Waarom is het belangrijk dat er geen toegevoegde suikers zitten in de voeding voor konijnen en andere kleine huisdieren?
Suiker krijgt tegenwoordig veel negatieve aandacht in de pers, misschien terecht gezien het verband met allerlei gezondheidsproblemen bij mensen. Maar hoe zit het met onze kleine huisdieren? Lees verder als u meer wilt weten over de voeding voor kleine huisdieren en waarom u zou moeten letten op “zonder toegevoegde suikers” op de verpakkingen.
Het draait allemaal om balans!
Een uitgebalanceerd dieet is de sleutel tot gezondheid van alle dieren, en ons mensen, en die balans omvat ook suikers (welke een soort koolhydraten zijn) evenals eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron, maar als er te veel van wordt gegeten, kunnen ze een negatief effect hebben op de gezondheid.
Wilde konijnen zijn behoorlijk goed in het reguleren van hun dieet, met als grote helpende hand de natuur! Een wild konijn kan bijvoorbeeld voedingsrijke bladeren en nieuwe scheuten verkiezen boven ouder, houtachtiger plantmateriaal. Deze sappige scheuten hebben echter een relatief hoog suikergehalte, maar zijn slechts in beperkte perioden van het jaar verkrijgbaar. En hoe zit het met suikerrijk fruit en wortelgroenten? Ook hiervoor geldt dat het beperkt aanwezig is in de leefgebieden van wilde konijnen.
De levensstijl van onze geliefde huisdieren is enigszins anders, en we moeten oppassen dat we onze kleine viervoeters niet het hele jaar door overladen met suikerrijk voedsel.

Te veel van het goede
Het belangrijkste risico van het voeren van een dieet met te veel suikers aan is gewichtstoename en obesitas. Volgens het obesitasrapport van de Pet Food Manufacturers’ Association 2019 heeft 29% van de kleine zoogdieren overgewicht of obesitas en het dragen van deze extra kilo’s heeft een nadelig effect op de gezondheid.
Tip: weeg uw kleine huisdieren regelmatig om hun gezondheid in de gaten te houden
Gezondheidsrisico’s door obesitas
- Artritis
- Madenziekte (minder goed in staat tot verzorging)
- Diabetes
- Zere voeten of hakken
- Huidziekte
- Hartziekte
Wist u dat? Degoes kunnen geen suikers metaboliseren en lopen dus een groot risico op diabetes!
Een dieet met weinig suiker is ook beter voor een gezond gebit!

Zonder toegevoegde suikers
Dus, wat betekent ‘zonder toegevoegde suikers’? Veel voedingen voor kleine huisdieren bevatten extra suiker. Deze suikers zijn misschien niet direct zichtbaar op de ingrediëntenlijst, maar staan onder het mom van additieven zoals melasse. Melasse is zeer energierijk en zal vatbaar maken voor obesitas.
Het is veel beter om de benodigde koolhydraten zodanig te geven dat het lijkt op de natuurlijke voeding. Konijnen zijn bijvoorbeeld geëvolueerd om vele uren per dag grazend en zoekend naar voedsel door te brengen, dus zij zouden het grootste gedeelte van hun energievoorziening moeten halen uit hooi of gras van goede kwaliteit.
Daarnaast hebben ze een portie konijnenvoer nodig. Vaak wordt er suiker aan het voer toegevoegd om het smakelijker te maken en om andere ingrediënten bij elkaar te houden. Veel voedingen voor kleine huisdieren worden bijvoorbeeld gemaakt door ingrediënten onder druk te pletten en hebben vervolgens melasse nodig om alles bij elkaar te binden en de smaak te verbeteren. Geëxtrudeerde brokjes worden bij hogere temperaturen gekookt, wat betekent dat ze niet aan elkaar hoeven te worden geplakt en dat ze knapperig blijven, waardoor het niet nodig is om suikerachtige siropen toe te voegen om het smakelijker te maken.
Dus waarom zou u uw kleine huisdieren geen natuurlijk smakende voeding geven met heerlijke, onweerstaanbare ingrediënten zoals kruiden, gezonde groenten of Timothy hooi?

Hoe zit het met groenten en fruit?
Wortelgroenten en fruit hebben een hoog suikergehalte, dus moeten met mate gegeven worden en dat geldt ook voor wortels, het hoofdvoer van tekenfilmkonijnen! Geef deze één keer per week als extraatje, tenzij uw huisdier aan de dikke kant is, dan kunt u het beter niet geven. Herbivoren hebben een handje vol groenten per dag nodig en verse bladgroenten zijn beter dan suikerhoudend fruit. Ga naar ons blog Veilige groenten en voedingen voor konijnen & andere kleine huisdieren voor meer informatie!
Tips voor het geven van minder suiker:
- Minimaal 80% kwalitatief hoogstaand hooi, zoals Timothy hooi, en/of gras
- Dagelijks een handvol verse bladgroenten
- Zorgvuldig afgewogen portie brokjes zonder toegevoegde suikers
- Af en toe een portie wortelgroenten, bijv. wortels
- Af en toe een snack zonder toegevoegde suikers
- Altijd vers water
Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via Facebook of via onze contactpagina.
