Konijnen profiteren van de hoge zorgstandaarden van tegenwoordig, met als resultaat een gezonder en gelukkiger leven. Betere voeding, betere huisvesting en de toenemende expertise in konijnengeneeskunde zorgen allemaal voor een enorm verschil. Van tijd tot tijd ontstaan echter nieuwe bedreigingen voor de gezondheid en daarom moeten we allemaal alert blijven en voorzorgsmaatregelen nemen om onze huisdieren te beschermen.

RHDV2 – een nieuwe bedreiging voor de gezondheid van konijnen

In 2015 ontstond een nieuwe stam van het Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) -virus, eerst in Frankrijk en later ook in andere Europese landen. Deze nieuwe soort, die nu RHDV2 wordt genoemd, is een variatie op het RHD-virus dat al sinds de jaren 80 bestaat.

Tekenen van RHDV zijn moeilijk te herkennen en kunnen zeer plotseling optreden, waarbij konijnen ineens erg ziek lijken of helaas zelfs dood worden aangetroffen als gevolg van inwendige bloedingen. Andere tekenen om op te letten zijn verminderde eetlust, algemene zwakte en gebrek aan interesse in de omgeving, nerveuze spasmen, instorting of onverklaarbare bloedingen uit de neus, het achterwerk of in de urine. Soms ontwikkelt de RHDV2-stam zich geleidelijker. Gewichtsverlies en geelzucht zijn kenmerken van de ziekte. Babykonijnen kunnen ook besmet raken met RHDV2, aangezien het onwaarschijnlijk is dat ze beschermende antistoffen hebben meekregen van hun moeder.

Hoewel er een ondersteunende behandeling kan worden gegeven aan een konijn met RHDV (van beide typen), is er geen genezing mogelijk en overleven maar weinig konijnen de ziekte. De belangrijkste stap die konijnenbezitters kunnen nemen, is proberen hun konijn te beschermen tegen de ziekte.

Beschermen tegen RDHV2

In de meeste Europese landen is er een vaccin beschikbaar om konijnen te beschermen tegen RDHV2. Het standaard RHDV1-vaccin biedt geen bescherming tegen de tweede stam, dus het specifieke RHDV2-virusvaccin moet worden gegeven, evenals het RHDV1-vaccin dat beschermt tegen de oorspronkelijke stam. De vaccins moeten twee weken na elkaar worden gegeven en in gebieden waar RHDV2-stammen het meest voorkomen, is dit vaak het eerste vaccin dat wordt gegeven.

Rabbit at the vets

Voorzorgsmaatregelen thuis

Het virus is zeer besmettelijk en kan zich zelfs verspreiden naar konijnen die volledig binnenshuis worden gehouden. Naast direct contact met een besmet konijn, kan het virus worden verspreid door ‘fomieten’. Fomieten zijn objecten die het virus kunnen overbrengen, zoals bijv. kleding, schoeisel, fietsen of speelgoed en ook borstels of beddengoed.

De tijd tussen het besmet raken van een konijn en het vertonen van tekenen kan ergens tussen de 2 en 10 dagen liggen, dus een nieuw konijn dat in huis wordt genomen, kan geïnfecteerd zijn maar nog helemaal geen tekenen vertonen. Dit alles maakt het moeilijk om ziektes te voorkomen, maar we weten natuurlijk allemaal als gevolg van onze eigen ervaringen met COVID-19 dat er dingen zijn die we kunnen doen om de kans op besmetting te verkleinen.

