Hoewel wij mensen een dag of twee zonder eten kunnen als we ons niet lekker voelen, geldt dit niet voor onze konijnenvrienden. Als konijntjes stoppen met eten, al is het maar voor een hele korte periode, kunnen ze erg ziek worden. Dit betekent dat we ze dan vaak moeten ondersteunen met spuitvoeding. Lees verder om erachter te komen waarom het zo belangrijk is voor konijnen om te blijven eten, ontdek wat een goede voeding is voor het voeren met een spuit en krijg enkele praktische tips over hoe u dit het beste kunt doen als uw dierenarts u dit heeft aangeraden.

Wat zijn de gevaren van konijnen die niet eten?

Konijnen hebben zich aangepast om voornamelijk van gras te leven, wat niet bepaald een energierijk voedsel is. Om hiermee om te gaan, hebben ze een zeer gespecialiseerd spijsverteringssysteem ontwikkeld dat afhankelijk is van een voortdurende toevoer van voedsel. Als ze stoppen met eten, vertragen hun darmen en dit kan leiden tot een aandoening die ‘gastro-intestinale stasis’ wordt genoemd.

Gastro-intestinale stasis is erg gevaarlijk voor konijnen. In deze toestand kunnen schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen in de darmen, kunnen blokkades ontstaan en kan gas zich ophopen en pijn veroorzaken. Uiteindelijk ontwikkelt zich een vicieuze cirkel waarbij de ziekte en het ongemak ervoor zorgen dat het zieke konijn nog minder eet.

Er is ook nog een ander groot probleem als konijnen stoppen met eten – ze kauwen niet meer en daardoor slijten hun tanden niet meer af, zodat er ook gebitsproblemen kunnen ontstaan. Dit kan betekenen dat ze een behandeling van de dierenarts nodig hebben.

Gezien alle risico’s als konijnen niet eten, is het van vitaal belang om hun voedselinname op peil te houden. Ze kunnen om meerdere redenen stoppen met eten, waaronder vrijwel alles dat pijn of stress veroorzaakt.

Konijntjes ondersteunen die niet eten

Omdat er veel verschillende redenen zijn waarom konijnen hun eetlust verliezen, zal uw dierenarts zorgvuldig controleren of hij/zij de oorzaak kan vinden. Afhankelijk van wat ze vinden, moeten ze mogelijk een bepaalde behandeling geven. Daarnaast heeft het konijn wat hulp nodig om zijn spijsvertering weer op gang te krijgen, en dit betekent vaak ondersteunende voeding met speciale herstelvoeding.

Herstelvoeding bestaat meestal uit een poeder die u eenvoudig tot een pasta kunt maken door warm water toe te voegen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, en de ingrediënten zullen bepalen hoe snel en goed uw konijn herstelt.

Wat is een goede voeding voor het voeren van konijnen met een spuit?

Het belangrijkste van herstelvoedingen is dat deze super lekker moeten zijn! Het konijn zal het dwangvoeren veel beter verdragen als het voer aantrekkelijk is. En hoe meer het konijn van het eten geniet, hoe eerder het weer zelf uit een bakje gaat eten. Onze Science Selective RecoveryPlus is een voeding die speciaal is samengesteld voor zieke of herstellende konijntjes.

Het is ook erg belangrijk dat de voeding een hoog vezelgehalte heeft. Vezels, vooral de lange stukken die u met het oog kunt zien, zijn cruciaal om de darmen van het konijn weer in beweging te krijgen. De hoeveelheid lange vezels varieert behoorlijk tussen verschillende voedingen en RecoveryPlus heeft een hoge concentratie in vergelijking met andere opties. Het bevat ook probiotica en prebiotica om een gezonde populatie darmbacteriën te herstellen, en voldoende eiwitten en vitamine C om het immuunsysteem te ondersteunen.

Een andere overweging is het gemak van toedienen – herstelvoeding is veel eenvoudiger te geven als het niet veel moeite kost om de voeding in en uit de spuit te krijgen. RecoveryPlus is ontworpen om gemakkelijk in en uit de voedingsspuit te stromen. Deze speciale voedingsspuit wordt meegeleverd in een doosje van 10 zakjes voeding.

Syringe feeding rabbit
 • Konijnen voeren met een spuit

  Konijnen met een voedingsspuit voeren kan lastig lijken, maar het is niet zo heel moeilijk! Het belangrijkste is om het proces zo rustig en stressvrij mogelijk te laten verlopen. Het helpt om uw konijn te voeren in een rustige omgeving zonder lawaai of afleiding, en zorg ervoor dat u goed voorbereid bent en alles wat u nodig heeft binnen handbereik ligt.

  Naast uw konijn rustig houden, is ook beter om hem/haar schoon te houden, omdat er zich zweertjes op de huid kunnen ontwikkelen als deze vies en vochtig is. Een handige tip is om een slabbetje voor baby’s te gebruiken om zo de huid te beschermen, en om vervolgens voorzichtig de bek van uw konijn schoon te maken als u klaar bent.

  Hieronder leest u hoe u uw konijn met een voedingsspuit kunt voeren:

  • Voeg warm water toe aan het poeder volgens de richtlijnen op de verpakking en roer goed door tot een gladde pasta.
  • Zuig een beheersbaar gedeelte op met de spuit.
  • Houd uw konijn vast – een manier om dit te doen is door ze op een tafel te plaatsen met hun kop van uw lichaam af, voorover te leunen en hun rug te ondersteunen. Andere mensen vinden het gemakkelijker om het konijn op schoot te nemen, ook met de kop van u af.
  • Houd het kopje voorzichtig vast – u kunt uw handpalm rond de achterkant van de kop plaatsen en aan beide kanten een vinger en een duim plaatsen.
  • Plaats met uw andere hand het mondstuk van de spuit in de zijkant van de bek, in de opening tussen hun snij- en wangtanden.
  • Geef ongeveer 1 ml, verwijder dan de spuit en laat het konijn de bek leegmaken – stimuleer dit door zachtjes over de keel te wrijven. U leert vanzelf hoeveel het diertje per keer aan kan.
  • Veeg de spuit schoon tussen twee happen door om opgehoopt voer te verwijderen.

  U kunt ook onze video bekijken met goede tips.

Elk konijn heeft een andere hoeveelheid voeding nodig, afhankelijk van de grootte, dus volg de instructies van uw dierenarts op over hoeveel u in totaal moet geven. Voor RecoveryPlus adviseren wij om één sachet per kilo lichaamsgewicht per dag te geven, verdeeld over meerdere voedingen gedurende de dag.

Dit is ons advies over het voeren van konijnen met een spuit! Kijk op onze RecoveryPlus-pagina voor meer informatie over het helpen herstellen van zieke konijntjes.

RecoveryPlus