Als u uw konijn wilt helpen een goed leven te leiden, hebben wij voor u een handige maandelijkse gids gemaakt die u kunt volgen.

Januari
Tijdens de wintermaanden hebben konijntjes die buiten worden gehouden minder gelegenheid om op gras te grazen. Dit betekent dat het belangrijk is om onbeperkt toegang tot hooi te geven om ervoor te zorgen dat ze voldoende lange vezels binnenkrijgen voor een gezonde spijsvertering en om hun dagelijkse dosis vitamine D te verhogen! Januari is ook een goede tijd van het jaar om te controleren of de tanden van uw konijn niet overwoekerd raken door minder kauwen. Zorg ervoor dat ze voldoende kunnen knagen, bijvoorbeeld aan onze smakelijke Tiny Friends Farm Stickles.

Stickles Snacks

Februari
Konijnen kunnen het hele jaar door verharen, maar zullen vaak meer verharen in de lente en opnieuw in de herfst. Geschikte verzorgingsproducten voor konijnen kunnen helpen om overtollige haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Het is belangrijk om hun vacht in topconditie te houden aangezien de warmere lente- en zomermaanden in aantocht zijn, en er dus meer insecten komen, waardoor het risico op madenziekte toeneemt. Dit is ook een goede tijd om er een gewoonte van te maken om de nagellengte regelmatig te controleren, aangezien uw konijn tijdens de wintermaanden mogelijk minder actief is. Als ze te lang zijn, neem dan contact op met uw dierenarts of lees onze tips om de nagels zelf te knippen.

Maart
Het zal niet lang duren voordat wilde konijntjes worden geboren. Ze zijn misschien schattig, maar wilde konijnen kunnen ziektes onder onze huisdieren verspreiden. Het vroege voorjaar is een goede tijd van het jaar om uw dierenartspraktijk te vragen naar vaccinaties voor de zeer besmettelijke ziektes RHD1, RHD2 en myxomatose. RHD-stammen 1 en 2 kunnen worden verspreid via de lucht, insectenbeten, rechtstreeks van andere konijnen of door mensen via schoenen en kleding. Myxomatose kan ook worden verspreid door andere konijnen en insecten. Uw konijn moet jaarlijks worden gevaccineerd voor elk van deze ziektes, maar uw dierenarts kan ook aanbevelen om de vaccins voor elk van deze ziektes te spreiden over een paar weken.

myxomatosis rabbit

April
De Paashaas is geen goed rolmodel voor konijntjes, omdat chocolade niet goed is voor onze konijnen vanwege het cafeïne- en theombrominegehalte. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen zoete lekkernijen binnen hun bereik liggen. Als u uw konijn een snack wilt geven, bekijk dan onze lijst met veilige groenten en fruit.

rabbit vegetables

Mei
Als we de late lente en vroege zomer ingaan, zullen konijntjes waarschijnlijk meer tijd doorbrengen in hun buitenren. Waarom niet nadenken over leuke ideeën om ze te vermaken? Elk speelgoed dat het natuurlijke gedrag van konijnen stimuleert, is een fantastische verrijking. Ze houden van tunnels, graven, uitkijkplatforms en foerageren. Een goede tip is om speeltjes regelmatig te verwisselen, zodat ze zich nooit vervelen. U kunt ook zelf speelgoed maken.

A way to get rabbits to work for their food

Juni
De vroege zomer is een populaire tijd van het jaar om nieuwe huisdieren in de familie te verwelkomen. Als u ze aan een ander konijn voorstelt, raden we u aan om met uw plaatselijke deskundige dierenwinkel of –opvang te praten voor tips en advies. Het is ook de moeite waard om na te denken over het gebruik van snacks om zo een band tussen u en uw nieuwe konijn op te bouwen. We raden u aan om te kiezen voor premium, soortspecifieke snacks met weinig suiker, en vermijd elke snack die melasse of fruitsiroop bevat, omdat deze later tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Feeding white rabbit

