Konijnentandjes – hoe houdt u ze gezond!
Konijnen en hun herbivoorvrienden hebben speciale tanden om op plantaardige voeding te kunnen kauwen. Als deze diertjes niet genoeg plantaardige vezels binnenkrijgen, kunnen ze problemen met hun tanden krijgen, waardoor ze erg ziek kunnen worden. Lees verder om erachter te komen wat er anders is aan de tanden van herbivoren, leer de risico’s van gebitsproblemen kennen en ontdek hoe u dit het beste kunt voorkomen.
Wat maakt konijnentanden zo bijzonder
Onze tanden veranderen niet van grootte of vorm, en daarmee kunnen wij prima ons menselijke voedsel eten. Maar kleine herbivoren zoals konijnen, cavia’s, chinchilla’s en degoes moeten de hele dag op veel plantaardige vezels kauwen, en daarvoor hebben ze een ander soort gebit nodig. Hun tanden groeien voortdurend – ongeveer 2 mm per week! Men denkt dat de tanden blijven groeien om het eten van taaie vezels te compenseren.
Voortdurend groeiende tanden brengt echter uitdagingen met zich mee – het betekent dat herbivoren afhankelijk zijn van een constante en gelijkmatige slijtage van hun tanden. Als dit niet gebeurt, kunnen hun tanden te lang worden en kan er malocclusie ontstaan (verkeerde uitlijning).
Wat gebeurt er als konijnentanden te lang worden?
Overwoekerde tanden kunnen zeer pijnlijk zijn. Als de snijtanden te lang worden of in de verkeerde richting groeien, kunnen ze op de lippen of het tandvlees drukken. Als de wangtanden niet goed afslijten, kunnen ze scherpe punten of ‘sporen’ ontwikkelen die zweren op de wangen en tong veroorzaken.
Konijnen met overwoekerde tanden kunnen ook stoppen met eten – ten eerste vanwege de pijn, en ten tweede omdat de tanden niet zo effectief kunnen kauwen. Dit gebrek aan eetlust kan erg gevaarlijk zijn voor konijntjes en andere herbivoren. Hun delicate spijsverteringsstelsel vereist een voortdurende toevoer van voedsel, en als ze zelfs maar een korte tijd niet eten, kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn.
Helaas kan verlies van eetlust tot een vicieuze cirkel leiden. Als het konijn stopt met eten, slijten de tanden nog minder, waardoor de gebitsproblemen erger worden en het zieke huisdier nog minder snel eet. Uiteindelijk hebben ze hulp van een dierenarts nodig en veel liefde en zorg om hen te helpen herstellen. Gezien de ernst van de gebitsproblemen die kunnen ontstaan, is het belangrijk om dit proberen te voorkomen.
Hoe kunnen we gebitsproblemen bij konijnen en andere kleine herbivoren voorkomen?
Gebitsaandoeningen zijn soms al aanwezig vanaf de geboorte, maar het komt vaker voor doordat de tanden niet goed afslijten – ofwel vanwege verkeerde voeding ofwel omdat het diertje het niet meer eet. Dit betekent dat u, om gebitsproblemen te voorkomen, al een heel eind komt met het kiezen van de juiste voeding en te controleren of uw kleine vriend blijft kauwen!
Dus, wat is de beste voeding voor een gezond gebit? Omdat tanden van herbivoren bedoeld zijn om continu op vezelrijk voedsel zoals gras te kauwen, moet het grootste deel van de voeding uit dit soort materiaal bestaan. We raden aan dat ongeveer 80% uit hooi of gras moet bestaan – dit is gemakkelijk af te meten aangezien dat per dag een portie hooi is ter grootte van het lichaam (zie onze handige afbeelding hieronder).
Er zijn veel verschillende soorten hooi om uit te kiezen, en ze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Afhankelijk van de grassoort en het tijdstip van oogsten, kan de voedingswaarde behoorlijk variëren. Over het algemeen zijn weidehooi zoals ons Russel Rabbit Tasty Hay of Timothy hooi zoals onze Science Selective Timothy Hay de gezondste opties, en deze producten zijn zowel voedzaam als lekker!
Naast hooi hebben herbivoren een handje vol geschikte groenten en een afgemeten portie soortspecifieke voeding per dag nodig. Om de gezondheid van het gebit zo goed mogelijk te ondersteunen, moet deze voeding ook veel vezels bevatten. Ons Science Selective-assortiment heeft een hoog vezelgehalte en maakt een grotere portie per calorie mogelijk in vergelijking met andere voedingen, waardoor er meer kan worden gekauwd om het gebit goed en gezond te houden.
Voor konijnen is er nog een voeding beschikbaar die geweldig is voor het gebit. Science Naturals Fibafirst is een dagelijkse voeding op basis van hooi dat onbeperkt kan worden gevoerd, aangezien het voedingsprofiel sterk lijkt op hooi. Het kan ook gegeven worden als een smakelijke aanvulling of snack, en het is een uitstekende manier om konijntjes die niet zo van hooi houden toch de nodige vezels te laten eten.
Let op de tekenen van gebitsproblemen bij konijnen en andere herbivoren
Voorkomen is beter dan genezen, maar sommige huisdieren zullen ondanks onze inspanningen gebitsproblemen krijgen. Als dit gebeurt, is het natuurlijk het beste om deze problemen snel op te lossen.
Het is eenvoudig te zien of de snijtanden aan de voorkant van de bek overwoekerd zijn, maar problemen aan de wangtanden kunt u niet zien. Dus kijk niet alleen naar de tanden, maar let ook op de volgende tekenen:
- Kwijlen – uw konijn kan een natte kin krijgen of in dit gebied wat kaal worden. Konijnen met gebitsproblemen krijgen vaak nattigheid of speekselvlekken op hun voorpoten omdat ze daarmee het overtollige vocht hebben weggeveegd.
- Moeite met eten – uw kleine vriend kan er verdrietig uitzien als hij probeert te eten, en kan zijn eten laten vallen. Soms gaan ze naar de voerbak, maar bedenken zich dan.
- Verandering in voedselvoorkeuren – konijnen die sporen op hun wangtanden krijgen, kunnen malen ongemakkelijk vinden, wat betekent dat ze de voorkeur aan hun brokjes zullen geven boven hun hooi en groenten.
- Verminderde eetlust – dit kan gevaarlijk zijn vanwege het risico op gastro-intestinale stasis, een ernstige aandoening die uw konijn erg ziek kan maken.
- Gewichtsverlies
- Abcessen rond het kaakgebied – er kunnen soms abcessen ontstaan bij een ernstige gebitsziekte.
- Madenziekte – dit is een risico wanneer de huid nat en beschadigd is door het kwijlen.
Als u een van deze symptomen opmerkt, breng uw kleine vriend dan voor controle naar de dierenarts. Uw dierenarts zal het gebit controleren en de nodige behandeling kunnen geven.
We hopen dat u deze informatie over gebitsaandoeningen bij konijnen en kleine herbivoren nuttig vond! De belangrijkste boodschap is dat een goede voeding super belangrijk is om gebitsproblemen te voorkomen. Veel hooi, wat groenten en een hoogwaardig voeding houden u kleine vriendjes gezond en gelukkig.