Wilt u deze pluizige diertjes in uw huis verwelkomen? Vergeleken met andere kleine huisdieren, leven chinchilla’s lang. Ze kunnen namelijk 20 jaar worden. Ze hebben ook tal van unieke karaktereigenschappen en huisvestingsbehoeften die u als beginnende chinchilla-eigenaar wilt weten – iemand een zandbad? Bereidt u voor door dit praktische blog van het Supreme-team te lezen…

Het omgaan met chinchilla’s

Chinchilla’s zijn bedrieglijk snel en kunnen urine sproeien of gaan vachtbijten als ze bang zijn. Hierdoor zijn ze eigenlijk ongeschikt als huisdier voor jonge kinderen, omdat er heel voorzichtig mee omgegaan moeten worden, maar het kunnen geweldige huisdieren zijn voor oudere kinderen of volwassenen. Chinchilla’s moeten er vanaf jonge leeftijd aan wennen dat ze worden aangeraakt, omdat dit een goede band met de eigenaren bevordert. Zoals bij alle kleine huisdieren, helpen speciale chinchillasnacks goed om contact te maken. Onze Selective Naturals Loops voor kleine herbivoren vinden ze heerlijk en ze zijn nog gezond ook – rijk aan vezels en zonder toegevoegde suikers.

Selective Naturals Loops

Geef uw nieuwe chinchilla’s een week of zo de tijd om te wennen, voordat u ze probeert aan te raken. Dit zorgt ervoor dat ze ontspannen zijn, voordat ze aan het proces beginnen. Het eerst stukje van de puzzel is om hun verblijf op de juiste plek te zetten – chinchilla’s hebben een uitstekend gehoor en kunnen te veel lawaai storend vinden, waardoor ze defensiever worden en ze minder ontvankelijk zijn voor contact met u. Breng tijdens deze periode wat tijd door in de buurt van hun verblijf en praat zachtjes om ze aan uw stem te laten wennen. Het is ook het beste om u aan hun natuurlijke biologische klok aan te passen. Ze zijn meestal het actiefst bij zonsopgang en zonsondergang, waardoor dit de beste tijden zijn om contact te maken. Chinchilla’s hebben er een hekel aan om wakker gemaakt te worden, dus vermijd dit en let in plaats daarvan op wanneer ze al aan het spelen zijn of zitten te knabbelen op hooi.

U kunt beginnen om uw chinchilla’s aan te moedigen naar uw hand te komen, waarbij u gezonde snacks als stimulans gebruikt. Dit kunt u het beste doen via de open kooideur, omdat het voeren door de tralies heen tot bijten kan leiden. Leg in het begin de snack dicht bij uw hand, en vervolgens in uw hand naarmate u en uw chinchilla zich meer op hun gemak voelen. Het doel is om een punt te bereiken waarop uw chinchilla graag op uw hand gaat zitten om de snack te pakken. De volgende stap is uw chinchilla vast te houden – u kunt ze met één hand opscheppen en de andere hand op hun rug laten rusten om te voorkomen dat ze springen. Zorg wel voor een zachte ondergrond voor het geval ze besluiten eraf te springen.

Chinchilla-Cage-on-Womans-Arm

Voeding

Deze kleine herbivoren hebben voortdurend groeiende tanden en aten taai voedsel in de wildernis van Zuid-Amerika, zoals grassen en twijgen. Dus kies voor een vezelrijke voeding om te voorkomen dat hun tanden overgroeien en het zorgt voor een gezonde spijsvertering. Speciale houtblokken om op te knagen kunnen ook handig zijn.

Chinchilla’s hebben veel hooi van goede kwaliteit nodig en onbeperkte toegang tot vers water. Sterker nog, ze zouden elke dag minstens een portie hooi ter grootte van hun eigen lichaam moeten eten! Daarnaast hebben ze ook een portie soortspecifiek voer nodig dat de juiste balans aan voedingsstoffen bevat voor een optimale gezondheid. U kunt hun foerageergedrag stimuleren door de brokjes tussen het hooi te verstoppen, wat kan zorgen voor een leuk bezigheid.

