Konijnen zijn lieve, vrolijke en speelse dieren. Ze zijn van nature sociaal en nieuwsgierig en kunnen als huisdier veel plezier geven. Maar wat gebeurt er als uw schattige konijntje begint te bijten, schoppen, krabben of niet vastgehouden wil worden? Het antwoord op deze vraag ligt in het begrijpen van het natuurlijke gedrag van een konijn.

Soms kan het gedrag worden opgelost door training of door de kernproblemen aan te pakken. Hoewel bepaald gedrag door eigenaren als problematisch wordt ervaren, kan het in feite normaal gedrag zijn dat typisch is voor konijnen. Deze zijn misschien niet volledig te voorkomen, maar kunnen op een manier worden geregeld die zowel voor u als voor uw konijn acceptabel is.

Lees verder om oplossingen te vinden voor eventuele gedragsproblemen van uw konijn, zodat u fijn samen kunt leven.

Graven
In hun natuurlijke leefomgeving graven konijnen holen en graven ze zelfs voor voedsel. Graven is een instinct en kan niet volledig worden weggenomen. Graven kan uit de hand lopen en destructief worden. Als uw konijn niet ontmoedigd wordt, kan het in uw tapijt, dekens of bank gaan graven en schade aanrichten. Ze kunnen zelfs door te graven uit hun buitenverblijf ontsnappen.

Hoewel dit gedrag niet kan worden verholpen, kunt u uw konijn afleiden door ze weg te lokken. Konijnen graven ook uit verveling. Zorg ervoor dat uw konijnen voldoende stimulatie krijgen door speelgoed en door ze voldoende aandacht te geven en er mee te spelen. Zorg ook voor een ruim hok zodat uw konijnen voldoende ruimte hebben en zich niet opgesloten voelen.

U kunt als alternatief ook wat graafopties bieden. U kunt uw konijnen mee naar buiten nemen en onder toezicht laten graven. Een ander idee is om ze een kattenbak gevuld met compost te geven waar ze in kunnen graven, of dozen met hooi of oude kussens.

rabbit hole

Agressie en sproeien
In tegenstelling tot graven, kan agressie worden veroorzaakt door angst, hormonale veranderingen of medische problemen. Tekenen van agressie zoals grommen, slaan, krabben en bijten komen vaker voor bij oudere konijnen.

Een konijn zal agressief worden als het zijn territorium of zichzelf verdedigd. Agressie kan een teken zijn dat uw konijn ziek of gewond is of het kan hormonaal zijn. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van dit gedrag zorgvuldig te bepalen voordat u het probeert op te lossen.

Als uw meestal speelse en aanhankelijke konijn niet toestaat dat u hem aait en bijt als u het probeert, bel dan uw dierenarts. Het kan pijn hebben door ziekte of letsel. Konijnen zijn kwetsbare wezens. Het is belangrijk om actie te ondernemen bij plotselinge gedragsveranderingen, zodat u onderliggende problemen kunt (laten) behandelen voordat het te laat is.

Soms kunnen konijnen u verwarren met een roofdier, vooral als u ze plotseling verrast of laat schrikken. Ze kunnen ook agressief worden als ze in een transportmandje zitten. In dergelijke situaties kunnen ze zich bedreigd voelen en zichzelf willen verdedigen. Als gevolg hiervan kunnen ze u aanvallen.

Dit kan gemakkelijk worden opgelost. Benader uw konijnen rustig en wees voorzichtig als u ze aait of oppakt. Breng wat tijd met ze door om ervoor te zorgen dat ze u vertrouwen. Ga op de grond zitten en laat ze u uit eigen beweging benaderen. Geef ze dan een konijnensnack, zodat jullie een positieve band opbouwen.

Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen agressief gedrag vertonen zodra ze geslachtsrijp zijn. Vanwege hormonale veranderingen kan een lief konijn opeens gaan bijten of het wil niet meer aangeraakt/opgepakt worden. Ze kunnen ook hun territorium gaan markeren door naast de kattenbak te plassen of te sproeien. Dit gedrag kan worden aangepakt door uw konijn te laten steriliseren of castreren.

Rabbits on a rug

Knagen
In het wild kauwen konijnen op stokken en gras om hun tanden te slijten en hun gebit gezond te houden. Gedomesticeerde konijnen behouden dit instinct en kauwen daarom op alles wat binnen hun bereik ligt. Ze kauwen op meubels, boeken, draden en zelfs muren.

Dit gedrag kan niet worden afgeleerd, maar het is wel mogelijk om de schade aan uw eigendommen te voorkomen of te beperken. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat uw konijnen elke dag een portie hooi eten ter grootte van hun eigen lichaam. Bovendien kunt u kauwspeeltjes of niet-giftige stokjes geven, zoals wilgen- of appelhout. U kunt ook azijn of een mengsel van water en citrusolie op “verboden” gebieden spuiten. Konijnen houden niet van citrusgeuren en –smaken, maar het is ook niet giftig voor hen.

rabbit wood

Negeren van de kattenbak
Het is niet zo moeilijk om konijnen te trainen om de kattenbak te gebruiken. De meeste konijntjes pakken het binnen een paar weken op. Als uw getrainde konijn buiten de kattenbak plast of poept, kan dat verschillende redenen hebben. Het kan een manier zijn om het territorium te markeren of een emotionele reactie op veranderingen in de routine of zelfs in de indeling van uw huis. Het kan ook een gezondheidsprobleem zijn.

Castreren of steriliseren voorkomt het markeren van het territorium. Om uw konijn te helpen zich aan te passen aan veranderingen in het huis, kunt u kattenbakken op verschillende plekken in uw huis plaatsen. Als u een gezondheidsprobleem vermoedt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts.

Tot slot
Konijnen zijn zachtaardige dieren en als ze “slecht” gedrag vertonen, is het essentieel om eerst de onderliggende oorzaak te achterhalen. Het gedrag of de gedragsproblemen van een konijn zijn een product van evolutie. Het meeste gedrag van konijnen is instinctief of biologisch.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw konijn zich ineens gaat “misdragen”, variërend van gezondheidsgerelateerde problemen tot eenzaamheid. Het belangrijkste is om de bron van “slecht” gedrag te begrijpen om er vervolgens een oplossing voor te kunnen vinden.

rabbits wood flooring