Je bent wat je eet – dat geldt voor onze kleine huisdieren zowel als voor ons mensen. Heeft u ooit de ingrediëntenlijst van een voeding voor degoes bekeken? Of de voedingswaarde van de brokken van uw konijn bekeken? Uw kleine huisdieren zijn leden van het gezin en u wilt ze het allerbeste geven. Essentiële vetzuren zijn een beetje een modewoord in de voedingswereld, maar zijn ze wel zo ‘essentieel’ als de naam doet vermoeden? Lees verder om de antwoorden op dit en meer te vinden.

Snelle feiten essentiële vetzuren

  • Vetzuren zijn de bouwstenen van vet
  • Essentiële vetzuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten dus via de voeding verkregen worden
  • Er zijn 2 soorten essentiële vetzuren, omega 3 en omega 6
  • De juiste balans tussen omega 3 en 6 is belangrijk
Omega 3 6

Omega 3 en omega 6: een evenwichtsoefening in voeding

Omega 3 en omega 6 hebben heel verschillende effecten in het lichaam. Omega 3 heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking, terwijl omega 6 ontstekingsbevorderende eigenschappen heeft. Beide soorten zijn essentieel in de voeding en de juiste balans tussen deze twee is superbelangrijk om onze kleine huisdieren in topconditie te houden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Essentiële vetzuren hebben veel effect op het lichaam en de ontstekingsremmende werking van omega 3 is heel gunstig voor de gezondheid. Weet u dat omega 3 geweldig is voor de gezondheid van de huid bij mensen? Nou, voor onze kleine huisdieren is dat niet anders. Voedingen die rijk zijn aan omega 3 kunnen:

  • de conditie van een droge en schilferige huid verbeteren
  • de vacht glanzender maken
  • bijdragen aan een gezonde haargroei
  • de conditie van de nagels verbeteren

Essentiële vetzuren kunnen ook andere positieve effecten hebben. Bij honden en katten kan omega 3 bijvoorbeeld helpen de ontstekingen vanwege artritis te verminderen en zo dus de pijn verminderen – studies hebben aangetoond dat suppletie de benodigde hoeveelheid ontstekingsremmende pijnstillers kan verminderen.1 Hetzelfde kan gelden voor andere soorten, maar hier bestaan nog geen studies van.

Rabbit Grass

Lijnzaad: een natuurlijke bron van omega 3 en omega 6 in voeding voor kleine huisdieren

Lijnzaad (de zaden van de vlasplant, Linum usitatissimum) is rijk aan alfa-linoleenzuur, een type omega 3 vetzuur, en bevat ook linolzuur, een type omega 6 vetzuur. Het geven van een voeding die het natuurlijke dieet van onze kleine huisdieren respecteert, is heel belangrijk en lijnzaad is een uitstekende natuurlijke bron van deze essentiële voedingsingrediënten.

Dus, voor kleine huisdieren die er van buiten net zo gezond uitzien als ze van binnen zijn, zoekt u naar lijnzaad op het etiket!

Voor meer informatie over natuurlijk heerlijk voer voor uw kleine herbivoor, kunt u ons blog “Eetbare planten voor konijnen” lezen. Als u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via onze Facebook-pagina of via onze contactpagina.

Een multicenter studie naar het effect van voedingssuppletie met visolie omega-3 vetzuren op dosering Carprofen bij honden met artrose – PubMed (nih.gov) 1