Het spijsverteringssysteem van cavia’s – hoe werkt het?
Het spijsverteringssysteem van cavia’s is behoorlijk bijzonder – het is niet gemakkelijk om te overleven met een dieet dat voornamelijk uit gras bestaat! Maar dit ingewikkelde systeem is ook erg gevoelig, en het is belangrijk dat uw cavia’s de juiste voeding krijgen om gelukkig en gezond te blijven. Lees verder om meer te weten te komen over hun spijsverteringssysteem en om te leren hoe u het gezond kunt houden.
Wat eten cavia’s in het wild?
In het wild leven cavia’s in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Ze eten voornamelijk gras, hoewel dit over het algemeen taaier en droger zal zijn dan het gras dat we gewend zijn in onze tuin! Ze zullen ook andere wilde planten eten wanneer ze die tegenkomen.
Een dieet dat voornamelijk uit gras bestaat, is niet bepaald energierijk, en wij, mensen, zouden het niet kunnen verteren. Cavia’s hebben echter een zeer gespecialiseerd spijsverteringssysteem ontwikkeld, zodat ze van deze vezelrijke vegetatie kunnen leven.

Hoe werkt het spijsverteringssysteem van cavia’s?
Het eerste speciale aan hun spijsverteringssysteem zijn de tanden. Omdat cavia’s de hele dag op taaie vegetatie moeten kauwen, zouden hun tanden steeds korter worden. Maar in plaats daarvan hebben cavia’s tanden met ‘open wortels’ die voortdurend groeien om de slijtage te compenseren.
Daarna is het meest indrukwekkende deel van hun spijsverteringssysteem de dikke darm. Dit is het deel dat gespecialiseerd is om energie en voedingsstoffen uit hun dieet met taaie vegetatie te halen.
Aan het begin van de dikke darm hebben cavia’s een enorme zak, de blindedarm genaamd, die vol zit met microben. Deze ‘vriendelijke bacteriën’ zijn het geheim van het succes voor onze cavia’s, omdat ze taaie vezels kunnen afbreken en veel voedingsstoffen afgeven die de cavia kan opnemen!
Er zit echter een addertje onder het gras: sommige van deze voedingsstoffen worden niet in de blindedarm opgenomen. Vooral bepaalde vitamines en andere stoffen kunnen alleen eerder in het spijsverteringskanaal worden opgenomen. Maar cavia’s kunnen de inhoud van hun dikke darm natuurlijk niet terug laten stromen naar hun maag! Dus hebben ze een slimme manier ontwikkeld om met dit probleem om te gaan. Een manier die wij vies vinden: ze eten hun poep! Maar niet alles – alleen bepaalde keutels die ‘caecotrofen’ worden genoemd. Deze caecotrofen bevatten waardevolle voedingsstoffen uit de blindedarm, zoals aminozuren en vitamine B en K. Door het eten van deze keutels kan de cavia alle voedingstoffen opnemen dat ze de eerste keer hebben gemist.

Wat is er echt speciaal aan de voedingsbehoeften van cavia’s?
Hoewel alles wat we tot nu toe hebben gezegd over het spijsverteringssysteem van cavia’s behoorlijk indrukwekkend is, delen ze deze eigenschappen met konijnen en andere herbivoren die ook een vezelrijk dieet nodig hebben. Maar is er iets echt speciaals aan de voedingsbehoeften van onze cavia’s? Het antwoord is ja – ze hebben iets dat ze met geen enkel ander huisdier delen.
En dat is dat ze een speciale behoefte hebben aan vitamine C. Terwijl andere dieren hun eigen vitamine C in hun lichaam kunnen aanmaken, kunnen cavia’s dit niet. Interessant genoeg, van alle dieren waar we het vaak over hebben, zijn het alleen cavia’s en primaten zoals wij mensen die er op moeten letten dat ze voldoende vitamine C via de voeding binnenkrijgen.
Vitamine C is erg belangrijk – het is nodig voor gezond tandvlees, gezonde gewrichten en huid, en het is ook belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem en voor het genezen van wonden. Zonder voldoende van deze vitamine in hun voeding, kunnen cavia’s erg ziek worden door scheurbuik. U kunt meer over cavia’s en vitamine C lezen in ons blog.

Hoe kunt u het spijsverteringssysteem van cavia’s gezond houden?
Het geheim is om een voeding te geven die gebaseerd is op wat ze in het wild zouden eten. Aangezien het natuurlijke dieet voor cavia’s voornamelijk uit gras bestaat, moeten onze huisdiercavia’s een dieet hebben dat voor 80% uit hooi of gras bestaat. Al deze vezels helpen om hun gebit en darmen gezond te houden.
Er bestaan veel soorten hooi en het kiezen kan lastig zijn. Over het algemeen zijn de lekkerste en gezondste keuzes voor cavia’s weidehooi, zoals Russel Rabbit Tasty Hay, of Timothy hooi, zoals Science Selective Timothy Hay. Bekijk ons blog voor meer informatie over het belang van hooi voor cavia’s.
Naast hooi hebben cavia’s een portie verse groenten nodig en kwalitatief hoogstaand voer dat speciaal voor cavia’s is samengesteld. Het is belangrijk dat het voer voldoende vitamine C bevat, en het liefst gestabiliseerd zodat het gedurende de houdbaarheid van het product op een hoog niveau blijft. Zowel onze mueslivoeding Gerty Guinea Pig Tasty Mix als onze monocomponentenvoedingen Gerty Guinea Pig Tasty Nuggets en Science Selective Guinea Pig bevatten gestabiliseerde vitamine C om aan de voedingsbehoeften van uw kleine vriendjes te voldoen.

Hoe kunt u problemen met het spijsverteringssysteem van cavia’s signaleren?
Het geven van de juiste voeding is een grote stap om het spijsverteringssysteem van uw cavia’s gezond te houden, maar het is ook belangrijk om de signalen te kennen die erop kunnen wijzen dat er een probleem is. Als u merkt dat uw cavia losse poep of diarree heeft, kunt u het beste naar uw dierenarts gaan voor controle.
Een gebrek aan eetlust is een ander signaal die de alarmbellen zouden moeten laten afgaan. Het ongelooflijk gecompliceerde spijsverteringssysteem van cavia’s is afhankelijk van een constante inname van voedsel, en dus kunnen deze diertjes talloze problemen ondervinden als het tot stilstand komt. Het is een groot probleem als cavia’s stoppen met eten, en u kunt dan het beste zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan om te voorkomen dat ze erg ziek worden.
Een derde signaal om op te letten is als uw cavia stopt met het eten van de caecotrofen. Zwaarlijvige cavia’s of cavia’s met artritis kunnen moeite hebben om deze keutels te bereiken, en dit kan hun delicate spijsvertering verstoren. Het kan ook het risico op madenziekte vergroten, omdat hun achterste behoorlijk vies kan worden. Als u denkt dat uw cavia de caecotrofen niet opeet, overleg dan met uw dierenarts om erachter te komen welke zorg nodig is en of er een onderliggende oorzaak is.
We hopen dat u deze informatie nuttige vond! De belangrijkste boodschap is dat een goed dieet de sleutel is om de spijsvertering van uw cavia’s goed op gang te houden. Als u uw kleine vrienden elke dag veel hooi, wat voer van goede kwaliteit met voldoende vitamine C en een portie verse groenten geeft, helpt u ze om gelukkig en gezond te blijven.
