Konijnen en cavia’s kunnen zowel binnen als buiten leven. We geloven niet dat de ene optie beter is dan de andere – op voorwaarde dat u ze een liefdevol huis geeft en voorziet in hun behoeften, kunnen deze kleine vrienden in beide situaties gedijen. Als u besluit uw huisdieren binnenshuis te houden, zijn er veel dingen waar u aan moet denken bij het opzetten van hun leefruimte. Lees verder om erachter te komen wat u moet weten om uw huisdieren binnenshuis veilig en gezond te houden.

Waar kunt u het beste uw konijnen en cavia’s binnen plaatsen?
Als u ervoor kiest om uw huisdieren binnenshuis te huisvesten, is de eerste vraag die u moet stellen, waar kan ik het hok neerzetten? Wanneer u besloten heeft waar u uw kleine vrienden wilt plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid ruimte die ze nodig hebben. De RWAF adviseert dat konijnenverblijven binnenshuis een minimale vloeroppervlakte van 3m x 2m moeten hebben, zodat er een oppervlakte van 6m2 is voor één konijnenpaartje. Voor cavia’s adviseert de RSPCA dat de leefruimte voor één paartje minimaal 2,5 m2 moet zijn. Dit zijn echter slechts de minimaal vereiste ruimtes, en idealiter zouden de hokken groter moeten zijn om uw huisdieren veel ruimte te geven om te rennen en te spelen.

Waar deze ruimte moet komen, hangt af van de indeling van uw huis. Sommige mensen houden hun huisdieren in een ruimte binnen een grote kamer – cavia’s leven vaak met plezier in grote kooien, terwijl bij konijnen vaak een gedeelte van de kamer is afgebakend. In andere huizen kan het echter praktisch zijn om een hele kamer om te bouwen tot een paradijs voor huisdieren! Vaak is dit een logeerkamer, bijkeuken of serre. Een waarschuwing: serres kunnen erg heet worden in de zon, dus het is beter om uw huisdieren daar niet te houden, tenzij u de temperatuur onder controle kunt houden.

Sommige mensen laten konijnen door een groot gedeelte van of het hele huis rondlopen. Dit is geweldig, maar het vereist wel meer werk om de omgeving veilig en ‘konijnenbestendig’ te maken. Als u voor deze optie kiest, is het over het algemeen het beste om te beginnen met het houden van uw konijntjes in een kleiner gedeelte om ze zindelijk te maken en ze aan de ruimte te laten wennen, en vervolgens, als ze eenmaal zijn gesetteld, hun gebied uit te breiden.

guinea pigs indoor hutch

Hoe kunt u uw huis veilig maken voor konijnen en cavia’s

Ongeacht hoe groot het gedeelte van het huis is waar uw huisdieren mogen verblijven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit gebied veilig is voor hen. Dit betekent dat u de gevaren moet opzoeken en verwijderen. Elektrische kabels zijn zo’n gevaar – ze zijn erg verleidelijk voor kleine huisdieren om aan te knabbelen! Zorg er dus voor dat eventuele draden beschermd zijn, bijvoorbeeld door beschermslang te gebruiken of ze weg te werken.

Een tweede potentieel gevaar zijn kamerplanten. Konijnen en cavia’s grazen graag op de vegetatie, en potplanten zijn daarop geen uitzondering. Helaas zijn veel kamerplanten eigenlijk giftig voor onze herbivoorvriendjes. Het is het beste om kamerplanten ver buiten hun bereik te houden, maar onthoud dat konijnen graag op meubels klimmen, dus ‘buiten bereik’ kan ‘de kamer uit’ betekenen! Controleer voor de zekerheid altijd of een plant giftig kan zijn voordat u hem in huis haalt.

Een ander ding om over na te denken is de neiging van onze kleine vrienden om op meubels te knagen. En niet alleen op meubels – er kan ook aan deurkozijnen, plinten, vloerkleden en tapijten worden geknabbeld! Om dit op te lossen, kunt u alles beschermen of verwijderen waarin u geen tandafdrukken wilt vinden. Onthoud dat knagen een natuurlijk gedrag is, dus zorg ervoor dat u geschikte alternatieven biedt om uw huisdieren tevreden te houden. Er is veel speelgoed beschikbaar waar zij graag hun tanden in zetten.

Een laatste ding om te onthouden wanneer u uw huis konijnenbestendig maakt, is dat konijnen er goed in zijn te kunnen komen waar ze niet mogen komen! Ze kunnen verrassend hoog springen en zich door zeer nauwe ruimtes wringen. Babyhekjes en hondenhekken kunnen handig zijn, maar let wel op of uw konijntjes er niet doorheen kunnen sluipen.

