Konijnen en andere kleine herbivoren hebben een spijsverteringsstelsel dat perfect is aangepast aan hun plantaardige dieet en om in topvorm te blijven, hebben onze huisdieren hoogwaardige voeding nodig die overeenkomt met die van hun wilde neven en nichten. Echter, net als wij mensen, moeten konijnen aandacht besteden aan de hoeveelheid om op gewicht te blijven. Het maakt niet uit hoeveel hooi je konijntje eet, maar als ze te veel droogvoer en snacks eten, kan dit uiteindelijk leiden tot te veel konijnenponden. Dus hoeveel is te veel?

De portiegrootte voor konijnen is niet zo zwart-wit als soms wordt gesuggereerd. Heeft u ooit gehoord dat uw konijn naast onbeperkt hooi ook elke dag droogvoer ter grootte van een eierdopje zou moeten krijgen? Hoewel dit voor sommigen waar kan zijn, is het veel beter om de portiegrootte op individuele basis te bepalen, rekening houdend met factoren zoals grootte, levensstijl, mate van activiteit en lichaamsconditiescore.

Rabbit-Eating

Portiegrootte: stap voor stap

Stap één: Begin met te beoordelen of uw konijn overgewicht, ondergewicht of precies goed is. Dit staat bekend als BMI (body mass index). Het kan lastig zijn om te bepalen of het BMI van uw konijn goed is, maar u kunt gebruik maken van hulpmiddelen zoals Rabbit Size-O-Meter van PFMA en u kunt natuurlijk ook altijd advies van uw dierenarts inwinnen als u het niet zeker weet.

Stap twee: Zet uw konijn op de weegschaal om het gewicht in kilogram te bepalen. Naast het helpen bepalen van de portiegrootte, zullen regelmatige wegingen u helpen het gewicht van uw konijn in de gaten te houden.

Stap drie: Geef uw konijn ’s ochtends en ’s avonds een zorgvuldig afgewogen portie droogvoer (25gr per kg lichaamsgewicht per dag). Misschien moet u dit een beetje aanpassen, afhankelijk van de BMI-score van uw konijntje.

Berekening portiegrootte: 25 x lichaamsgewicht in kg = dagelijkse portiegrootte in gram
(Voorbeeld: 25 x 2,5kg = 62,5gram per dag)

Klinkt simpel? Wel, zoals al gezegd, om ervoor te zorgen dat onze konijnen geen overgewicht of ondergewicht krijgen, is het belangrijk om elk als een individu te beschouwen. Sommige konijnen hebben iets meer nodig, andere wat minder, dus hoewel deze handige berekening een goede start is, zijn er nog andere factoren waarmee u rekening moet houden, zoals:

 • Grootte
 • Ras
 • Leeftijd
 • Mate van activiteit
 • Levensstijl
 • Omgevingstemperatuur
 • Stress
 • Gecastreerd of niet
Portion

Obesitas voorkomen: wanneer moet je de calorieën verminderen

Droogvoer is veel energierijker dan hooi en gras, dus als het portie te groot is, kunnen onze kleine vrienden makkelijk overgewicht krijgen. Mogelijk moet u de rantsoenen verlagen als …

 • Uw konijn gecastreerd is

Er is veel bewijs dat de energiebehoefte bij katten en honden afneemt na castratie, maar geldt dat ook voor konijnen? Ondanks de populariteit van onze konijnenvrienden, is deze kennis minder goed ingeburgerd dan bij honden en katten. In één onderzoek1 werd echter geconcludeerd dat gecastreerde konijnen meer dan vijf keer meer kans hebben op overgewicht.

 • Uw konijn een beetje een ‘bankhanger’ is?

Als uw konijntje liever zijn pluizige pootjes omhooghoudt als ontspanning dan het maken van ‘binkies’ en rondhoppen, zal zijn energiebehoefte lager zijn dan die van zijn meer actieve vrienden en is Science Naturals Fibafirst een geweldige keuze om hem/haar in topconditie te houden.

FibaFirst
 • Uw konijn al op leeftijd is

De energiebehoefte van konijnen neemt af naarmate ze ouder worden, deels door een vertraging van hun stofwisseling en deels door een afname van het activiteitenniveau. Met dit in gedachten is Science Selective Four+ Rabbit ontwikkeld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van konijnen van vier jaar en ouder. Leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals artritis kunnen ook konijnen treffen en oudere konijnen die ‘slomer’ lijken te worden, moeten altijd door een dierenarts worden nagekeken.

ss-rabbit-four-plus-food-hover-thumbnail
 • Uw konijn van een groot of reuzenras is

Sommige konijnenrassen zijn vatbaar voor gewichtstoename, waarbij de reuzenrassen bovenaan de lijst staan. Met het extra hoge vezelgehalte kan Science Naturals Fibafirst helpen deze grotere konijnen op een optimaal gewicht te houden.

