Konijnen en cavia’s hebben taaie nagels die hun hele leven doorgroeien. Als ze te lang worden, kunnen ze problemen veroorzaken, dus het is belangrijk om de nagels van uw kleine vrienden goed bij te (laten) houden. Lees verder voor meer informatie over deze problemen en om te leren hoe u ze veilig kunt knippen.

Waarom moeten we de nagels van konijnen en cavia’s knippen?
In het wild slijten konijnen en cavia’s hun nagels af door te graven en wroeten, en door over harde oppervlakken te klauteren. Als huisdieren doen ze dit niet zo vaak, dus hun nagels groeien sneller dan dat ze slijten.

Als hun nagels te lang worden, kan dit een aantal problemen veroorzaken. Ten eerste kunnen ze omkrullen en in de huid groeien, wat pijnlijk kan zijn en infecties kan veroorzaken. Zelfs als ze niet zo lang worden, kunnen ze nog steeds ongemak veroorzaken voor het dier en het moeilijk maken om goed te lopen.

De kans op verwondingen is ook groter – lange nagels zullen eerder blijven haken en scheuren, wat erg pijnlijk kan zijn. Als de nagel volledig afscheurt, kan dit een wond achterlaten die geïnfecteerd kan raken. Dit alles bij elkaar maakt dat het belangrijk is om de nagels van uw konijn of cavia goed geknipt te houden.

Rabbit nail cutting

Hoe vaak moet ik de nagels van een konijn of cavia knippen?
Dat hangt natuurlijk af van hoe snel ze groeien en dat verschilt per dier. Maar als richtlijn kunt u ongeveer eens per maand overwegen. Dit lijkt misschien vaak, maar regelmatig knippen is op de lange termijn beter, omdat het “leven” in de nagel steeds verder zal groeien als er te weinig wordt geknipt.

Het “leven” is het gevoelige deel in het midden van de nagel dat de zenuw en bloedtoevoer bevat. Het is belangrijk om dit deel van de nagel niet af te knippen, omdat dit pijnlijk is en bloedingen kan veroorzaken. De lengte van het leven bepaalt daarom hoe ver u kunt knippen. Als de nagel erg lang wordt, zal het leven ook groeien, wat betekent dat u de nagel niet zo kort kunt knippen als u zou willen. U kunt het eventueel te lang geworden leven korter laten worden door de nagel vaker bij te knippen, maar dit kost tijd. Dus, al met al, is het beter om het niet te laten groeien.

Guinea Pig Long Nails

Wat heb ik nodig om de nagels van een konijn of cavia te knippen?
Dit is wat u nodig heeft:

 • Een goede nageltang. Een tang die speciaal gemaakt is voor kleine huisdieren, is het beste. Veel dierenartsen adviseren het type dat eruitziet als een schaar met een kleine inkeping waar u de te knippen nagel in plaatst.
 • Een zaklamp (eventueel) – sommige mensen vinden het handig om op de nagel te schijnen om zo het leven beter te kunnen zien.
 • Benodigdheden voor het geval u in het leven knipt – wat vochtige watten of wattenstaafjes, en mogelijk een zilvernitraat- of bloedstelpende stift.
 • Iets lekkers als beloning! U zult uw huisdier willen leren dat het knippen van de nagels niet alleen vervelend is, en een beetje omkoping kan daarbij helpen. Onze Selective Naturals Meadow Loops zijn een geweldige en gezonde beloning.
ss-naturals-meadow-loops-stock

Hoe u de nagels van konijnen of cavia knipt
Voordat u begint met het knippen, zorg er dan voor dat alles wat u nodig heeft bij de hand ligt en dat u zelf rustig bent. Hieronder leest u hoe u de nagels kunt knippen:

 1. Hou uw huisdier vast. De beste manier om dit te doen, hangt af van het diertje zelf en u weet dat zelf waarschijnlijk het beste. Hieronder enkele mogelijkheden:
 • U kunt uw huisdier op een handdoek op tafel plaatsen, zijwaarts ten opzichte van u (zodat hun hoofd naar links of rechts is gericht). U kunt dan de nagels aan deze kant knippen en het diertje dan omdraaien om de andere kant te doen.
 • U kunt achter uw huisdier op de grond gaan zitten of knielen, met het kopje van u af.
 • Als u een extra paar handen heeft, kunt u uw huisdier oppakken en veilig vasthouden terwijl iemand anders de nagels knipt.
 1. Hou het pootje voorzichtig met één hand vast en gebruik uw andere hand om de nagels te knippen. Zorg ervoor dat u niet in het leven knipt:
 • Als uw huisdier witte/doorzichtige nagels heeft, kunt u het leven goed zien – deze loopt echter vaak iets verder door dan u denkt! Zorg er dus voor dat u hier een paar millimeter vandaan blijft.
 • Als uw huisdier donkere nagels heeft, kunt u met een zaklamp op de nagel schijnen om het leven te zien, maar het komt voor dat u het dan nog steeds niet ziet. In dit geval is het beter om het heel voorzichtig te doen – slechts een klein stukje tegelijk knippen. Als uw huisdier zowel witte als donkere nagels heeft, knip dan eerst de witte nagels, zodat u een idee krijgt hoeveel u van de donkere nagels kunt knippen.

Als u per ongeluk in het leven knipt, zal de nagel bloeden, maar geen paniek. Als het maar een klein beetje bloed, kunt u het waarschijnlijk stoppen door er vochtige watten tegenaan te drukken. Als dit niet het geval is, kunt u het stelpen met een zilvernitraatpotlood.

 1. Zorg ervoor dat u alle nagels knipt. Cavia’s hebben vier tenen aan de voorpoten en drie aan de achterpoten, terwijl konijnen vijf tenen aan de voorpoten en vier aan de achterpoten hebben. U kunt makkelijk de “duim” aan de voorpoten van een konijn over het hoofd zien, omdat deze verborgen zit in hun pluizige vacht!
 2. Als u klaar bent, beloon uw huisdier dan met iets lekkers.
Rabbit on woman hands

Vermijd stress voor u en uw huisdier
Als uw huisdier gestrest raakt terwijl u zijn nagels knipt, stop er dan mee! Het is voor iedereen beter als u dan een pauze neemt en het nogmaals probeert als iedereen weer rustig is.

Als u de nagels van uw huisdier regelmatig knipt, wordt het een routine. U krijgt meer zelfvertrouwen en uw huisdier raakt er aan gewend. Als u het echter moeilijk vindt – of als u er gewoon een beetje tegenop ziet de eerste keer – kan het helpen om het een keer gezien te hebben. Vraag uw dierenarts of zij u kunnen laten zien hoe u uw huisdier vasthoudt en de nageltjes knipt.

Vet w