U houdt van uw konijnen als gezinsleden, en daarom is het niet meer dan normaal dat u het allerbeste voor ze wilt doen. Het is belangrijk om na te denken over hoe uw konijnen in het wild zouden leven en om te proberen een omgeving te creëren die het beste aansluit bij hun natuurlijke instincten en ze tegelijkertijd veilig te houden. Maar waar te beginnen? Lees verder voor onze tips over de 10 beste manieren om uw konijnen te laten zien dat u van ze houdt!

Vergeet niet om uw konijnen veel ruimte te geven

Konijnen vinden het heerlijk om de ruimte te hebben om rond te rennen, te spelen, te graven en op onderzoek uit te gaan, terwijl ze genieten van een beetje ‘ik’-tijd. Laat uw konijnen merken dat u van ze houdt door een veilige omgeving te bieden waar ze dit natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Een gelukkig konijn is een geliefd konijn!

konijnenhok-ruimte

Geef uw konijnen de mogelijkheid om naar u toe te komen

De beste manier om het vertrouwen van uw konijnen te winnen, is door simpelweg veel tijd in de buurt door te brengen, terwijl ze u, wanneer ze dat willen, kunnen benaderen. Door rustig bij ze te zitten, laat u uw konijnen zien dat ze niet bang hoeven te zijn en dat u te vertrouwen bent.

Rabbit Rescue

Dwing een konijn niet om opgepakt te worden

Onthoud dat konijnen normaal gesproken niet zouden worden opgepakt als ze in het wild leefden, dus we moeten dit langzaam introduceren. Als u uw konijn oppakt en het begint te worstelen, zet het dan voorzichtig terug zodat het niet van streek raakt of zichzelf verwondt als het probeert los te komen. Uw konijnen geven er waarschijnlijk de voorkeur aan om geaaid te worden als ze op de vloer zitten.

Rabbit with human

Hou konijnen voorzichtig vast

Als uw konijnen het prettig vinden om opgepakt te worden, zal een zachte maar stevige greep (terwijl hun rug en achterkant ondersteund worden) ervoor zorgen dat uw konijnen zich veilig en geliefd voelen en zo kunnen jullie allebei genieten van een knuffel.

Pak een konijnen nooit bij zijn oren op

De enige manier om een konijn veilig op te tillen, is door het voorzichtig op te scheppen met één hand onder hun borst en uw andere hand onder hun achterpoten. Konijnen zijn gevoelige diertjes en als ze bij hun oren (of poten, staart of nekvel) worden opgepakt, kan dit pijn doen en mogelijk letsel tot gevolg hebben.

Rabbit on woman hands

Laat aaien een positieve ervaring worden

Door uw konijnen een gezonde, lekkere snack te geven tijdens het aaien, zoals Selective Naturals Meadow Loops, dan kunnen zij het aaien gaan associëren met een positieve ervaring. Zei daar iemand “snacktijd”?

Feeding Rabbit

Plaats konijnen niet op hun rug

U heeft misschien gehoord dat het op hun rug plaatsen van een konijn hen in ’trance’ brengt, maar hoewel ze in deze positie ontspannen lijken, is het eigenlijk een overlevingstechniek die stamt uit hun dagen in het wild. Het vermogen van uw konijn om dood te spelen in een kwetsbare positie, technisch bekend als tonische immobiliteit, kan een roofdier beletten om ze op te eten, maar het is ook erg stressvol en ze kunnen zichzelf ernstig verwonden als ze plotseling uit deze staat springen.

Geef uw konijnen veilig speelgoed

Met speelgoed kunnen uw konijnen hun nieuwsgierige aard bevredigen, terwijl het hen en u ook veel interactief plezier biedt. Het is gemakkelijk om zelf speelgoed te maken ¬– door een gewone, onbedrukte en ongebleekte toiletrol of eierdoos met hooi en een paar snacks te vullen, wordt het foerageren gestimuleerd. Benieuwd naar meer tips over speelgoed? Lees hier ons handige blog!

A way to get rabbits to work for their food

Laat uw konijn niet eenzaam zijn

Wist u dat konijnen in paartjes horen te leven? In het wild leven konijnen in grote familiegroepen en zijn erg sociaal. Dit instinct heeft uw konijn nog steeds en de aanwezigheid van een soortgenoot is rustgevend voor prooidieren die van nature samen eten, rusten en verzorgen. De ideale combinatie is een gecastreerd vrouwtje en een gecastreerd mannetje om vechten en ongewenste nesten te voorkomen. Voor meer advies over geschikte combinaties, kunt u hier ons blog lezen.

rabbits wood flooring

Let op tekenen van een gelukkig konijntje!

Wat is er nou leuker dan het zien van gelukkige konijnen? Die kleine trillende neusjes, hun speelse binky’s in de lucht en volledige languit liggen om te ontspannen zijn allemaal tekenen dat uw konijnen zich gelukkig en ontspannen voelen! Zoals alle konijnenbezitters weten, heeft elk konijn zijn eigen persoonlijkheid en door de unieke karaktereigenschappen van uw konijnen te leren kennen, kunt u snel zien of uw konijn zich iets minder lekker voelt.

Rabbit bunny butt laying down

U houdt van uw konijnen en wilt ze net zo gelukkig maken als zij u maken. De beste manier om ze uw liefde te tonen, is door de tijd te nemen om te ontdekken wat hen gelukkig maakt. Leer denken als een konijn en geniet van de beloning als uw konijnen u gaan vertrouwen en ook van u gaan houden!

Op zoek naar meer advies? Klik dan op deze link!