In het hele land zijn er veel konijnen die op zoek zijn naar een liefdevol huisje, en wat is er mooier dan een konijn uit een opvang in je leven te verwelkomen? Als we het hebben over opvangen, kan een beeld van een verwaarloosd dier dat wat liefde en verzorging nodig heeft in je opkomen, maar dat is niet altijd het geval. Allerlei factoren kunnen ertoe leiden dat eigenaren de hartverscheurende beslissing moeten nemen om afstand te doen van hun kleine huisdieren, van financiële zorgen tot het simpelweg onderschatten van de zorg die deze kleintjes nodig hebben en verdienen.

Dus als je erover denkt om een konijn of cavia uit een opvang te gaan adopteren, lees dan verder en kom alles te weten over hoe je je nieuwe vriendje(s) de beste start kunt geven.

Hoe kun je een konijn of cavia adopteren

Een klein huisdier adopteren uit een opvang voor konijnen is een heel goed idee – zij kennen de dieren en kunnen dus het huisdier vinden dat perfect bij jou en je eventuele andere dieren past. Ze kunnen je ook helpen tijdens de gewenningsperiode, en in het geval dat de match niet lukt, of er blijkt toch geen klik te zijn, kunnen ze je adviseren hoe te handelen.

hoppy acres rabbit garden sticks

Kan ik één konijn of cavia adopteren?

Konijnen en cavia’s zijn sociale diertjes en hebben gezelschap van een soortgenoot nodig om gezond te blijven. Maar in sommige gevallen is het adopteren van één konijn of cavia ook mogelijk. Misschien heb je onlangs een konijntje of cavia verloren, waardoor je andere konijn of cavia nu eenzaam is en behoefte heeft aan gezelschap.

Probeer een konijn of cavia van dezelfde leeftijd te adopteren – voor jonge dieren vergroot dit de kans dat ze vele gelukkige jaren samen zullen hebben, terwijl oudere konijnen die het wat rustiger aan willen doen niet hoeven te strijden tegen de doorgaans wat drukkere jonkies.

Onthoud dat het nooit te laat is om een vriendje voor je konijntje of cavia te vinden!

Rabbit Berry Loops Garden Sticks

Welke paartjes werken het beste?

Een gesteriliseerd vrouwtje met een gecastreerd mannetje is vaak de meest succesvolle combinatie, maar paartjes van hetzelfde geslacht kunnen ook werken. Beiden moeten worden gecastreerd om het risico op vechten te verminderen en deze combinaties werken meestal beter als ze vanaf jongst af aan bij elkaar worden geplaatst.

Als je een paartje dat al samen leeft kiest, zou de gewenningsperiode vrij eenvoudig moeten verlopen. Echter, als je er eentje kiest om te plaatsen bij je huidige konijn of cavia, moet dit heel zorgvuldig gebeuren. Misschien denk je zelf dat het konijn of de cavia die je in de opvang hebt ontmoet, het helemaal is, maar zal je huidige viervoeter het daarmee eens zijn?

Top tien tips voor het koppelen van konijnen en cavia’s

  • Ze moeten beiden geholpen zijn.
  • Start met twee aparte hokken/rennen, en schuif deze geleidelijk steeds dichter bij elkaar.
  • Als je de rennen op gras plaatst, zullen ze gaan grazen. Grazen is een sociale activiteit en geeft ze iets te doen, zodat niet de volledige focus op hun nieuwe vriendje ligt.
  • Neutraal terrein is het beste. Bij sommige opvangen kun je je huidige konijn of cavia brengen en doen zij het koppelen voor je.
  • Positieve signalen zijn onder meer eten of dicht bij elkaar liggen, en als alles vrij ontspannen lijkt, kun je een stap verder gaan…
  • De ren moet groot genoeg zijn zodat ze bij elkaar vandaan kunnen komen, maar niet zo groot dat ze uit het zicht kunnen verdwijnen.
  • Zorg voor voldoende afleiding. Wat heerlijk hooi dat op verschillende plekken ligt, of een paar lekkere snacks zoals Selective Naturals Berry Loops, zorgen voor een smakelijk afleiding en positieve associaties met hun nieuwe vriendje.
  • Zorg voor voldoende middelen om de kans op ruzie te verkleinen, dus twee waterbakken, twee voerbakken (of nog beter, strooi de brokjes door het hok) en meerdere stapels hooi.
  • Vermijd kleine hokjes, schuilplaatsen of tunnels waar het ene dier het andere dier in de val kan lokken.
  • Wees voorbereid om in te grijpen als het fout gaat… dikke handdoeken zijn hiervoor handig en zorg ervoor dat je een moment uitkiest waarop je de voortgang goed in de gaten kunt houden!

Leuk weetje: Blije Konijnen zullen constant hun neusje bewegen!

Rabbits Berry Loops Garden Sticks

Voeding voor in de bloei van hun leven

Als het gaat om konijnen en andere kleine huisdieren, is het voeren van een soortspecifieke voeding dat is afgestemd op hun behoeften van cruciaal belang en het voeren van een dieet dat perfect is, zal je helpen om samen de beste start te maken. Veel huisdieren die in opvangcentra terechtkomen, zijn volwassen en door ze dagelijks een zorgvuldig afgemeten portie Science Selective Adult Rabbit of Science Selective Guinea Pig te geven, samen met onbeperkt hooi en een handje vol bladgroenten, zal ervoor zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

Rabbit Nutrition Gui

De beste start voor baby’s

Natuurlijk zijn het niet alleen volwassen dieren die een nieuw thuis nodig hebben. Door ongeplande of “toevallige” nestjes kunnen zelfs schattige babykonijntjes of -cavia’s op de herplaatsingslijst terechtkomen. Optimale voeding is tijdens de eerste levensmaanden zeer belangrijk.

Als je binnenkort een babykonijn of -cavia krijgt, is het misschien interessant om te weten dat, net zoals puppy- en kittenvoedingen honden en katten de beste start in het leven geven, junior voedingen voor kleinere huisdieren net zo belangrijk is. Science Selective Junior Rabbit en Selective Junior Guinea Pig bevatten precies het juiste eiwitgehalte voor een gezonde groei en ontwikkeling. Ze geven jonge dieren de beste start in het leven en zijn geschikt om te geven tot een leeftijd van 20 weken.

En natuurlijk zijn het soms de senioren van de kleine huisdierenwereld die een nieuw thuis zoeken. De energiebehoefte neemt af als ze ouder worden, deels door een vertraging van de stofwisseling en deels door verminderde activiteit. Science Selective Four+ Rabbit is ontworpen om perfect te voldoen aan de voedingsbehoeften van oudere konijntjes – een hoog vezelgehalte ondersteunt een gezonde spijsvertering, terwijl een verlaagd eiwitgehalte helpt om een gezond gewicht te behouden. Door hen voeding te geven die is afgestemd op hun gevorderde leeftijd, wordt de gezondheid en het welzijn ondersteund voor een gelukkig pensioen.

Ongeacht de leeftijd van uw konijn of cavia uit de opvang, er is een voeding die bij hun behoeften past. Vergeet niet om eventuele voedingsovergangen geleidelijk te doen om te voorkomen dat het gevoelige spijsverteringsstelsel van streek raakt.

Portion

Andere manieren om te helpen

Natuurlijk zijn er nog andere manieren waarop je een dierenopvangen kunt ondersteunen. Van het doneren van geld of voeding tot het opofferen van je tijd om vrijwilligerswerk te doen of geld in te zamelen, er is genoeg dat je kunt doen, zelfs als je in je leven geen ruimte hebt voor een ander huisdiervriendje.