Hamsters zijn schattige huisdieren – deze brutale diertjes vermaken ons constant met hun capriolen! Wanneer u een nieuwe hamster in huis neemt, zijn er veel dingen om van te voren over na te denken: van het vinden van de juiste kooi tot het kiezen van een goede voeding en bodembedekking. Als u zich afvraagt wat u moet doen als u voor het eerst een hamster krijgt, dan raden wij u aan deze blog te lezen.

Wat is de beste kooi voor een hamster?

Wanneer u een huis gaat inrichten voor uw nieuwe hamster, moet u natuurlijk als eerste beslissen  welk huis u gaat kopen! Laten we beginnen met het formaat: de kooi moet groot genoeg zijn om de beweging te krijgen die uw hamster nodig heeft. Hamsters zijn in het wild verrassend actief en kunnen elke nacht met gemak enkele kilometers rondscharrelen op zoek naar voedsel. Dus ook al zijn ze klein, ze hebben behoorlijk wat ruimte nodig om gelukkig te zijn! We raden een kooi aan die minimaal 60x30x30 cm is voor dwerghamsters en 80x50x50 cm voor Syrische hamsters, maar dit is slechts het minimum en groter is altijd beter!

Hamsterkooien zijn er in verschillende soorten en de juiste optie hangt af van uw situatie en uw hamster. Over het algemeen zijn de belangrijkste soorten om uit te kiezen draadkooien, plastic modulaire kooien en glazen kooien.

Draadkooien met een kunststof bodem zorgen voor een goede ventilatie en zijn gemakkelijk schoon te maken. Bij dit type kooi adviseren we om er een te kiezen met een diepe bodem, omdat u dan uw nieuwe vriend een dikke laag bodembedekking kunt geven waar hij/zij zich lekker in kan nestelen. De meeste draadkooien die er zijn, zijn ontworpen voor Syrische hamsters, dus als uw hamster een kleinere dwerghamster is, controleer dan goed of de ruimte tussen de tralies smal genoeg is, zodat uw nieuwe vriend er niet doorheen kan kruipen.

Plastic of glazen kooien zijn soms veiliger voor deze kleine ontdekkingsreizigers! Deze kooien zijn ook beter voor hamsters die de gewoonte hebben ontwikkeld om op de tralies te gaan knagen. Onthoud wel dat kooien met dichte zijkanten minder goed ventileren, hoewel er enige luchtstroom zal zijn als de kooi een draaddeksel heeft. Normaal gesproken is ventilatie een goede zaak, maar kooien met dichte zijkanten bieden ook meer bescherming tegen tocht.

Hamster Cage

Wat heeft u nodig voor een hamsterkooi?

Wanneer u de kooi heeft uitgekozen, dan is het tijd voor een paar meubeltjes. Het eerste waar u aan moet denken, is een looprad – de meeste kooien worden geleverd met een rad, maar u moet wel even controleren of dit de juiste maat is voor uw hamster. Sommige plastic kooien zijn ontworpen voor dwerghamsters, wat betekent dat het looprad misschien niet groot genoeg is voor hun Syrische vriendjes.

De algemene vuistregel is dat hamsters hun rug niet hoeven te krommen om op een rad te rennen, omdat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Voor dwerghamsters is meestal een rad met een doorsnee van 15 cm prima, maar Syrische hamsters hebben mogelijk een rad met een doorsnee van 20-30 cm nodig. Het is ook beter om te kiezen voor een dicht rad in plaats van een met tralies om het risico te verkleinen dat kleine pootjes of teentjes bekneld raken.

Hoewel een looprad een goede manier is om hamsters te helpen actief te blijven, geldt dit niet voor hamsterballen. Door hun slechte gezichtsvermogen kunnen hamsters gedesoriënteerd raken als ze in de bal zitten, en dus schrikken als ze tegen meubels aan botsen! We raden u daarom aan om uw hamster een hele grote kooi te geven met veel speelgoed in plaats van een bal te gebruiken, en hem/haar eventueel onder toezicht op een veilige plaats buiten de kooi te laten bewegen/rennen.

Verder moet u natuurlijk voor een voerbak en een waterfles zorgen, evenals een huisje (of huisjes) waar de hamster zich in kan oprollen om te slapen en om zich in te verstoppen. U kunt ook denken aan een kattenbak – geloof het of niet, we kunnen onze hamstervriendjes zindelijk maken! Om dit te doen, moet u uw hamster zijn favoriete toiletruimte laten kiezen, dan de kooi schoonmaken en de kattenbak (met wat vieze bodembedekking) op die plek neerzetten, zodat ze ontdekken wat ze moeten doen. Het kan even duren voordat ze het door hebben, maar het resultaat is dat het schoonmaken van de kooi uiteindelijk gemakkelijker zal zijn!

