Konijnenliefhebbers zullen weten dat er niets anders is waar konijnen meer van houden dan lekker te smullen van verse planten. Niet alleen gaat kauwen verveling tegen, maar vezelige planten kunnen ook helpen om hun gebit en spijsvertering te gezond te houden.

Maar natuurlijk zijn niet alle planten veilig voor konijnen, dus het is erg belangrijk om er voor te zorgen dat alle vegetatie waar ze toegang toe hebben, veilig zijn voor konijnen. Om het een beetje makkelijker te maken, hebben we een lijst gemaakt met enkele van de meest voorkomende planten waar uw konijnen veilig aan kunnen knabbelen.

Veilige planten voor konijnen:

Paardenbloemen

Deze plant is vrij gemakkelijk te herkennen, omdat hij felgele bloemen heeft die uitgroeien tot aantrekkelijke bolvormige zaadkoppen. De plant heeft ook veel getande bladeren waar uw konijnen graag op knabbelen.

D

Meidoornbessen

Meidoornplanten groeien als struiken of kleine bomen. Deze planten produceren veel bessen die oranjerood tot dieprood van kleur zijn en veilig zijn voor uw konijnen.

Hawthorn

Goudsbloem

Goudsbloemplanten hebben prachtige bloemen, die geel, oranje of wit van kleur zijn, en ze hebben bladeren in de vorm van een veer die aan de basis van de plant groeien.

Marigold

Roos

Konijnen kunnen veilig zowel de bloemen als de bladeren van rozen eten.

Rose

Herderstasje

Deze plant, vaak als onkruid beschouwd, produceert veel kleine bloemen met witte bloemblaadjes. In tegenstelling tot de meeste andere planten kunnen herderstassen het hele jaar door bloeien. Deze plant heeft ook een paar puntige bladeren, die uit de stengel groeien.

Shepherd's Purse

Weegbree

Weegbree groeit vaak tussen andere grassen. Deze plant is te herkennen aan de bloemhoofdjes, die bestaan uit lange stelen met aan het uiteinde kleine plukjes. De basis van de weegbreeplant bestaat uit veel speervormige bladeren die, net als selderij, draderig worden als ze uit elkaar worden getrokken.

Plantain

Melkdistel

Melkdistels hebben getande bladeren, bedekt met stekels, die uit de stengel groeien. Hoe verder op de stengel deze bladeren zitten, hoe minder gedefinieerd ze worden. Deze plant produceert ook felgele bloemen, die op paardenbloembloemen lijken.

Sowthistle

Zonnebloem

Konijnen vinden zonnebloemen lekker en ze kunnen ze veilig eten.

Sunflower

Wilgenbladeren

De sierwilg heeft langwerpige bladeren waar uw konijnen veilig op kunnen knabbelen.

Willow Leaves

Duizendblad

Deze plant heeft kleine trossen bloemen die wit of roze van kleur zijn, ze hebben ook lange bladeren die bedekt zijn met kleine haartjes en gelijkmatig verdeeld zijn langs de stelen.

Yarrow

Een oogje in het zeil houden

Als uw konijnen vrij in de tuin mogen rondlopen, is het altijd goed om eerst te onderzoeken of alle planten waar ze toegang toe hebben veilig zijn voor konijnen. En laat ze niet zonder toezicht rondlopen om er zeker van te zijn dat ze niet gaan knabbelen aan planten die u niet heeft opgemerkt.

Wanneer uw dierenarts raadplegen

Als u denkt dat uw konijn van een giftige of niet-identificeerbare plant heeft gegeten, of als het ongebruikelijke symptomen begint te vertonen, moet u altijd direct contact opnemen met uw dierenarts.