Konijntjes zijn erg sociale wezens en ze zijn altijd het gelukkigst als ze een soortgenoot hebben om mee te knuffelen. Lees verder om erachter te komen waarom gezelschap zo belangrijk is voor konijnen, leer hoe u konijnen kunt koppelen en ontdek hoe u het beste een comfortabel verblijf voor twee konijntjes kunt creëren.

Waarom hebben konijnen een soortgenoot nodig?

Konijntjes zijn erg sociale wezens. In het wild leven ze in groepen van 10 tot 20 en vertrouwen ze op hun vrienden voor hun veiligheid. Groepen konijnen helpen elkaar bij het spotten van roofdieren – u hebt waarschijnlijk weleens de ‘dreun’ gehoord die ze met hun achterpoten maken om vrienden te waarschuwen voor gevaar.

Hoewel roofdieren geen probleem vormen voor onze huisdierkonijnen (op voorwaarde natuurlijk dat ze buiten veilig staan!), hebben ze nog steeds een sterk instinct om sociaal te zijn. Zonder soortgenoot kunnen konijnen zich angstig voelen, omdat ze dan zelf altijd alert moeten zijn op gevaar en zich dus moeilijk kunnen ontspannen.

Konijnen zorgen ook voor elkaar. Als u een paartje heeft zien knuffelen en elkaar verzorgen, zult u weten hoe gelukkig ze kunnen zijn. Als konijnen deze interactie niet hebben, kunnen ze eenzaam en verveeld raken, waardoor ze eerder gedragsproblemen kunnen vertonen, zoals bijten.

rabbit-pair

Hoe konijnen koppelen

Dus nu weten we dat konijnen een soortgenoot nodig hebben, maar helaas kunt u niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten! Het paartje moet bij elkaar passen, en het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met hoe u ze kennis laat maken, zodat ze niet gaan vechten. De beste manier om te koppelen, hangt van de situatie en hun leeftijd af.

Als u twee jonge konijnen tegelijk wilt nemen, hebben een mannetje en een vrouwtje uit hetzelfde nest de beste kans om samen gelukkig te worden. Het is ook mogelijk om het paartje uit aparte nesten te maken – als ze jonger zijn dan 10-12 weken, is het veilig om ze samen te plaatsen zonder een geleidelijke kennismaking.

Babykonijnen groeien echter snel op en als ze eenmaal geslachtsrijp zijn (na 10-12 weken), is het belangrijk om ze te laten castreren/steriliseren. Hoewel een man-vrouwpaartje zal stoppen met fokken als u één van hen laat helpen, is het vanuit sociaal oogpunt eigenlijk beter als beide geholpen zijn. Dit komt doordat niet-gesteriliseerde vrouwtjes territoriaal en agressiever zijn dan gesteriliseerde vrouwtjes en ongecastreerde mannetjes nog steeds seksueel gedrag vertonen tegenover gesteriliseerde vrouwtjes.

Hoewel een gecastreerd/gesteriliseerd paartje de beste combinatie is, kan een paartje van hetzelfde geslacht ook werken als ze samen opgroeien en als ze vroeg geholpen worden (voordat ze beginnen te vechten).

Dat is hoe het is als u twee babykonijntjes neemt, maar als u konijnen wilt koppelen als ze ouder zijn, dan wordt het een ander verhaal. Hoewel volwassen konijnen een soortgenoot nodig hebben, zijn het ook territoriale wezens, en het zal even duren voordat ze zich op hun gemak voelen bij een nieuwe soortgenoot.

rabbits blankets

Konijnen koppelen – tips en trucs

Er zijn een paar dingen om over na te denken als u konijnen gaat koppelen. Allereerst: het is belangrijk om de juiste partner te kiezen. Over het algemeen hebben konijntjes meer kans om een goede band op te bouwen als ze van vergelijkbare grootte zijn en hun karakters elkaar aanvullen. Dit betekent dat ze dus niet hetzelfde karakter moeten hebben – twee “brutale” konijnen kunnen waarschijnlijk niet goed met elkaar opschieten, maar een “brutaal” en rustig konijn kunnen beter met elkaar overweg.

Nogmaals, een geholpen mannetje en vrouwtje zullen het beste met elkaar kunnen opschieten. Als uw konijn niet geholpen is, dan is het de moeite waard om dit eerst met uw dierenarts te bespreken voordat u hem/haar gaat koppelen.

