Het kiezen van het konijnenras dat bij u past, is door de enorme keuze, geen gemakkelijke taak. Als u konijntjes neemt, dan gaat u een verbintenis aan voor een lange periode en ze hebben veel zorg nodig, maar sommige wat meer dan andere.

Als u voor het eerst konijntjes neemt, kan een ras met mogelijk minder complexe zorgvereisten een verstandige keuze zijn. Wat vindt u van een ras als de Hollander? Met hun opvallende uiterlijk, volgzame karakter en korte, gemakkelijk te onderhouden vacht is het geen wonder dat ze een van de meest populaire soorten zijn.

Of misschien wilt u een schattige hangoordwerg of een prachtige Vlaamse reus? Lees verder voor ons advies over het kiezen van konijnen die bij u passen!

two rabbits

Rassen met hangoren

Wat vindt u van konijntjes met hangende oren? Met hun lange slappe oren en schattige snoetjes zijn de hangoortjes een populaire keuze. Ze zijn vaak leergierig, vriendelijk en volgzaam en daarom een geweldige keuze. Hun schattige uiterlijk met hangende oren kan echter een keerzijde hebben. Jaren van selectief fokken voor hun aantrekkelijke uiterlijk heeft het risico op oor- en tandaandoeningen vergroot en elke toekomstige nieuwe konijnenbezitter moet dit in gedachten houden.

Hangoorkonijnen hebben meestal smalle gehoorgangen. Dit kan hen vatbaar maken voor oorinfecties, oorpijn en doofheid. Regelmatige oorreiniging kan helpen om ooraandoeningen onder controle te houden en zou deel moeten uitmaken van de routinematige gezondheidszorg van alle hangoren. Praat met uw dierenarts over de beste manier om voor de oren van uw konijntjes te zorgen en hoe u ze kunt vasthouden zonder er een stressvolle ervaring van te maken – zowel voor u als voor uw kleine vrienden.

Het fokken van hangoren heeft ook geleid tot een verandering in de vorm van de schedel, waarbij de onderkaak de neiging heeft iets langer te zijn dan de bovenkaak en het snoetje enigszins afgeplat (brachycefalisch). De tanden van konijnen groeien continu en slijten tegen elkaar om te voorkomen dat ze te lang worden. De veranderde schedelvorm van hangoren kan echter leiden tot een verkeerde uitlijning van de tanden waardoor ze niet correct samenkomen, ook wel tandheelkundige malocclusie genoemd. Het resultaat is overgroeide snijtanden en pijnlijke sporen of haken op kiezen, waardoor het moeilijk en soms pijnlijk is om te eten.

Top tip: Maak een keer per week de oren van uw hangoren schoon en controleer hun tanden!
Top tip: Zorg ervoor dat uw hangoren veel hooi eten (dit geldt natuurlijk voor alle rassen); een portie hooi ter grootte van hun eigen lichaam per dag is een goede richtlijn!

french lop rabbit

Dwergrassen

Gefokt voor hun schattige snoetjes en kleine formaat, zijn dit populaire huisdieren. Ondanks dat ze klein zijn, hebben ze toch veel bewegings- en leefruimte nodig. Ze zijn vriendelijk en energiek, maar kunnen nogal schichtig van aard zijn, dus misschien beter geschikt voor de meer ervaren konijneneigenaar. De kleurdwerg is waarschijnlijk de kleinste van de dwergrassen en met zijn korte rechtopstaande oortjes en leuke snoet, is hij zeer geliefd.

Het fokken voor hun schattige uiterlijk is echter niet zonder nadeel. Net als bij hangoren heeft selectief fokken met dwergrassen geresulteerd in veranderingen in de vorm van de schedel. Dwergkonijnen hebben meestal een kleine ronde schedel met een brachycefalische snoet en deze veranderde schedelvorm verhoogt het risico op tandheelkundige malocclusie en andere gebitsaandoeningen. Bovendien kunnen ze door hun brachycefale kenmerken snotteriger worden dan de rassen met een langere neus en dit maakt hen vatbaar voor luchtwegaandoeningen.

Top tip: Hou het gebit van uw dwergkonijntjes goed in de gaten en neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt!

dwarf rabbit

Reuzenrassen

Deze prachtige dieren hebben doorgaans een zachtaardig, vriendelijk karakter en zijn vaak minder schichtig dan hun kleinere vrienden. Ondanks hun rustige persoonlijkheid, kan hun grootte er voor zorgen dat ze moeilijker te hanteren zijn en dit maakt ze minder geschikt voor kinderen.

Hun grote lichamen kunnen het risico op wondjes aan poten en hielen vergroten door dat ze extra gewicht moeten dragen. Veel zachte en droge bodembedekking helpt dit te voorkomen. Daarnaast kunnen ze door hun grootte het risico lopen op rugproblemen en artritis. Door ze op gewicht te houden, kunt u deze gezondheidsproblemen voorkomen.

Top tip: Geef uw reuzen een gezonde voeding met onbeperkt hooi om ze op gewicht te houden!

giant

Langharige rassen

De langharige rassen, zoals de angora, hebben een weelderige vacht waardoor ze waarschijnlijk de meest glamoureuze leden van de konijnenwereld zijn. Ze zijn over het algemeen volgzaam van aard, maar ze hebben veel verzorging nodig om ze in topconditie te houden, dus zijn ze alleen geschikt voor eigenaren die de tijd hebben om deze verzorging op zich te nemen.

Zonder goede verzorging, kan hun vacht gaan vervilten. Buiten het feit dat dit onaangenaam voor het konijn is, kan het resulteren in een vieze vacht, huidinfecties en madenziekte. Madenziekte is een pijnlijke en levensbedreigende aandoening waarbij vliegen hun eieren leggen op een natte of vieze vacht. In zeer korte tijd komen de eieren uit en beginnen de maden zich te voeden met het konijn. Dit is een medisch noodgeval en een snelle behandeling bij een dierenarts is nodig om het konijn een kans te geven om dit te overleven. Lees hier meer over madenziekte.

Konijnen wassen zichzelf meerdere keren per dag. Bij de meeste rassen levert dit geen problemen op, maar de langharige konijnen kunnen behoorlijk wat vacht inslikken. Het inslikken van grote hoeveelheden kan het risico op darmblokkades en gastrolintestinale stasis vergroten, waarbij de voeding niet meer goed door hun darm beweegt.

Top tip: borstel uw langharige konijn elke dag om ze gezond te houden!

angora rabbit

Er is dus genoeg keus als het gaat om het kiezen van uw perfecte konijnenvriendjes. Sommige hebben meer zorg nodig dan andere, maar met de juiste kennis kunt u ze hun hele leven lang fit en gezond houden.

Vraagt ​​u zich af of dit het juiste moment is om aan nieuwe kleine huisdieren te beginnen? Lees dan dit blog!