Rabbit-blanket

Een leefruimte voor konijnen en cavia’s maken
Zo, nu u weet wat u buiten de leefruimte van uw kleine vrienden moet houden, wat moet u in hun leefruimte opnemen? Allereerst willen binnenkonijnen en -cavia’s een warme schuilplaats hebben om in te slapen. Deze moet comfortabel worden gemaakt met een goede kwaliteit bodembedekking en moet groot genoeg zijn om met z’n tweeën te delen. Het is erg belangrijk om indien mogelijk twee huisdieren bij elkaar te houden – konijnen en cavia’s zijn zeer sociale dieren, en hoewel ze veel tijd met u doorbrengen als ze binnen worden gehouden, hebben ze toch een soortgenoot nodig om ze gelukkig te houden.

Naast een slaapplek hebben uw huisdieren ook een plek nodig om te schuilen. Dit kunnen simpele kartonnen kokers of dozen met gaten erin zijn. Alle schuilplaatsen moeten elk een ingang- en uitgang hebben, zodat uw huisdieren zich veilig voelen en niet door hun vriendje kan worden ingesloten! Naast schuilplaatsen kunt u de leefruimte ook opfleuren met speelgoed om uw huisdieren bezig te houden. Er is een enorm assortiment speelgoed dat u kunt maken of kopen – ballen, kokers gevuld met hooi, rieten speelgoed en stapelbaar speelgoed, om er maar een paar te noemen. Het is belangrijk om het natuurlijke foerageergedrag aan te moedigen bij herbivoren die binnenshuis worden gehouden, en puzzelspeelgoed dat kan worden gevuld met voer of gezonde lekkernijen, zoals onze Selective Naturals Meadow Loops, is een geweldige manier om in te spelen op de natuurlijke instincten van uw huisdieren.

U dient natuurlijk ook te zorgen voor voer- en waterbakken of drinkflesjes en een ruimte voor toiletbezoek. Het is mogelijk om zowel konijnen als cavia’s zindelijk te maken en u kunt de toiletbak of het toiletgebied elke dag schoonmaken om het zo lekker fris te houden. Konijnen houden ook van een ‘graafbak’, simpel te maken van een grote plantenpot of kattenbak gevuld met aarde, zand of versnipperd papier.

Een laatste ding om over na te denken is de vloer. Tapijt kan moeilijk schoon te maken zijn, maar sommige harde vloeren kunnen glad zijn. Antislip of vloeren met structuur zijn een goede optie voor binnenverblijven, en u kunt matten toevoegen of een konijnenbedje, zodat ze een lekkere plek hebben om te zitten. Cavia’s kunnen pijnlijke pootjes krijgen van harde vloeren, dus zorg voor een zachte ondergrond (krantenpapier, handdoeken, fleece of bodembedekking).

rabbits blankets

Wat is de beste voeding voor binnenkonijnen?

Konijnen die binnenshuis worden gehouden, hebben iets andere behoeften dan hun buitenvrienden, en idealiter moet hun voeding hierop aansluiten. Met name binnenkonijnen krijgen minder zonlicht, zodat ze minder vitamine D kunnen aanmaken. Om aan deze behoefte van te voldoen, is ons Science Selective House Rabbit voeding verrijkt met vitamine D. Het voer is gemaakt van Timothy hooi, gras en tijm om aan het natuurlijke graasgedrag van konijntjes tegemoet te komen. Door een hoog vezelgehalte en zonder toegevoegde suikers, helpt het ook om gewichtstoename te voorkomen, wat een probleem kan zijn voor binnenkonijnen, omdat ze niet zoveel energie hoeven te spenderen om warm te blijven. Deze voeding heeft de Pet Business Industry Recognition Award 2020 gewonnen, dus u kunt erop vertrouwen dat u een geweldige voeding voor uw konijntjes kiest!

Brokjes zijn een onderdeel van het dieet van kleine herbivoren – ze hebben daarnaast onbeperkt hooi en wat verse groenten nodig om hun gevoelig spijsverteringsstelsel gezond te houden. Raadpleeg ons blog voor meer informatie over de beste voeding om uw kleine huisdieren gelukkig en gezond te houden.

Rabbit-Eating

Een beetje van beide werelden
Tot slot willen wij u meegeven dat het niet alleen binnen of buiten hoeft te zijn. Binnenhuisdieren kunnen nog steeds een uitstapje maken naar de buitenwereld als u een tuin heeft en u een veilige plek kunt maken waar ze kunnen rondrennen. Onthoud wel dat huisdieren die normaal binnen leven, minder winterhard zijn dan hun buitenvrienden, dus hou ze bij slecht weer veilig binnen.

Een alternatief voor een losstaande ren is om een buitenren aan het binnenverblijf te bevestigen – bijvoorbeeld via een tunnel. Dit is praktisch niet altijd haalbaar, maar als u dit kunt maken, kunnen uw huisdieren kiezen of ze buiten of binnen willen zijn – zo krijgen ze het beste van twee werelden.

Tot zover onze tips voor het houden van konijnen en cavia’s binnenshuis! Als u besluit dat dit geen optie voor u is, bekijk dan onze 10 beste tips voor buitenhokken.

rabbits in hutch