Juli
Zomervliegen zijn een ergernis voor ons, maar voor konijnen en andere huisdieren kunnen ze dodelijk zijn. Vliegen kunnen hun eieren op uw huisdier leggen, die uitkomen in maden die aanzienlijke schade aan het vlees en pijn veroorzaken, een aandoening die bekend staat als madenziekte. Het is veel beter om dit te voorkomen dan te genezen, en we raden aan om uw huisdier twee keer per dag te controleren op tekenen van vliegen, open wonden of diarree die vliegen kan aantrekken. Overweeg het gebruik van vliegenhorren, het planten van natuurlijk insectenwerend groen in de buurt en het vaker schoonmaken van het hok. Dit kunt u het beste doen met een huisdiervriendelijk product. U kunt ook advies inwinnen bij uw dierenarts over geschikte antiparasitaire producten voor uw konijn.

stock-product-keep-it-clean

Augustus
Konijnen kunnen niet goed omgaan met extreme temperaturen en hebben moeite om koel te blijven, deels omdat ze niet kunnen hijgen of zweten. Wees proactief in het vermijden van een zonnesteek bij uw konijn, aangezien dit veel leed veroorzaakt en snel fataal kan zijn. Houd hun hok en verblijf uit direct zonlicht en zorg voor voldoende schaduw. U kunt ook ijsblokjes aan het water toevoegen om het koeler te houden. Keramische tegels en tunnels zijn ook een geweldige optie voor konijntjes om af te koelen, omdat deze de warmte van hun lichaam afvoeren. Herken de tekenen van een zonnesteek bij uw konijn en neem in geval van nood contact op met een dierenarts.

Rabbits-sunlight

September
Het is weer tijd om te verharen! Maak er weer een gewoonte van om regelmatig de vacht te verzorgen, vooral omdat er nog steeds vliegen en andere insecten rondvliegen. Het is erg belangrijk om door te gaan met alle preventieve maatregelen om insectenbeten, evenals teken en vlooien te voorkomen.

Rabbit Grooming

Oktober
Voordat we de wintermaanden ingaan, is het misschien een goed idee om de jaarlijkse controle te laten doen door uw dierenarts, vooral voor oudere konijnen. Uw dierenarts kan u dan ook gelijk tips geven om u voor te bereiden op het vuurwerkseizoen en het koudere weer. Voor een konijn zorgen, betekent vooruit plannen. U kunt deze maand ook alle winterproducten, zoals hokafdekkingen, controleren en eventueel repareren of vervangen, zodat alles klaar is voordat de temperatuur daalt.

black-

November
Het kan nu erg koud zijn… Verzorging van konijnen in de winter betekent het vinden van de juiste oplossing om ze behaaglijk te houden, maar ook weer niet te warm! Konijnen geven de voorkeur aan temperaturen tussen 10°C en 20°C en sommige eigenaren zullen hun huisdieren in deze tijd van het jaar binnen zetten, terwijl anderen ze buiten houden met extra isolatie in de vorm van hokafdekkingen en veel bodembedekking. Dit moet regelmatig worden vervangen, omdat ongedierte en insecten ook een plek zoeken om zich te verbergen voor de vrieskou. Het is ook erg belangrijk dat ze te allen tijde onbeperkte toegang tot water hebben, dus controleer hun waterflessen regelmatig om er zeker van te zijn dat deze niet bevroren zijn, en overweeg om extra bakjes te plaatsen als back-up. Hier vind u meer tips over de verzorging van konijnen in de winter.

fireworks

December
De vuurwerkperiode is een stressvolle tijd voor kleine huisdieren, maar u kunt ze helpen. Overweeg om hun hok naar binnen of naar een rustiger plek te verplaatsen, en zorg ervoor dat u voldoende hooi geeft om de knallen te dempen. Het helpt ook om op oudejaarsavond veel lekkers en speelgoed te geven als afleiding. Lees hier meer informatie over vuurwerk en huisdieren.

Als u vragen heeft over de verzorging van uw konijnen, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenwinkel of dierenarts.

White Rabbit in Hay