Hooi staat misschien voor ons mensen niet bovenaan op het menu, maar het is heel belangrijk voor onze caviavriendjes! Deze kleine brutale herbivoren moeten elke dag een hele lading hooi eten om gezond en gelukkig te blijven. In deze blog leggen we uit waarom cavia’s hooi nodig hebben, hoeveel u ze elke dag moet geven en hoe u het gezondste en lekkerste hooi kunt kiezen.

Hebben cavia’s hooi nodig om gezond te zijn?

Cavia’s zijn herbivoren, wat betekent dat ze hun dagen door moeten brengen met knabbelen op vegetatie. In het wild zwerven cavia’s door het Andesgebergte, grazend op veel gras en het eten van enkele andere planten die ze tegenkomen.

Hoewel onze cavia’s ver verwijderd zijn van het wilde landschap van de Andes, moeten ze toch een vergelijkbaar dieet krijgen om gelukkig en gezond te blijven. Dit komt doordat hun tanden en spijsverteringssysteem zijn aangepast om te overleven op veel op gras gebaseerd voedsel.

Hun tanden zijn bijzonder – deze groeien hun hele leven door, wat betekent dat cavia’s op taaie vegetatie moeten kauwen om ze af te slijten. Hun spijsverteringssysteem is ook ongelooflijk ingewikkeld en heeft veel vezels nodig om het goed te laten werken.

Dit alles betekent dat cavia’s een dieet met vezelrijk plantaardig voedsel nodig hebben, en de beste manier om ze dit te geven, is door veel hooi te voeren.

Guinea Pig

Hoeveel hooi eten cavia’s?

Over het algemeen dient ongeveer 80% van de dagelijkse voedselinname van uw cavia uit hooi te bestaan. Geloof het of niet, een gezonde cavia zou per dag ongeveer een portie hooi ter grootte van zijn eigen lichaam moeten eten!

U hoeft dit echter niet nauwkeurig af te meten. Het is het beste om ervoor te zorgen dat er altijd een onbeperkte hoeveelheid hooi beschikbaar is, aangezien cavia’s zich niet zullen overeten aan dit gezonde voer.

Soms wordt hooi als bodembedekking en als voeding gebruikt, en in dit geval heeft uw cavia meer hooi nodig. U kunt uw cavia echter niet vertellen welke stukjes hooi hij moet eten en welke hij als bodembedekking moet gebruiken! Om te voorkomen dat uw cavia hooi eet waarop is gepoept en geplast, kunt u beter een andere bodembedekking kiezen. Tiny Friends Farm Eco Bedding is gemaakt van overtollig papier, waardoor het een handig niet-eetbaar alternatief is dat ook nog eens niet slecht is voor het milieu!

Eco Bedding Guinea Pig

Wat voor hooi kunnen cavia’s eten?

Er zijn veel soorten hooi en het kiezen kan lastig lijken. Om u op weg te helpen, volgen hier een paar tips die de keuze hopelijk wat makkelijker maken.

Allereerst het type gras – de gezondste en lekkerste opties zijn over het algemeen weidehooi (zoals Russel Rabbit Tasty Hay) of Timothy hooi. Ons Science Selective Timothy Hay wordt geoogst vanaf de eerste snede van het jaar, en het Timothy gras produceert grote en smakelijke zaadkoppen waar cavia’s dol op zijn!

Het is echter niet alleen het soort hooi waar u over na moet denken, maar ook de kwaliteit. Hooi van goede kwaliteit is bleekgroen tot goudkleurig en heeft die heerlijke frisse geur die u doet denken aan zomervelden! Als het hooi dof en bruin is, zal het van mindere kwaliteit zijn, en als het scherp of muf ruikt, kan het schimmel bevatten.

Een ander ding om op te letten is stof. Als hooi veel stof bevat, kan dit in de luchtwegen van uw cavia terechtkomen. Bij Supreme wordt ons Russel Rabbit Tasty Hay stofvrij gemaakt en ons Science Selective Timothy Hay is speciaal met de hand verpakt om stof te verminderen en uw cavia gelukkig en gezond te houden.

Hay

Hebben cavia’s hooi nodig om foerageren te stimuleren?

Hooi is niet alleen goed voor het gebit en buikje van uw cavia, het houdt ze ook bezig, zoals ze in het wild zouden doen. U kunt dit foerageergedrag stimuleren door het hooi door hun hok te verspreiden of in een hooirekje of -bal te stoppen. U kunt ook speciaal speelgoed met hooi krijgen of zelf maken door bijv. wc-rollen met wat heerlijk hooi te vullen!

enrichment-toys-hero

Hoe zit het met de rest van het caviadieet?

We hebben veel gesproken over de eerste 80% van het dieet, maar hoe zit het met de overige 20%? Een gezond dieet voor cavia’s omvat ook een portie vers fruit en groenten, meestal bladgroenten. Daarnaast moeten ze een zorgvuldig afgemeten hoeveelheid van een speciale caviavoeding krijgen dat is ontworpen om aan alle voedingsbehoeften van uw cavia te voldoen, inclusief hun behoefte aan vitamine C.

De voeding kan een mueslivoeding zijn, zoals onze Gerty Guinea Pig Tasty Mix of onze monocomponentvoedingen Gerty Guinea Pig Tasty Nuggets of Science Selective Guinea Pig. Als u meer wilt weten over de verschillende soorten voeding die beschikbaar zijn voor kleine huisdieren, bekijk dan onze blog over voeding voor kleine huisdieren.

guinea pig food