U hebt misschien gehoord dat cavia’s een speciale behoefte aan vitamine C in hun voeding nodig hebben, maar waarom hebben ze het nodig en hoe kunt u ervoor zorgen dat uw cavia genoeg krijgt? Lees verder om erachter te komen waarom we zo voorzichtig moeten zijn met vitamine C voor onze cavia’s, welke voedingsmiddelen het bevatten en op welke tekenen van vitamine C-tekort bij cavia’s u moet letten.

Hebben cavia’s, zoals wij, vitamine C nodig?

We weten dat vitamine C goed is voor ons mensen, en dat geldt ook voor onze cavia’s. Deze speciale vitamine is zo belangrijk omdat het wordt gebruikt om collageen te maken, dat een bouwsteen is voor veel verschillende soorten lichaamsweefsels. Dit betekent dat vitamine C nodig is voor een gezonde huid, gewrichten en tandvlees, en dat het ook goed is voor wondgenezing. Bovendien is het essentieel voor een goed werkend immuunsysteem – dit verklaard waarom ons is verteld dat we een sinaasappel moeten eten als we ons ziek voelen!

Hieruit blijkt dat vitamine C erg belangrijk is voor de gezondheid. Maar waarom praten we alleen over vitamine C voor cavia’s en niet voor onze andere huisdieren? Interessant genoeg kunnen vrijwel alle andere dieren die we houden, hun eigen vitamine C in hun lichaam aanmaken. Konijnen, hamsters, gerbils en onze andere kleine vrienden hoeven zich dus geen zorgen te maken over hoeveel van deze vitamine ze via hun voeding binnenkrijgen. Het zijn alleen cavia’s en wij mensen die voldoende vitamine C via onze voeding moeten krijgen.

Guinea Pig Food

Wat gebeurt er bij een vitamine C-tekort bij cavia’s?

Omdat vitamine C belangrijk is voor zoveel verschillende delen van het lichaam, zijn er een hele reeks symptomen die uw cavia kan krijgen als ze er niet genoeg van hebben. U ziet misschien dat ze een slechte vacht hebben, zweren op hun huid of tandvlees, diarree, tandproblemen of gezwollen voeten of gewrichten. Daarnaast kunnen ze minder goed gaan bewegen, en ze kunnen er slecht uit gaan zien en stoppen met eten.

De algemene naam voor vitamine C-tekort bij cavia’s is ‘scheurbuik’ – net zoals bij zeilers die op schepen zonder vitaminerijk fruit en groenten zaten. Om de symptomen van scheurbuik te voorkomen, is het essentieel dat uw cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt via de voeding.

Guinea

Hoe hebben cavia’s vitamine C nodig in hun voer?

Om cavia’s voldoende vitamine C te laten binnenkrijgen, hebben ze een voedzame en uitgebalanceerde voeding nodig. Een gezonde voeding voor cavia’s bestaat voor ongeveer 80% uit hooi plus een portie speciaal caviavoer en wat verse groenten. Het caviavoer en -groenten zijn de belangrijkste bronnen van vitamine C, en er zijn een paar dingen waar u aan moet denken.

Wat betreft het voer, is het belangrijk om een caviavoeding te kiezen die rijk is aan vitamine C. Het is echter niet alleen de hoeveelheid van deze vitamine die aan het voer wordt toegevoegd, er zijn een aantal redenen waarom de hoeveelheid vitamine C die op de verpakking staat mogelijk niet overeen komt met de hoeveelheid die uw cavia binnenkrijgt.

Ten eerste is vitamine C relatief onstabiel en neigt het na verloop van tijd af te breken, vooral als het wordt blootgesteld aan licht, hitte en vocht. Dit betekent dat als het voer lange tijd op de plank heeft gestaan, uw cavia er misschien helemaal niet veel vitamine C uit krijgt! Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant voor opslag en ‘gebruiken volgens’ te volgen. Het is nog beter om een voeding te kiezen die vitamine C in een gestabiliseerde vorm bevat om te voorkomen dat het zo snel wordt afgebroken. Alle caviavoedingen van Supreme bevatten gestabiliseerde vitamine C om ervoor te zorgen dat uw cavia er maximaal van profiteert.

Het tweede waar u aan moet denken, is of uw cavia alle voeding opeet die hij/zij krijgt. In veel mixvoedingen wordt vitamine C aan de pellets toegevoegd, maar deze zijn vaak het minst lekker, wat betekent dat sommige cavia’s ze laten liggen. Bij Supreme hebben we goed nagedacht over hoe we dit probleem kunnen aanpakken met onze Gerty Guinea Pig Tasty Mix. In plaats van traditionele ‘koudgeperste’ pellets te gebruiken, gebruiken we geëxtrudeerde brokjes die op een hogere temperatuur worden gekookt om ze een lekkere smaak en de textuur te geven waar cavia’s dol op zijn! Voor de echt kieskeurige eters, hebben we de voordelen van deze mix verpakt als monocomponent alternatief Gerty Guinea Pig Tasty Nuggets.

Naast voer is de tweede belangrijkste bron van vitamine C verse groenten. Opties met een bijzonder hoog vitamine C-gehalte zijn onder meer boerenkool, peterselie, spinazie, paprika’s en broccoli (de roosjes, niet de stengels). Als algemene richtlijn geldt dat de meeste groenten bladgroenten moeten zijn.

Guinea Pig

Wat moet u doen als u een vitamine C-tekort vermoedt bij cavia’s?

Doorgaans kunnen cavia’s voldoende vitamine C binnenkrijgen via een gezonde voeding, inclusief de juiste pellets en groenten, maar er zijn ook vitamine C-supplementen verkrijgbaar voor cavia’s die wat extra hulp nodig hebben. Als u zich zorgen maakt, raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts om de vereisten van uw cavia door te nemen en te beslissen wat de beste optie voor uw cavia is. Redenen waarom cavia’s meer vitamine C nodig kunnen hebben dan normaal, zijn als ze in de groei zijn, zwanger zijn, borstvoeding geven, ziek zijn of tekenen vertonen van scheurbuik.

Vitamine C is een belangrijk onderdeel van de voeding van uw cavia, maar er zijn nog veel meer zaken waar u aan moet denken wanneer u hun dagelijkse menu samenstelt. Lees hier meer over waarom cavia’s hooi nodig hebben en welk hooi u ze het beste kunt geven.

Guinea Pig Hay Hutch