Wanneer is het juiste moment om een huisdiertje te nemen?

Dat is moeilijk te zeggen – elk nieuw huisdier moet bij uw leven passen. Een huisdier is voor het leven en hoewel kleine huisdieren mini van formaat zijn, zijn ze nog steeds een grote verplichting. We hebben hieronder handig overzicht samengesteld om u te helpen beslissen of de tijd rijp is.

Lees hier ons blog over kleine huisdieren, grote verplichting!

Sommige van de problemen die in dit blog worden genoemd, kunnen worden verholpen door een huisdier te nemen dat het beste bij uw gezin past en door de tijd te nemen om te plannen. Lees verder voor advies over het kiezen van het juiste kleine huisdier…

Levensduur en kosten

Aan hoeveel jaar huisdierbezit kunt u zich nu verbinden? Een Syrische hamster met een gemiddelde levensduur van 2-3 jaar past misschien beter bij een gezin dan een konijn met een levensduur van 8-12 jaar. Oudere huisdieren kunnen ook speciale behoeften hebben, waaronder andere voedingsbehoeften en extra hulp bij de verzorging. Gezondheidszorg dient ook meegewogen te worden in de beslissing – hoewel huisdieren van elke leeftijd veterinaire zorg nodig kunnen hebben, hebben oudere huisdieren meer kans op chronische aandoeningen.

Veterinaire zorg verschilt ook per soort. Konijnen hebben bijvoorbeeld vaccinaties nodig en kunnen ook castratie, nagels knippen en gebitsverzorging nodig hebben, terwijl andere soorten alleen naar een dierenarts hoeven als ze ziek zijn. Mocht u voor konijntjes kiezen dan zal dit naar schatting ongeveer € 750,00 per konijn per jaar gaan kosten, dus ongeveer € 7.500,00 als het konijntje 10 jaar wordt.

Rabbit at the vets

Twee keer zo leuk

Sommige soorten houden er van om alleen te leven, maar andere soorten moeten in paartjes of kleine groepen worden gehouden, wat natuurlijk gevolgen heeft voor de ruimte en de kosten.

Animal Groups Table

Er zijn minimale vereisten voor de grootte van het hok voor konijnen, maar we raden u aan om het grootste hok en de grootste ren te kopen die u kunt huisvesten. Dieren die buiten gaan leven, hebben mogelijk extra producten nodig om ze warm te houden in de winter en extra zorg tijdens het vuurwerkseizoen. Dieren die binnen gaan leven stellen ook andere eisen aan hun huisvesting en zelfs hun voeding.

rab

Het kan lastig zijn om een nieuw huisdier te plaatsen bij een gevestigde groep huisdieren, zoals ratten en fretten. Als dit te snel wordt gedaan, kan dit leiden tot agressie en verwondingen. Als u voor het eerst kleine huisdieren gaat nemen, adviseren wij u om een bestaande groep te nemen en deskundig advies in te winnen over de ruimte die de groep nodig heeft om te leven en of u een groep van hetzelfde geslacht of van gemengd geslacht moet nemen. Vraag zeker ook verder advies als u overweegt om de groep op een later tijdstip uit te breiden. Een solitair levende Syrische hamster kan misschien een beter alternatief zijn voor nieuwe eigenaren van kleine huisdieren.

ha

Andere zaken waar per soort rekening mee moet worden gehouden, zijn onder meer voedingsbehoeften en -supplementen, verzorgingsvereisten (zoals badzand) en omgang of training. U kunt ook vragen welk soort van nature overdag, ’s nachts of tijdens schemering het meest actief is. Dit geldt vooral als u voor uw kinderen een klein huisdier neemt, omdat het niet goed zal werken als de nieuwe kleine vriend wakker wordt nadat hun minimensje al naar bed is gegaan.

mouse home

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als u eenmaal de juiste kleine vriend of vriendjes heeft gevonden, is het tijd om alles klaar te zetten en uw nieuwe aanwinst te verwelkomen. Het is belangrijk om vanaf het begin alles op zijn plek te hebben, zodat u gelijk goed voor ze kunt zorgen en ze positieve interacties met u krijgen, wat leidt tot een betere hechting.

Bij Supreme adviseren we om een soortspecifieke voeding en snacks te geven, met natuurlijke ingrediënten en zonder toegevoegde suikers. We hebben in dit blog ook een eenvoudige infographic voor konijntjes samengesteld, zodat u de verschillende verhoudingen van de dagelijkse voeding kunt visualiseren. Natuurlijk zijn de behoeften van miniomnivoren, zoals muizen en hamsters, anders, en hun brokjes moeten hieraan voldoen.

Kleine huisdieren worden vaak beschouwd als huisdieren voor kinderen, hoewel de verantwoordelijkheid voor hun zorg uiteraard bij de ouders ligt!