Ratten genieten van het gezelschap van soortgenoten, maar laat een nieuwe rat voorzichtig kennismaken met één rat of een groep ratten (genaamd een “mischief” oftewel “ondeugd”). Hier volgen enkele eenvoudige tips:

  • De introductie gaat het gemakkelijkst met jonge ratten van minimaal zes weken oud en nog beter als ze 7-8 weken oud zijn, want dan zijn ze sterker. Als ze veel jonger zijn, dan kunnen ze worden gedood door een dominante rat en als ze veel ouder zijn gaat het lastiger.
  • Rond 13-14 weken ontwikkelen mannetjes meer volwassen kenmerken en geurveranderingen, dus de introductie van oudere ratten kan problematischer zijn. Na ongeveer 6-12 maanden bereiken de hormoonspiegels van mannetjes een piek en kunnen ze dominanter en agressiever worden.
  • Vrouwtjes zijn over het algemeen vriendelijker ten opzichte van elkaar en andere mannetjes.

Het introduceren van een rat aan een groep…

Het is niet goed om dit te doen in een bestaande rattenkooi. De al aanwezige ratten zullen dan waarschijnlijk hun territorium gaan verdedigen en dat legt natuurlijk geen goede basis voor een toekomstige harmonieuze relatie. Dus de eerste grote stap is om een nieuwe kooi te kopen. De rattenkooien kunnen dan op snuffelafstand (niet op bijtafstand) worden geplaatst.

Er is geen vastgesteld tijdsbestek voor hoe lang ze in twee kooien gehouden moeten worden – soms duurt het dagen of weken voordat de ratten niet meer agressief naar elkaar toe zijn. Tekenen die op agressie duiden, zijn een kwispelende staart, een opgezwollen vacht en de rat van de andere kant benaderen. Als u dit allemaal NIET ziet, kan dit een teken zijn dat ze er klaar voor zijn!

Goed samenleven

  • Verwissel bodembedekking van de ene kooi naar de andere, zodat ze elkaar leren kennen via de geur.
  • U kunt ze van kooi verwisselen – de rat in de kooi van de andere rat plaatsen en omgekeerd – en zo kan het socialisatieproces starten.
  • De volgende fysieke kennismaking moet plaatsvinden op neutraal terrein – dit kan een andere nieuwe (of onbekende en volledig geurvrije) kooi zijn of zelfs een badkuip.
  • Sommige ratteneigenaren doen een klein beetje vanille-extract op elke rat om hun individuele geuren te maskeren en ze meer op elkaar te laten lijken.
  • Houd een plantenspuit en een dikke handdoek bij de hand voor het geval er een gevecht uitbreekt.
  • Het kan op dit moment ook handig zijn om de ratten een snack met de hand te geven om ze fysiek dichter bij elkaar te brengen en een positieve ervaring te creëren.
  • Zodra ze in hun nieuwe kooi zitten, kunnen ook het speelgoed en de eventuele hangmatjes worden geplaatst, aangezien er minder kans bestaat dat ze in het nauw worden gedreven. We adviseren echter om in het begin de kooi niet te vol te maken.

In groepen ratten is het zo dat als een nieuwe rat eenmaal door de dominante rat is geaccepteerd, alle verdere `strubbelingen` mild zullen zijn. Het gedrag van ratten kan echter complex en veranderlijk zijn. Een rat die alleen is grootgebracht (in een opvang bijvoorbeeld), kan moeilijk communiceren en heeft mogelijk meer tijd nodig.

Sommige ratten die erg territoriaal zijn, zouden ook gelukkiger kunnen zijn in een kleiner, eenvoudiger hok met minder dingen om te verdedigen. Dit betekent dat er geen ‘één kooi past allen’-benadering is voor de huisvesting van ratten.

Rat peeping out of cage