Wilde konijntjes eten veel verschillende groene planten, wortels en vruchten, en het is dan ook geen verrassing dat huiskonijnen dit ook nodig hebben. Maar niet alle planten en vegetatie zijn echter veilig voor konijnen om te eten, en sommige kunnen zelfs giftig zijn. Daarnaast zullen konijnen niet altijd zelf herkennen welke planten veilig voor hen zijn en welke niet, dus het is erg belangrijk dat hun eigenaren op de hoogte zijn van planten die gevaarlijk voor hen kunnen zijn.

Dit blog behandelt enkele van de meest voorkomende planten die giftig zijn voor konijnen, evenals de ongewenste symptomen die ze kunnen veroorzaken als uw konijn er van gegeten heeft.

Veel voorkomende giftige planten

Vingerhoedskruid
Deze mooie planten zijn giftig voor konijnen en als ze worden gegeten, kunnen ze ernstige effecten hebben op het hart en het spijsverteringsstelsel, wat kan leiden tot uitdroging, diarree en hartritmestoornissen. Het heeft ook effect op de bloedsomloop en nieren.

foxglove

Iris
Irisplanten zijn ook giftig voor konijnen en kunnen spijsverteringsproblemen en irritatie van de slijmvliezen veroorzaken.

iris

Taxus
Taxusbomen kunnen dodelijk zijn als ze door konijnen worden gegeten en afgesneden takken zijn nog giftiger dan verse. De boom kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken.

yew

Lelietje van Dalen
Ondanks hun heerlijke geur en mooie uiterlijk zijn deze planten giftig voor konijnen en kunnen ze hart- en spijsverteringsproblemen veroorzaken.

lily of the valley

Klimop
De hele klimopplant, inclusief de bessen, is giftig voor konijnen. Klimop kan huidreacties en hartproblemen veroorzaken, samen met symptomen zoals lethargie en diarree en, in ernstige gevallen, toevallen en verlamming.

ivy

Rododendron
Rododendrons zijn giftig voor konijnen en veroorzaken symptomen zoals irritatie van de slijmvliezen en het spijsverteringsstelsel.

Rhododendron

Vlier/vlierstruik
Vlier is ook giftig voor konijnen en veroorzaakt ook irritatie van de slijmvliezen en het spijsverteringsstelsel.

elder

Zwarte nachtschade
Zwarte nachtschade veroorzaakt hartproblemen en kan dodelijk zijn voor konijnen!

deadly nightshade

Bitterzoet
Bitterzoet wordt vaak aangezien voor zwarte nachtschade en beide planten zijn dodelijk voor konijnen. Bitterzoet veroorzaakt een huidreactie bij konijnen, evenals spijsverteringsproblemen. Het verschil tussen bitterzoet en zwarte nachtschade is dat zowel de bitterzoetbloemen als de onrijpe bessen in trossen groeien, terwijl de zwarte nachtschade enkelvoudige bessen en bloemen produceert. Als de bessen rijp zijn, zijn ze zwart op de zwarte nachtschade en rood op de bitterzoet.

Lobelia
Deze plant is giftig voor konijnen en veroorzaakt irritatie van de slijmvliezen.

lobelia

Liguster
Ligusterplanten zijn ook giftig voor konijnen en veroorzaken hart- en spijsverteringsproblemen.

p

Nog meer giftige planten
Naast de hierboven genoemde planten, zijn er ook veel andere giftige planten waarvan konijnenbezitters op de hoogte moeten zijn. Onder de meest giftige zijn soorten zoals: anemoon, azalea, bitterzoet, bryonia, caladium, cyclamen, akelei, bingelkruid, vijgenboom, narcissen, boshyacinten, dolle kervel, wolfsmelk, dotterbloem, moerasgoudsbloem, monnikskap, herfsttijloos, maretak, St. Janskruid, leylandcipres, hondspeterselie en nieskruid. En uw tuin kan ook gecultiveerde planten bevatten die ziekten kunnen veroorzaken, zoals: dahlia’s, lupines, chrysanten, ridderspoor, tulpen, dagbloem, leeuwenbek, vijgen, kerstster, jeneverbes, hyacint, gevlekte aronskelk, philodendron, blauwe regen, clematis, hulst en de meeste groenblijvende bomen.

Er zijn ook veel andere veel voorkomende planten die in Nederland groeien waarvan niet specifiek is bewezen dat ze giftig zijn voor konijnen; omdat ze echter giftig zijn voor andere kleine dieren, raden we u af om deze aan uw konijnen te geven. Hieronder vallen:

  • Gouden regen
  • Smeerwortel
  • Boterbloemen
  • Varens
  • Jacobskruiskruid
  • Klaprozen
  • Tomatenplanten

De meeste bol- en kamperplanten moeten ook worden vermeden, omdat deze waarschijnlijk giftig zijn voor konijnen.

Hoewel we hier enkele van de belangrijkste planten noemen die u in Nederland kunt zien groeien, is het geenszins een volledige lijst, en het is altijd belangrijk om planten waar uw konijnen toegang toe hebben te identificeren en te onderzoeken. Als u ooit twijfelt of een plant veilig is voor uw konijnen, is het van cruciaal belang dat u ze uit voorzorg uit de buurt van uw konijnen houdt, want als ze giftig zijn, kunnen de gevolgen ernstig of zelfs dodelijk zijn.

Voorkomen is beter dan genezen
Als uw konijnen vrij in uw tuin mogen rondlopen, is het altijd het beste om goed om u heen te kijken en te onderzoeken of alle planten waar uw konijnen toegang toe hebben veilig voor ze zijn.

Wanneer contact opnemen met uw dierenarts?
Als u het vermoeden heeft dat uw konijn van een giftige of niet-identificeerbare plant heeft gegeten, of als ze ongebruikelijke symptomen beginnen te vertonen, moet u altijd onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

NB: Informatie voor dit blog werd vriendelijk verstrekt door Molly Varga Smith BVetMed DZooMed MRCVS RCVS Recognised Specialist in Zoo and Wildlife Medicine. Referentiebronnen: Cheeke (1987); Gfeller and Messonier (1998); Lang (1981a); Lorgue et al. (1996); Richardson (1999); Sandford (1996). Table 1.6 Significance of faecal output[MV1]