Kerstmis is een zeer opwindende tijd van het jaar voor het hele gezin – inclusief kleine huisdieren! Bij de voorbereidingen op alle kerstfestiviteiten, is het een goed idee om na te denken over de wensen en behoeften van onze kleine huisdieren, omdat ze hierdoor net zoveel van Kerstmis kunnen genieten als hun baasjes!

De kerstperiode kan soms een beetje stressvol zijn voor kleine dieren vanwege de veranderingen in routine, lawaai en drukte. Maar maakt u zich geen zorgen! We hebben veel tips verzameld over hoe u kleine veranderingen kunt aanbrengen die een grote impact kunnen hebben op uw kleine huisdieren tijdens de feestdagen. Ze zullen rustig en ontspannen blijven, terwijl ze toch deel uitmaken van de Kerstvreugde!

rabbit christmas presents

Uw huisdieren onderdeel laten uitmaken van het kerstfeest

Er zijn veel verschillende manieren om uw huisdieren bij uw kerstfestiviteiten te betrekken! Enkele van onze favorieten zijn:

  • Een kerstverlanglijstje of brief aan de kerstman schrijven voor uw kleine huisdieren
  • Een speciale kerstsok voor hen maken
  • Ze hun eigen ‘kerstdiner’ of snack geven, maar dan natuurlijk wel veilig – zie hieronder

Feestelijk eten

Kerstmis een geweldige gelegenheid om uw kleine huisdieren hun eigen speciale diner met heerlijke verse groenten te geven. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds erg belangrijk om te controleren of alle groenten die u uw huisdieren geeft, veilig zijn voor hen – en u kunt dit controleren door hier ons blog over Veilig groenten en voeding voor konijnen en andere kleine huisdieren te lezen. We raden u ook aan om uw huisdieren geen grotere portie te geven dan ze gewend zijn, en wees ook voorzichtig met het geven van voedsel dat ze nog niet eerder hebben gehad, omdat nieuw voedsel soms kan leiden tot maagklachten.

guinea pig vegetables christmas tree

Denk er ook aan dat groenten die van nature veel suiker bevatten, zoals pastinaken en wortelen, als traktatie op het kerstmenu van uw huisdieren kunnen worden opgenomen, maar niet routinematig aan kleine dieren mogen worden gegeven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het suikergehalte in de voeding van uw huisdieren niet te hoog wordt, omdat dit op de lange termijn helpt om hun spijsvertering en gebit te beschermen.

U kunt ook snacks die speciaal voor kleine huisdieren zijn gemaakt in de kerstsokken van uw huisdieren of als onderdeel van hun kerstdiner opnemen; er is echter een enorme verscheidenheid aan verschillende snacks om uit te kiezen – dus welke moet u kopen?

Denk er bij het kiezen van feestelijke snacks voor uw huisdieren altijd aan dat wat van nature het beste is! Zo zitten onze Tiny Friends Farm Stickles met Appel en Veenbes boordevol feestelijke smaken, gemaakt van heerlijke granen en echt fruit en overgoten met lekker Timothy hooi – dat van nature vezelrijk is. Deze snacks zijn speciaal gemaakt voor konijnen, cavia’s, hamsters en chinchilla’s en zijn ook geweldig om op te knagen – iets wat kleine dieren moeten doen om te voorkomen dat hun tanden scheef gaan staan en overgroeien. Deze kerststickles zijn ook ideaal om met de hand te voeren, om zo een speciale band op te bouwen met uw huisdier. Maar, zoals bij alle snacks, zorg ervoor dat u ze niet te veel geeft!

Stickles Snacks

Feestelijke gevaren

Het kan verleidelijk zijn om uw kleine huisdieren bij alle festiviteiten te betrekken door ze het huis te laten verkennen tijdens de dagen voorafgaand aan de kerst, maar als u besluit dit te doen, zijn er extra voorzorgsmaatregelen nodig om uw huisdier veilig te houden.

Kerstboomverlichting is bijzonder gevaarlijk, omdat ze voor kleine huisdieren heel verleidelijk zijn om op te knagen. Zorg er dus altijd voor dat u kabelbeschermers gebruikt en dat deze draden buiten bereik liggen voordat u uw huisdieren laat rondlopen. Dennennaalden uit de kerstboom kunnen ook een gevaar vormen voor kleine dieren, omdat ze erg stekelig zijn, wat betekent dat ze vast kunnen komen te zitten in de kleine pootjes. Evenzo kunnen kapotte ornamenten en snuisterijen ook verwondingen aan de pootjes veroorzaken, dus zorg er altijd voor dat scherpe voorwerpen op de vloer snel worden opgeruimd. Cadeaus kunnen ook erg verleidelijk zijn om aan te knagen, dus houdt deze ook uit de buurt van kleine huisdieren. Als het druk is in huis met alle festiviteiten, is het misschien het veiligst om uw huisdieren in een kleine afgebakende ruimte te laten rondrennen, zodat ze nog steeds hun pootjes kunnen strekken, maar niet kunnen knagen op iets wat ze niet zouden moeten!

Christmas tree lights fir

Om deze risico’s te vermijden, lijkt het misschien een goed idee om kleine dieren, zoals hamsters, in een beschermende bal door het huis te laten lopen – maar we raden dit niet aan, omdat huisdieren de ervaring behoorlijk stressvol kunnen vinden. Hamsters hebben bijvoorbeeld een slecht gezichtsvermogen en de ballen kunnen ervoor zorgen dat ze zich gedesoriënteerd en blootgesteld voelen. Deze kleine prooidieren zijn veel liever in een ruimte waar ze zich veilig voelen – dus het is altijd goed om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot een hol of schuilplaats, zodat ze altijd de mogelijkheid hebben om zich te verstoppen voor licht en geluid als ze dat willen.

hamster lights Christmas

Uw huisdieren lekker warm houden!

Als u uw kleine huisdieren buiten houdt, wilt u ze misschien tijdens de kerstperiode naar binnen halen. Het zou geweldig zijn als u uw kleine vrienden de hele winter binnen kunt houden, maar als dit niet praktisch is, raden we u aan ze niet voor maar een paar dagen naar binnen te halen. Dit komt omdat deze kleine dieren wat tijd nodig hebben om te wennen aan veranderende temperaturen, en ze kunnen ook gestrest raken door de drukte van het kerstfeest!

Als u uw huisdieren wat meer bescherming wilt bieden tegen het winterweer, maar het niet praktisch is om ze naar binnen te halen, kunt u ze, als dat mogelijk is, naar een schuur of garage verplaatsen. Zorg er anders voor dat ze zo beschut mogelijk staan. In de winter is het ook belangrijk om extra voorzichtig te zijn met het drinkwater – waterflessen kunnen namelijk bevriezen! De beste manier om ervoor te zorgen dat ze altijd toegang hebben tot vers water, is door uw huisdieren regelmatig te controleren, het water indien nodig te verversen (minimaal eenmaal per dag), en hen ook toegang te geven tot een drinkbakje als back-up.

Voor meer informatie over het warm houden van konijnen deze winter, kunt u ons blog lezen over de verzorging van konijnen in de winter.

Tot zover ons blog over hoe u uw kleine huisdieren kunt helpen om in de kerststemming te komen! We wensen u een hele fijne kerst en een fantastisch Nieuwjaar! 🎄🎅🤶

Rabbits on a rug