Hamster Cage

Welke bodembedekking is goed voor hamsters?

Nadat u de verschillende accessoires voor de kooi heeft gekozen, is het tijd om na te denken over hoe u het comfortabel kunt maken. Dus, hoeveel bodembedekking hebben hamsters nodig? Hamsters graven van nature, dus ze vinden het heerlijk om tunnels te graven in een mooie dikke laag strooisel op de bodem. Er bestaan veel bodembedekkingen, maar het is het beste om er een te kiezen waarin mooie stevige tunnels kunnen worden gegraven die niet instorten. Tiny Friends Farm Eco Bedding is geweldig om in te graven, en omdat het is gemaakt van overtollig papier, kunt u er zeker van zijn dat u ook milieuvriendelijk bezig bent!

Naast een bodembedekking, hebben hamsters wat nestmateriaal nodig in hun schuilplaats. We raden geen wattenproducten aan, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn als ze worden opgegeten of verstrikt raken rond de pootjes van uw hamster. Nestmateriaal gebaseerd op zacht papier is veiliger.

Sommige bodembedekkingen zijn geparfumeerd, maar deze zijn ontworpen om ons een plezier te doen in plaats van onze huisdieren! Hamsters hebben zeer gevoelige neusjes en sommige geurende producten kunnen gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

tff-bedding-hover-thumbnail

Wat eten hamsters?

Een ander belangrijk item voor uw hamsterboodschappenlijstje is eten. Er bestaan twee soorten hamstervoedingen: monocomponentvoeding zoals Science Selective Hamster of mueslivoedingen zoals Harry Hamster Tasty Mix. Beide opties geven uw kleine vriend alle voedingstoffen die hij/zij nodig heeft om gezond te blijven.

Als u kiest voor een mueslivoeding, is het belangrijk om deze zorgvuldig te kiezen. Sommige mixen bevatten ‘koudgeperste’ pellets, die worden gemaakt door de ingrediënten onder druk samen te persen. Deze pellets zijn echter niet altijd super lekker, wat betekent dat hamsters ze soms laten liggen! In onze Harry Hamster Tasty Mix gebruiken we een lekkerder soort brok die op een hogere temperatuur is gekookt, zodat hamsters deze ook heerlijk vinden en dus niet kieskeurig gaan eten.

Hamster-

Hoe zit het met badtijd?

In tegenstelling tot ons, hebben hamsters geen baat bij een lekkere duik in een bad! Water kan de gezonde oliën in hun vacht aantasten en hamsters houden ook niet van nat worden. Deze kleine diertjes houden echter wel van meerdere zandbaden per week en dit is een fantastische manier om de vacht mooi en gezond te houden. En het is ook geweldig om te zien hoe ze rond dartelen en plezier hebben in het zandbad!

Gebruik voor een zandbad speciaal badzand. Dit absorberende zand helpt overtollige oliën te verwijderen en maakt de vacht schoon en glanzend, en het is ook zacht en vriendelijk voor de huid. Harry, Charlie & Gerri Bathing Sand is een goede optie of Science Selective Bathing Sand, speciaal ontwikkeld om de vacht zijdezacht te laten aanvoelen. Lees ons blog voor tips over het badderen van uw huisdier.

bathing-sand-thumbnail

Voeg een beetje plezier toe

Zo, dat is de basis voor uw nieuwe hamsterhuis! Maar als u voor een hamster zorgt, zijn er altijd meerdere leuke ideeën die u kunt gebruiken om uw kleine vriend bezig te houden. Hamsterspeeltjes zoals tunnels en ladders kunnen het huis interessanter maken, en knaagspeeltjes zijn ook handig om de snijtanden in goede conditie te houden. In het wild blijven hamsters van nature actief en slijten ze hun tanden door te knagen, dus dit speelgoed zal hen helpen hun natuurlijke instincten te uiten.

Sommige snacks kunnen ook geweldig zijn om het natuurlijke knaaggedrag te stimuleren. Tiny Friends Farm Stickles met honing en zaadjes kunt u in de kooi ophangen, zodat uw hamster er lekker aan kan knabbelen – een heerlijke manier om hem/haar te laten knagen!

Kleinere snacks zoals Hazel Hamster Lovelies kunnen met de hand worden gevoerd, en deze zijn een echte hulp wanneer u uw nieuwe vriend handtam wilt maken. Hamsters kunnen erg verlegen zijn als ze aan hun nieuwe familie en huis moeten wennen, en de verleiding van een lekkere snack kan hen helpen de moed te verzamelen om naar u toe te komen. Voer niet te veel snacks en vermijd snacks met te veel suiker. Als u meer wilt weten over snacks voor kleine huisdieren, lees dan ons blog.

Hamster Treats