 • Uw konijn een binnenkonijn is

Konijnen die voornamelijk binnenshuis leven, hebben de luxe, zoals centrale verwarming, om ze warm te houden. Hoewel het zijn voordelen heeft om met dergelijk comfort te leven, hoeven huiskonijnen hun energievoorraad niet te gebruiken om zichzelf warm te houden. Een huiskonijn heeft dus mogelijk een kleinere portie voer nodig in vergelijking met een buitenkonijn. Het is goed om te weten dat huiskonijnen iets andere voedingsbehoeften hebben dan hun buitenvrienden, en Science Selective House Rabbit is afgestemd op hun unieke behoeften.

House Rabbit

Als uw konijn een beetje aan de zware kant is, dan kunt u ons blog ‘Hoe u een konijn met overgewicht kunt helpen om af te vallen’ lezen voor een heleboel nuttige feiten en advies.

Een beetje mager: wanneer de calorieën verhogen

Gewichtsverlies is een veelvoorkomend symptoom van ziekte bij konijnen, dus als uw konijntje er wat aan de dunne kant uitziet, of onverklaarbaar gewichtsverlies lijkt te hebben, kunt u het beste een dierenarts raadplegen.

Vanuit voedingsoogpunt is overgewicht meestal een groter risico dan gewichtsverlies, maar er zijn omstandigheden waarin het omgekeerde waar is. Mogelijk moet u de portiegrootte vergroten als …

 • Uw konijn van een klein ras is

Kleinere konijntjes hebben over het algemeen een snellere stofwisseling dan hun grotere vrienden. Ze zijn vaak ook actiever en houden van niets liever dan rondrennen in de tuin, wat allemaal leidt tot een verhoogde caloriebehoefte.

 • Uw konijn stress ervaart

Periodes van verhoogde stress kunnen een impact hebben op zelfs het meest relaxte konijn. Dus, wat kan de bloeddruk van konijnen verhogen? Het antwoord hierop is van alles en nog wat! Als prooidieren zijn konijnen voortdurend alert op mogelijke bedreigingen. Misschien blaft de hond van de buren de hele dag, of misschien passen ze zich aan aan het leven met een nieuwe konijnenvriend. Ziekte kan ook een bron zijn van wat bekend staat als fysiologische stress (d.w.z. stress voor het lichaam in plaats van voor de geest), wat een van de redenen is waarom het heel belangrijk is om zich slecht voelende konijntjes te verleiden om te eten. Science Selective Recovery Plus en Science Selective Recovery vloeibare voedingen zijn ideaal om de eetlust aan te wakkeren en het herstel na ziekte te bevorderen.

Recovery Plus
 • Het koud weer is

Een daling van de omgevingstemperatuur betekent dat het lichaam harder moet werken om warm te blijven, dus de energiebehoefte is meestal hoger in de koudere wintermaanden.

Dit alles lijkt misschien een beetje veel om rekening mee te houden, dus laten we de belangrijkste punten samenvatten:

 • Weeg uw konijn
 • Bereken een startportie op basis van 25 gram per kilogram lichaamsgewicht
 • Maak kleine aanpassingen aan deze hoeveelheid, verhoog of verlaag indien nodig
 • Weeg uw konijn elke één tot twee weken en pas eventueel de portiegrootte aan

Om fit en gezond te blijven, moet naast een portie konijnenvoer dat is afgestemd op hun individuele behoeften, 80% van het dieet van een konijn bestaan uit smakelijk, voedzaam hooi, zoals Science Selective Timothy Hay of Russel Rabbit Tasty Hay. Konijnen moeten te allen tijde vrije toegang hebben tot hooi en moeten elke dag ongeveer een portie ter grootte van hun lichaam eten. Voeg hier een handje vol bladgroenten aan toe en af en toe een snack en u helpt uw konijntje om in topconditie te blijven.

Rabbit Nutrition Gui

Als u nog vragen heeft, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen via onze Facebook pagina of onze contactpagina.

 1. EA Courcier, DJ Mellor, E Pendlebury, C Evans, PS. Yam. Preliminary investigation to establish prevalence and risk factors for being overweight in pet rabbits in Great Britain. Vet Rec, 171 (8) (2012): p197–197