Als u een klein huisdiertje heeft, zult u ongetwijfeld veel verschillende voedingen zijn tegengekomen tijdens uw zoektocht naar hun eten. Van muesli-voedingen tot brokjes, er zijn verrassend veel opties. Maar waarom zijn er zoveel opties en hoe bepaalt u wat het beste is voor uw huisdier(en)? We hebben deze blog samengesteld om uw eventuele vragen te beantwoorden.

Welke type voedingen zijn er?

In grote lijnen zijn er vier soorten voer voor kleine huisdieren: muesli-voedingen, pellets en geëxtraheerde brokjes. Voor konijnen is er ook een voeding genaamd Fibafirst, een voeding op basis van hooi en met uitzonderlijk veel vezels. Welke optie u ook kiest, er is geen goed of fout – de beste optie hangt af van de situatie en de voorkeuren van uw huisdier. We zullen hier de verschillende soorten voedingen bespreken en uitleggen waar u bij uw keuze rekening mee moet houden. Maar onthoud, welke voeding u ook kiest, als u een konijn, cavia, chinchilla of degoe heeft, moet hun dieet altijd voor het grootste gedeelte uit hooi bestaan, u kunt hier meer informatie vinden.

Geëxtrudeerde brokjes

Geëxtrudeerde brokjes zijn een geweldige manier om uw kleine huisdieren van alle voedingsstoffen te voorzien die ze nodig hebben. Deze brokjes worden bij hoge temperaturen onder hoge druk gekookt. Dit proces maakt ze knapperig en daar zijn kleine huisdieren dol op, en ze zorgen er ondertussen voor dat ze alle vitamines en mineralen binnenkrijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Omdat Selective geëxtrudeerde brokjes zo lekker zijn, vanwege de hoogwaardige ingrediënten die we selecteren, is het niet nodig om extra suikers toe te voegen, wat betekent dat ze een gezonde optie zijn voor uw kleine vrienden.

Bij Supreme hebben we gewerkt aan onze geëxtrudeerde voeding om deze nog beter te maken voor kleine huisdieren – we hebben onze formuleringen zo ontwikkeld dat we hogere niveaus van vezels kunnen opnemen voor een gezonde spijsvertering en gebit. We gebruiken deze gezonde brokjes in ons door dierenartsen aanbevolen Science Selective-assortiment.

Science Selective Food

Pellets

Pellets worden gemaakt door ingrediënten onder druk aan elkaar te binden. Het proces wordt doorgaans uitgevoerd bij lagere temperaturen dan extrusie. Het eindproduct is misschien minder smakelijk voor kleine huisdieren, omdat pellets de neiging hebben veel harder en minder luchtig/dikker te zijn. Om de smakelijkheid van pellets te verbeteren, worden soms suikers toegevoegd, zoals melasse of siroop – dit kan ook het geval zijn bij geëxtrudeerde brokjes en muesli, dus controleer altijd de ingrediënten op de verpakking van het voer.

Muesli-voedingen

Muesli-voedingen zijn een andere optie waar veel huisdieren van genieten. Deze voedingen zien er interessanter uit dan brokjes of pellets, omdat alle ingrediënten verschillende vormen en kleuren hebben! Deze voeding heeft echter historisch gezien het probleem van selectief eten. Hoewel selectief eten een risico kan zijn bij sommige muesli-voedingen, zijn er nu voedingen die speciaal zijn ontworpen om de kans hierop te verkleinen. In onze Tiny Friends Farm-mixen gebruiken we smakelijke geëxtrudeerde brokjes en hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijk delen van de mix even lekker te maken. Het is echter nog steeds belangrijk om op selectief eten te letten, en als u denkt dat uw kleine vriend een kieskeurige eter is, moet u misschien overwegen om over te schakelen op een monocomponente voeding. We hebben binnenkort Russel Rabbit en Gerty Guinea Pig Tasty Nuggets, die een monocomponent alternatief bieden in het Tiny Friends Farm-assortiment.

Tiny Friends Farm Tasty Mix

Fibafirst

Muesli, pellets en brokjes bestaan al vele jaren, maar voor konijnen is er een ander voedingsformaat op de markt. Onze Selective Naturals Fibafirst is een recept op basis van hooi dat zeer hoge gehaltes aan lange vezels bevat, wat goed is voor de spijsvertering en een gezond gebit.

Het idee achter Fibafirst is dat het voornamelijk op hooi is gebaseerd, waardoor het natuurlijke voedingsgedrag wordt gestimuleerd. Het is vooral goed voor diegenen die niet genoeg hooi eten, omdat het extra lange vezels bevat. Om deze reden is het ook goed om te geven tijdens het herstel van een ziekte, omdat konijnen dan minder geneigd zijn om te bewegen en hooi te zoeken. Andere konijnen die baat kunnen hebben bij Fibafirst zijn konijnen met gebitsproblemen of vezel gerelateerde spijsverteringsproblemen.

Fibafirst-selective-naturals

Vloeibare voedingen

Hoewel u in uw plaatselijke dierenwinkel geen vloeibare voeding zult zien, worden deze door dierenartsen gebruikt om huisdieren te helpen herstellen van een ziekte. Herstellende dieren hebben vaak een beetje aanmoediging nodig om te blijven eten, en vooral voor herbivoren zoals konijnen is het van vitaal belang om hun spijsvertering in beweging te houden. Vloeibare voedingen zijn dusdanig samengesteld dat ze zowel goed smaken als gemakkelijk te eten en te verteren zijn, zodat ze herstellende huisdieren zoveel mogelijk ondersteunen. Ze bestaan vaak uit poeder die tot een pasta te maken is door er warm water toe te voegen. Voor huisdieren die niet genoeg uit een bakje eten, is het mogelijk om deze vloeibare voeding met een voedingsspuit te geven.

Onze Science Selective RecoveryPlus is een vloeibare voeding die intensieve voedingsondersteuning biedt aan zieke en herstellende konijnen, cavia’s, degoes en chinchilla’s. De ingrediënten zijn speciaal geselecteerd om de darmactiviteit te bevorderen, het immuunsysteem te ondersteunen en een gezonde populatie van darmbacteriën te behouden.

RecoveryPlus

Een gezonde voeding voor uw huisdier kiezen

De beste voeding voor uw huisdier hangt af van de specifieke situatie. Een konijn dat bijvoorbeeld is grootgebracht met een muesli-voeding, heeft misschien al een voorkeur voor deze stijl van voeding, dus een hoogwaardige mix die selectief voeren niet aanmoedigt, zou een goede optie voor hem/haar zijn. Voor konijnen die niet genoeg hooi eten, zou Fibafirst een betere keuze kunnen zijn.

Welk type voeding u ook kiest voor uw huisdieren, het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een deel van het dieet van uw kleine vrienden moet zijn. Voor herbivoren zoals konijnen, cavia’s, chinchilla’s en degoes, moet ongeveer 80% van hun dagelijkse inname hooi zijn. We raden aan om ook iedere dag een beetje vers voer te geven: herbivoren houden van een handje vol verse groenten, terwijl u omnivoren (alleseters) zoals ratten meerdere extraatjes kunt geven. Lees hier meer.

Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kunnen kleine huisdieren ook genieten van een paar snacks – lees meer over hoe u uw kleine vriendjes kunt verwennen terwijl u ze toch gezond houdt.

Small