Sommige opvangcentra en dierenwinkels hebben ervaring met het koppelen van konijnen en u kunt uw konijn meenemen naar een potentiële partner op neutraal terrein. Deze service kan erg nuttig zijn en u krijgt goed advies over wat het beste is voor uw konijntje.

Als u de juiste partner heeft geselecteerd, is de volgende stap om ze aan elkaar te laten wennen en te koppelen. Hieronder enkele tips:

  • Laat de konijnen elkaar zien en ruiken voordat ze elkaar ontmoeten – een goede manier om dit te doen is door ze naast elkaar in aparte hokken te zetten of in aparte gedeeltes waar ze aan elkaar kunnen ruiken door het gaas of de tralies.
  • Verwissel speelgoed, bodembedekking, voerbakken en toiletjes tussen hun leefruimten om ze aan elkaars geur te laten wennen.
  • Laat ze dan voorzichtig kennismaken – zet ze gedurende korte tijd samen op neutraal terrein en hou ze goed in de gaten. Als er enig teken van gekibbel is, zet ze dan direct weer apart. Het helpt om ze veel schuilplaatsen te geven, zoals kartonnen dozen met twee openingen, zodat ze zich niet bedreigt voelen.
  • Herhaal deze kennismakingsperiodes onder toezicht en laat ze geleidelijk meer tijd met elkaar doorbrengen. Laat ze meerdere korte periodes per dag samen doorbrengen, zodat ze sneller een band krijgen.
  • Als ze eenmaal tevreden samen liggen en elkaar verzorgen, hoeven ze niet langer onder toezicht te staan.

Voor het koppelen van konijnen staat geen tijd – raak niet in paniek als het niet meteen lukt! Soms leven twee konijnen binnen een paar dagen gelukkig samen, maar voor andere paartjes kan het maanden duren. Het komt ook voor dat konijntjes zich vrijwel onmiddellijk aan elkaar hechten, en noemen we dan ‘liefde op het eerste gezicht’.

Een band opbouwen is de eerste stap om een gelukkig paartje te vormen, maar er zijn nog een paar dingen waar u aan moet denken om ervoor te zorgen dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Belangrijk is dat hun leefomgeving zo ingericht moet worden dat ze gelukkig samen kunnen leven.

rabbits wood flooring

Een comfortabel verblijf voor twee konijntjes creëren

Allereerst moet het hok voor twee konijnen natuurlijk groot genoeg zijn. Over het algemeen moet een verblijf minimaal 3 x 2 x 1 meter zijn voor twee konijntjes van gemiddelde grootte. Voor grotere konijnen is een groter verblijf nodig, en het is natuurlijk altijd beter om meer dan de minimale ruimte te geven.

Hoe u hun verblijf indeelt, hangt af van of het binnen of buiten is – lees voor meer informatie onze blogs over het verzorgen van huiskonijnen en buitenhokken. In beide gevallen hebben ze een warme slaapplek nodig die groot genoeg is voor twee konijntjes. Deze moet worden gevuld met een bodembedekking van hoge kwaliteit, zodat uw konijnen lekker bij elkaar kunnen kruipen.

Verder hebben ze natuurlijk een voerbak en waterbak/fles nodig en het kan goed zijn om ze elk een eigen bak en fles te geven als u signaleert dat er soms wat strijd plaatsvindt bij het eten of drinken. Ze hebben ook veel schuilplaatsen nodig om zich veiliger te voelen, altijd met twee openingen, zodat ze niet ingesloten kunnen worden door hun partner.

Een ander ding dat konijnen helpt om beter met elkaar samen te leven, is door een interessante leefomgeving te bieden waarin ze hun natuurlijk foerageergedrag kunnen vertonen. Er is heel veel speelgoed dat u hiervoor kunt gebruiken, inclusief puzzelspeelgoed dat voer of snacks bevat. Geef ze natuurlijk niet te veel snacks en kies voor gezonde snacks die niet veel suiker bevatten. Onze Selective Naturals Woodland Loops bijvoorbeeld zijn heerlijke snacks en bevatten geen toegevoegde suikers.

Met een comfortabel verblijf zullen uw konijntjes helemaal tevreden zijn. Maar om ze gezond en gelukkig te houden, is het ook belangrijk om ze een goede voeding te geven. Lees hier meer over de verschillende beschikbare voedingen.

brown-rabbits-hay-pair