Cavia’s zijn geweldige huisdieren. Deze spraakzame kleine diertjes zijn sociaal, zachtaardig en leuk, en ze hebben persoonlijkheid! Ze kunnen geweldige huisdieren zijn voor kinderen, op voorwaarde dat er ook een volwassene is die ervoor zorgt dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Hieronder leest u vijf redenen waarom cavia’s zulke gezinsvriendelijke huisdieren zijn.

1. Cavia’s zijn vriendelijk en tam

Net als alle kleine huisdieren, kunnen cavia’s een beetje nerveus zijn wanneer ze voor het eerst naar een nieuw huis verhuizen en hun baasjes ontmoeten. Maar als u het contact rustig opbouwt, krijgen ze hun zelfvertrouwen terug en zal het niet lang duren voordat ze zich settelen en gelukkige leden van het gezin worden.

En, tamme cavia’s tolereren niet alleen aandacht – ze zijn er dol op! Cavia’s zijn erg sociaal en worden graag geaaid, geknuffeld en met de hand gevoerd. Omdat ze zo vriendelijk zijn, kunnen cavia’s geweldige huisdieren zijn voor kinderen. Zoals bij elk familiehuisdier, is het echter belangrijk dat kinderen wordt geleerd hoe ze ze moeten vasthouden en veilig met ze kunnen spelen, en dat jonge kinderen onder toezicht staan wanneer ze tijd doorbrengen met hun kleine vriendjes.

guinea pig woman

2. Cavia’s zijn spraakzame, kleine persoonlijkheden

Cavia’s zijn kleine persoonlijkheden en elke cavia zal zijn eigen persoonlijkheid hebben. Sommigen zullen erg aanhankelijk zijn, terwijl anderen meer temperamentvol of brutaal zijn. Kinderen zullen het geweldig vinden om elke cavia te leren kennen aan de hand van hun gedrag en de geluiden die ze maken.

En wat een keur aan geluiden zijn er! Cavia’s zijn spraakzame diertjes en u zult waarschijnlijk allerlei soorten knorren, piepen en grommen horen terwijl ze hun dagelijkse dingen doen. En ze staan natuurlijk bekend om hun harde piepen/fluiten als ze opgewonden zijn. Let er maar op als u hun favoriete eten klaarmaakt!

Cavia’s pruttelen of piepen zachtjes als een teken van genegenheid, en ze spinnen zelfs ook. Een laag spinnend geluid is vaak een teken van tevredenheid, maar een meer hoog spinnend geluid kan op ergernis duiden. Al met al hebben deze spraakzame kleine diertjes altijd iets te zeggen en ze houden ons altijd bezig!

3. Er zijn veel manieren om een gelukkig thuis voor cavia’s te maken

Wanneer u een gezinsvriendelijk huisdier kiest, is een van de eerste dingen waar u over na moet denken of u in staat bent ze een thuis te geven die ze nodig hebben en ze goed te verzorgen. Cavia’s hebben behoorlijk wat ruimte nodig (een oppervlakte van minimaal 2,5 m2 voor een paartje), maar het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om deze ruimte te maken. Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten leven en er zijn veel fantastische ideeën te vinden die u kunt gebruiken bij het opzetten van hun leefruimte.

Als u uw huisdieren binnenshuis houdt, kunt u ze een grote caviakooi geven of ze zelfs een eigen kamer geven! Als het niet gemakkelijk is om de juiste ruimte af te zetten, kunt u creatief worden met binnenkooien – er zijn modulaire opties te koop waarmee u verschillende vormen van ruimte in uw huis kunt afzetten.

Cavia’s leven meestal in een hok en ren, maar u kunt ook een schuur tot caviaparadijs ombouwen. Als u op zoek bent naar tips om een nieuw thuis voor cavia’s te maken, bekijk dan onze blogs over binnen– en buitenhokken.

Guinea Pig Hay Hutch

4. Het is gemakkelijk om de verzorging van cavia’s in uw routine in te passen

Sommige huisdieren hebben meer zorg nodig dan andere – honden bijvoorbeeld kosten veel tijd (wandelen en trainen). Ter vergelijking: cavia’s zijn gemakkelijker te verzorgen, maar ze hebben nog steeds zorg en aandacht nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Dus, welke zorg moet u ze geven? Het eerste waar u aan moet denken is dat uw cavia’s elke dag vers voer en water nodig hebben. Als richtlijn dient het dieet van een cavia voor ongeveer 80% uit hooi te bestaan, aangevuld met wat verse groenten en een portie caviavoer van goede kwaliteit en met vitamine C, zoals Science Selective Guinea Pig.

Verder is belangrijk om de leefruimte elke dag een beetje schoon te maken en eenmaal per week grondig, en om de vacht regelmatig te verzorgen. Dat is de basis met betrekking tot voeding en hygiëne, maar uw cavia’s hebben ook sociale behoeften. Ze hebben minstens één soortgenoot nodig om mee samen te leven, en ze houden ook van interactie met hun baasjes!

Two Guinea Pigs Hay Home

5. Cavia’s hebben een lange levensduur

In vergelijking met onze andere kleine knaagdiervrienden leven cavia’s relatief lang. De gemiddelde levensduur van cavia’s is ongeveer vijf tot zeven jaar, terwijl muizen en hamsters tot drie jaar kunnen leven. Door deze lange levensduur kan het hele huishouden een langdurige band met de cavia’s opbouwen.

Er zit echter ook een andere kant aan de medaille: als u jonge cavia’s neemt, moet u goed nadenken of u hun hele leven voor ze kunt zorgen. Naarmate kinderen ouder worden, hebben ze mogelijk minder tijd voor hun huisdieren, en de zorg voor de familiecavia’s komt op de ouders neer als de kinderen eenmaal volwassen zijn en het huis uitgaan.

Al met al, als u voor ze kunt zorgen, zijn cavia’s schattige, kleine en gezinsvriendelijke huisdieren. Als u meer wilt weten over hoe u cavia’s kunt verwennen, lees dan ook ons blog “Cavia’s zijn geweldig”.