Gillende keukenmeiden, vuurpijlen en rotjes – leuk voor sommigen, maar een nachtmerrie voor veel eigenaren van huisdieren. De meesten van ons weten dat honden bang zijn voor vuurwerk, maar hoe zit het met onze kleine huisdieren? Elk lid van onze kleine vriendenfamilie kan last hebben van angst tijdens het vuurwerkseizoen, en het is vooral een groot probleem voor huisdieren die buiten worden gehouden, zoals konijnen.

Om u voor te bereiden, geeft het team van Supreme hieronder enkele tips voor een rustige decembermaand en oudejaarsnacht.

  • Konijnen verplaatsen – Breng uw konijnen, indien mogelijk, naar binnen, omdat dit de blootstelling aan overmatig licht en geluid van vuurwerk aanzienlijk vermindert. Het zou ideaal zijn als dit ergens kan zijn waar het niet te warm is, aangezien uw konijnen gewend zijn aan buitentemperaturen. Een schuur of garage kan, maar niet een die voor auto’s wordt gebruikt, omdat deze schadelijke dampen afgeven bij het starten van de motor.
rabbit-inside
  • Extra isolatie– Overweeg een hokafdekking als u uw konijnen niet binnen kunt plaatsen. Dit zal fungeren als een handige laag geluidsisolatie. Zorg ervoor dat het goed ventileert en controleer of het niet te warm wordt onder de isolatielaag. Voor huisdieren binnenshuis: sluit ramen en gordijnen om het geluid van buiten te dempen.
  • Draai het hok om– Zet buiten de open kant van het hok naar een tuinhek of muur en binnen weg van de ramen. Zo houdt u de lichtflitsen uit het hok.
  • Hooi helpt!– Niet alleen super lekker en vezelrijk, op hooi kauwen werkt ook ontspannend. Bovendien dempt het uitstekend het geluid. Lees hier meer over hooisoorten voor konijnen en cavia’s.
Keeping-Rabbits-Clean
  • Blijf rustig– Doe u best om rustig te blijven, want huisdieren pikken onze emoties op. Er zijn ook feromoonsprays te koop, vooral voor konijnen, die hen helpt rustig te blijven.
  • Radio en TV– Het kan helpen om een radio of tv aan te zetten als zacht achtergrondgeluid. Zorg er echter voor dat deze niet te hard staat, want de trillingen hiervan kunnen het stressniveau van uw huisdier verhogen.
rabbit-
  • Schuilplaatsen– Creëer tal van schuilplaatsen waarin ze zich veilig en geborgen voelen. Deze kunt u vullen met hooi en een paar snacks om het foerageren te stimuleren en ze af te leiden.
  • Spelen– Uw huisdier heeft op dit moment misschien geen zin om te spelen, maar het is goed om ze de mogelijkheid te geven om iets nieuws te ontdekken. Dit kan ze afleiden van de luide knallen. U kunt speeltjes kopen, of u kunt ze zelf maken.
A way to get rabbits to work for their food
  • Microchip– Vraag uw dierenarts om uw huisdier te chippen, zodat ze gemakkelijker terug gevonden kunnen worden als ze ontsnappen door het vuurwerk. Laat ze nooit buiten in de ren tijdens vuurwerk, aangezien dit kan leiden tot veel stress en de kans op de vlucht kan vergroten.
  • Regelmatige controles en tekenen van stress – Raak vertrouwd met de tekenen van stress en controleer uw huisdier hier regelmatig op. Dit betekent de lichaamstaal leren lezen: oren platgedrukt tegen hun lichaam, een gespannen of ‘bevroren’ lichaamshouding, geen spiertrekkingen in de neus. Sommige geluiden van cavia’s, zoals spinnen, gillen of klappertanden, kunnen ook een indicatie zijn. Veel signalen zijn echter subtieler. Gestreste huisdieren kunnen stoppen met eten, wat snel kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals uitdroging en darmstasis. Als uw huisdier regelmatig tekenen van stress vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

We hopen dat dit uw kleine huisdieren helpt om de uitdagingen van de decembermaand te doorstaan.

Facebook en Instagram: @Supremepetfoods