Hieronder een aantal tips:

  • Als er vaccins beschikbaar zijn in uw land, maak daar dan gebruik van. Uw dierenarts kan u adviseren over het vaccinatieprogramma dat u het beste kunt gebruiken in uw omgeving om de immuniteit hoog genoeg te houden om uw huisdier te beschermen.
  • Als u ook met andere konijnen buiten uw huis in contact komt, zorg er dan voor dat u uw handen grondig wast en ook uw kleding verschoont voordat u uw eigen konijnen aanraakt.
  • Wees u bewust van het risico van virusverspreiding op schoenen en overweeg om die bij de deur uit te doen of om een geschikt desinfectiemiddel te gebruiken om uw schoenen schoon te maken.Als u een nieuw konijn aanschaft, doe dit dan altijd bij een betrouwbare bron. Hou het nieuwe konijn op een locatie ver weg van uw huidige konijnen. Gebruik goede hygiëne – handen wassen en van kleding wisselen tussen het contact met uw nieuwe konijn en uw bestaande konijn(en). Zorg voor aparte zakken voer, bodembedekking en hooi voor het nieuwe konijn, en hou deze apart van uw bestaande voorraad. Wacht ten minste 14 dagen voordat u uw nieuwe konijn samen plaatst met uw huidige konijn(en) en zorg in de tussentijd natuurlijk voor voldoende aandacht e.d. als ze alleen zitten.
  • Insecten kunnen dit virus ook overdragen, dus zorg ervoor dat alle huisdieren tegen vlooien worden behandeld met de juiste producten en gebruik horren in uw huis om vliegen te bestrijden (en voor buitenkonijnen rondom hun hok).
  • Groenten en kruiden die van buiten komen, kunnen ook een bron van virussen zijn, dus overweeg om uw eigen producten in een kas te telen.
  • Onthoudt dat, hoe voorzichtig u ook bent, u uw huisdier niet volledig kunt beschermen en vraag advies aan een dierenarts als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw konijnen.
black-

RHDV2 in konijnenopvangen

Opvangen moeten vooral voorkomen dat RHDV2 bij hun binnenkomt. Hier zijn enkele tips voor beheerders en vrijwilligers:

  • Overleg in een vroeg stadium met uw dierenarts over ziektebestrijdingsmaatregelen en het laatste nieuws over vaccins in uw omgeving.
  • Overweeg om alle gezonde dieren te vaccineren zodra ze bij uw opvang aankomen.
  • Zorg voor een effectief desinfectiebeleid en leg vast waar en wanneer er desinfectiemiddelen worden gebruikt.
  • Mensen die in de opvang werken, kunnen het beste bij het betreden schone kleding en schoeisel aantrekken (bij voorkeur bewaard en gewassen in de opvang) en moeten hun handen regelmatig wassen of ontsmetten.
  • Zorg voor een quarantaine voor nieuwe konijnen die de opvang binnenkomen en plaats ze gedurende ten minste 14 dagen niet bij andere konijnen.
  • Gooi de bodembedekking en ander materiaal op een verantwoorde manier weg (bij voorkeur door verbranding).
  • Neem, indien nodig, extra maatregelen door isolatieverpleging en draag dan extra beschermende kleding bij de verzorging van het konijn en verwissel deze voordat een ander konijn wordt verzorgd.
  • Bied geen routinematige pensiondiensten aan voor konijnen in eigendom.
  • Zorg ervoor dat alle draagbare spullen, zoals transportboxen, worden gedesinfecteerd en gebruik bij vervoer in een auto een handdoek of wegwerphoes tussen de box en de auto om ervoor te zorgen dat de auto niet als een toekomstige fomiet fungeert.
  • Zorg voor een goede insectenbestrijding door horren e.d.
  • Het is handig om een aparte bezoekersruimte te hebben of overweeg adoptie op afstand.
  • Mocht u helaas toch met een geval van RHDV te maken krijgen, vraag dan advies aan uw dierenarts over hoe het betreffende gebied te ontsmetten en hoe lang niet te gebruiken.

Dit is misschien een verontrustende tijd, maar we hebben gelukkig een vaccin tegen dit virus en in de delen van de wereld die er momenteel geen toegang toe hebben, is er hoop dat dit snel zal veranderen, aangezien het eerder een licentie-kwestie is dan een wetenschappelijke.