Wat is er nu leuker dan een huisdier dat van blijdschap een ‘popcorn’ maakt? Popcorning is het vrolijke sprongetje dat cavia’s maken als ze blij zijn. Cavia’s leven langer dan de meeste andere kleine huisdieren en worden vaak vijf tot acht jaar. Het zijn geweldige huisdieren omdat ze overdag actief zijn en de neiging hebben echt te communiceren door te fluiten, piepen, knorren of brommen. Dit betekent ook dat het populaire huisdieren voor kinderen zijn, maar wel altijd onder begeleiding van ouders en hou er rekening mee dat ze een belangrijke verantwoordelijk zijn, vooral ook omdat ze een langere levensverwachting hebben dan andere kleine huisdieren.

Kleine vriendjes

In het wild waren cavia’s afkomstig uit Zuid-Amerika en leefden ze in sociale groepen van tien volwassenen. Gedomesticeerde cavia’s zouden in veel kleinere groepen moeten worden gehouden, maar niet alleen, aangezien het sociale diertjes zijn en gebrek aan gezelschap tot aanzienlijk leed kan leiden. Er is veel informatie over ideale groeperingen die verwarrend kan zijn, dus neem bij twijfel contact op met uw plaatselijke dierenwinkel, opvang of dierenarts voor advies.

Een mannetje (beertje) en vrouwtje (zeugje) samen wordt meestal aanbevolen, maar het is natuurlijk belangrijk dat het mannetje wordt gecastreerd als het bij zeugjes wordt gehouden. Het kan erg gevaarlijk zijn voor een zeug om na een leeftijd van 6 tot 8 maanden drachtig te worden van haar eerste nest, aangezien haar bekken in deze fase versmolten zal zijn en ze niet in staat zal zijn om haar baby’s te baren.

Meerdere beertjes kunnen gelukkig samenleven in een hok zolang er geen vrouwtjes in de buurt zijn, vooral als ze broers zijn of op jonge leeftijd zijn gekoppeld. Idealiter worden beertjes gehouden in groepen van niet meer dan drie of als een paartje, anders kunnen er vaker gevechten optreden. Het koppelen van een nieuw volwassen beertje in de groep is niet aan te raden voor beginnende cavia-eigenaren, die kunnen beter kijken of er een baby beertje kan worden geïntegreerd en dat moet ook heel geleidelijk en met zorg gebeuren.

Zeugjes kunnen beter met elkaar opschieten in een grotere groep dan beertjes, maar meestal is een groep van twee of drie nog steeds het beste. Net als bij mensen hebben ze hun eigen individuele karakter en kunnen ze verschillen in hoe timide, nieuwsgierig, rustig of speels ze zijn, naast een hele reeks andere kenmerken. Verschillende karakters kunnen beter of slechter bij elkaar passen.

Guinea-Pigs-Pair-Hug

Ruimte om te bewegen – dag en nacht

Hoewel cavia’s veel ruimte nodig hebben, zijn hun vereisten niet zo groot als bij konijnen, waardoor hun hokken makkelijker te plaatsen zijn voor mensen met kleinere huizen. De huidige richtlijnen voor de minimale afmetingen van een caviahok voor een paartje zijn 120 cm x 60 cm (met een hoogte van 45 cm). Kies natuurlijk voor het grootste hok dat u kunt plaatsen. Voor cavia’s in kleinere hokken is het belangrijk dat ze de mogelijkheid krijgen/hebben voor extra lichaamsbeweging onder toezicht.

Als het hok buiten staat, moet het weerbestendig zijn en bij voorkeur van de grond af worden geplaatst en toegang geven tot een met gras begroeide ren om te rennen. Cavia’s slapen overdag en ’s nachts en willen dus ook de mogelijkheid hebben om op elk moment van de dag of nacht actief te zijn.

caviahok

Het voorkomen van ‘bumblefoot’

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij cavia’s is ‘bumblefoot’ – een infectie aan de pootjes. Dit kan het gevolg zijn van scherpe of vuile bodembedekking die de voetzolen beschadigt en tot infectie leidt. We adviseren om Tiny Friends Farm Eco-Friendly Bodembedekking  te gebruiken, aangezien dit vrijwel stofvrij is om irritatie van de luchtwegen voorkomen.

Hokken kunnen schoner worden gehouden door kattenbakken in de hoeken te plaatsen. Deze kunnen de vervuiling van de bodembedekking aanzienlijk verminderen, hoewel cavia’s deze niet uitsluitend zullen gebruiken. Er zijn ook schoonmaakproducten te koop die speciaal zijn ontworpen om hokken van huisdieren schoon te maken.

tff-bedding-thumbnail

De juiste voeding kiezen

Zoals bij veel kleine huisdieren, groeien de tanden van cavia’s hun hele leven door, dus ze moeten voldoende kauwen om ze af te slijten. Geef ze dus voldoende hooi – dagelijks een portie ter grootte van hun eigen lichaam! Onbeperkt toegang tot hooi wordt echter zoveel mogelijk aanbevolen. Verder zijn knaaghoutjes of wilgentakken ook goed om tanden in vorm te houden.

Deze karakteristieke huisdieren hebben een interessante eigenaardigheid: ze missen het enzym om hun eigen vitamine C aan te maken. Geschikte voedingen zoals Science Selective Guinea Pig bevatten toegevoegde, ingekapselde vitamine C, een speciaal uitgebalanceerde calcium: fosforverhouding, een hoog vezelgehalte voor een gezond gebit en spijsverteringsstelsel en het bevat geen toegevoegde suikers.

Ongeacht de voedingskeuze, vrij toegang tot water is een must – zoals bij elk huisdier. Cavia’s kunnen echter ondeugend zijn en staan erom bekend dat ze veel lol beleven aan het omgooien van hun waterbak. Een bakje van keramiek met een zware bodem is misschien een goede optie. Cavia’s kunnen ook goed uit waterflessen drinken, maar deze moeten ook regelmatig worden schoongemaakt en vervangen.

ss-guinea-pig-food-hover-thumbnail

Verveling breken

Cavia’s zijn actieve diertjes, maar het is ook bekend dat ze te veel gaan eten uit verveling, net als wij! Het beste speelgoed speelt in op hun natuurlijke instincten. Ze hebben bijvoorbeeld de neiging zich te verstoppen wanneer ze schrikken, dus een tunnel voorziet in deze behoefte en voegt ook een leuke variatie toe aan hun verblijf. Om dezelfde reden zorgen schuilhokjes of bedjes voor veel plezier. Het zijn natuurlijke grazers, dus ze gaan graag op zoek naar voedsel dat verspreid is over hun verblijf of verstopt is. We raden aan om het speelgoed zo nu en dan te wisselen, zodat het interessant blijft.

Socialisatie en interactie met deze kleine huisdieren vanaf jonge leeftijd is belangrijk, omdat dit hun karakter aanzienlijk zal beïnvloeden. Gezonde snacks zoals Selective Naturals Woodland Loops zijn een geweldige manier om contact met ze te maken. Ze kunnen met de hand gegeven worden en cavia’s zijn er dol op – ze zijn heerlijk, omdat ze knapperig gebakken worden in onze eigen bakkerij. In de afgelopen jaren zijn er veel speeltjes en snacks voor kleine huisdieren op de markt bij gekomen, dus er zit altijd iets tussen wat uw cavia’s leuk of lekker vinden en waar ze nieuwsgierig van blijven

ss-naturals-woodland-loops-hover-thumbnail