden over het algemeen gehuisvest in twee- of drietallen, maar meer ervaren cavia-eigenaren kunnen ook grotere groepen houden. Groepen van hetzelfde geslacht zijn vaak het beste; een gecastreerd mannetje kan echter ook gelukkig samenleven met een vrouwtje. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat, hoewel vrouwtjes het goed met elkaar kunnen vinden in grotere groepen, niet gecastreerde mannetjes kunnen gaan vechten wanneer ze samen worden gehuisvest. Hoewel castratie het risico op vechten vermindert, kunnen gecastreerde mannetjes ook de neiging hebben om te gaan vechten, dus het is beter om slechts één (gecastreerd) mannetje in groepen van gemengd geslacht te houden.

Het gezelschap van cavia’s zal, net als bij konijnen, ook afhangen van persoonlijkheid en grootte. Het is ook belangrijk om cavia’s langzaam en voorzichtig aan elkaar te introduceren.

Hoewel soms konijnen en cavia’s samen worden gehuisvest, is dit geen natuurlijke combinatie die in het wild te vinden is. We raden dit ook af, aangezien cavia’s en konijntjes niet goed met elkaar kunnen communiceren en de cavia vaak gepest gaat worden.

guinea pig pair

Chinchilla’s en degoes

Chinchilla’s en degoes zijn ook sociale dieren en in het wild leven chinchilla’s wel in groepen van 100! Deze kleine huisdieren hebben minstens één metgezel nodig om zich gelukkig en veilig te voelen en kunnen depressief worden als ze alleen worden gehuisvest.

Deze dieren moeten dus altijd in paren of grotere groepen leven met soortgenoten, en het is het beste om individuen van hetzelfde geslacht samen te huisvesten, hoewel een gecastreerd chinchillamannetje gelukkig kan samenleven met een vrouwtje. De RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) raadt echter af om mannelijke degoes bij elkaar te houden als er een vrouwtje aanwezig is, omdat ze kunnen gaan vechten – zelfs als ze gecastreerd zijn.

Chinchilla-cuddle

Brabbelende gerbils

Wilde gerbils leven in groepen van maximaal 15, maar huisdiergerbils leven vaker met twee, drie of in kleine groepen samen. Net als bij andere kleine huisdieren werken nestgenoten en groepen of paren van hetzelfde geslacht het beste, en het koppelen moet geleidelijk gebeuren – idealiter als ze nog jong zijn.

gerbils-sleeping

Ratten en muizen

Ratten en muizen zijn ook erg sociaal en worden vaak depressief als ze alleen wonen. Zoals met de meeste andere kleine huisdieren, leven deze dieren het gelukkigst in groepen van hetzelfde geslacht of in paren met hun nestgenoten.

Deze soorten vormen dominantiehiërarchieën en als deze eenmaal zijn vastgesteld – wat normaal gesproken op jonge leeftijd gebeurt – is het beter om de groepsstructuur niet te verstoren, omdat dit kan leiden tot pesten en vechten. Deze dieren hebben ook veel schuilplaatsen nodig: kooien met meerdere verdiepingen zijn geweldig omdat ze de mogelijkheid bieden om weg te rennen of zich te verstoppen als ze onderhevig zijn aan agressie. Als u echter merkt dat vechten een probleem is, kunt u uw groep het beste opsplitsen, rekening houdend met het feit dat sommige individuen gewoon niet bij elkaar passen.

3-albino-mice-eating

Hoe een comfortabele omgeving te creëren?

Om een comfortabele, stressarme omgeving te creëren voor kleine huisdieren die samen worden gehuisvest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u veel schuilplaatsen biedt, zodat ze altijd de mogelijkheid hebben om weg te lopen van conflicten. Het is ook belangrijk om voldoende middelen te bieden – zoals slaapverblijven en voedsel- en waterbronnen, omdat dit ook gevechten helpt voorkomen. Sommige kleine dieren, vooral degoes en chinchilla’s, vinden het vaak ook leuk om samen te slapen, dus zorg voor een grotere slaapplaats, naast individuele schuilplaatsen.

Als u op de hoogte bent van de sociale behoeften van uw kleine huisdier, kan dit een enorme impact hebben op hun leven – en hun algehele welzijn echt verbeteren – dus het is belangrijk om de wensen en behoeften van uw huisdieren te onderzoeken om ze gelukkig en gezond te houden!