Vetrijke voedingen zijn niet geschikt voor chinchilla’s en kunnen leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en zelfs een dodelijke leverziekte. Om deze reden moeten noten en zaden worden vermeden. U kunt ze wel een handjevol gedroogde kruiden en paardenbloemblaadjes geven ter afwisseling.

Elke verandering in het dieet dient langzaam te gebeuren. U kunt over een periode van een paar weken het nieuwe voer langzaam mengen met het oude voer. Dit is vooral belangrijk voor chinchilla’s, omdat het gewoontedieren zijn en door plotselinge veranderingen gestrest kunnen raken, zelfs nog meer dan sommige andere huisdieren.

Een opmerking over knagers! Gezonde tanden hebben een oranje gele kleur. Dit kan verrassend zijn voor beginnende eigenaren, maar tanden die te wit zijn, kunnen in feite duiden op een onderliggend voedingstekort of gezondheidsprobleem.

c

Sociale behoeften en gedrag

In het wild leven chinchilla’s in grote groepen, dus om aan hun sociale behoeften te voldoen moet u ze als paartje of in een kleine groep houden. Vaak wordt een groep met alleen mannetjes of alleen vrouwtjes aanbevolen, maar een mannetje en een vrouwtje kunnen ook aan elkaar worden gekoppeld zolang het mannetje is gecastreerd – tenzij u wilt gaan fokken. Maar dat raden wij af aan beginnende eigenaren. Vraag bij twijfel advies aan uw plaatselijke dierenwinkel of opvang.

Om het risico op territoriale agressie te verminderen, hebben ze voldoende ruimte nodig en moeten er voldoende huisjes of holen zijn (voor elke chinchilla eentje), evenals een grotere voor groepsdutjes. Op die manier hebben ze de keuze tussen wat tijd alleen of samen zijn. Chinchilla’s zijn gevoelig voor hoge temperaturen en vochtigheid, dus goed ventilerende kooien zijn de beste optie, vooral als ze verschillende verdiepingen of platforms bevatten.

Chinchilla’s vinden het leuk om elkaar te verzorgen en als groep te foerageren – het is daarom leuk voor ze om hooi op verschillende plakken in het verblijf te plaatsen. Ze houden ook van rennen en springen, en er is voldoende geweldig speelgoed te koop om hen te helpen actief te blijven, zoals loopwielen, doolhoven en tunnels of alles wat met klimmen te maken heeft. Deze moeten echter passen bij de grootte van uw chinchilla’s en over het algemeen zijn producten die geschikt zijn voor ratten, degoes of fretten wel goed.

Het introduceren van nieuwe chinchilla’s aan een bestaande groep kan lastig zijn en kost tijd. Houd nieuwkomers in eerste instantie in hun eigen kooi, waarbij de kooien gedurende een paar weken steeds dichter bij elkaar worden geplaatst, zodat de chinchilla’s aan elkaars geur wennen voordat ze echt kennis maken. Omdat het prooidieren zijn moeten ze uit de buurt worden gehouden van andere huisdieren zoals honden en katten. Zelfs het geluid of de geur van deze huisdieren kan stressvol zijn.

Chinchilla

Zandbaden

Chinchilla’s staan bekend om hun superzachte vacht, waarbij elke follikel tot 80 haren bevat. Ze mogen nooit in water worden gebaad, omdat dit hun vacht van zijn natuurlijke oliën ontdoet, maar een zandbad echter is essentieel om hun vacht in topconditie te houden en moet wekelijks worden verschoond. U moet speciaal chinchilla-badzand gebruiken, omdat zaagsel of gewoon zand niet veilig is en in hun ogen kan komen en verwondingen kan veroorzaken. Ons Tiny Friends Farm Bathing Sand is veilig voor chinchilla’s en ons Science Selective Bathing Sand heeft een optimale korrelgrootte voor een optimale vachtconditie. U hebt een bak met hoge randen nodig, zoals een kleine kattenbak, om het meeste badzand in de bak te houden!

Op zoek naar meer informatie over chinchilla’s? Blader hier door onze blogs!

Chinchilla bathing sand