Onze huisdieren zijn zo’n belangrijk onderdeel van ons leven dat het verlies overweldigend kan zijn wanneer de tijd gekomen is om afscheid te nemen. De band die we hebben opgebouwd met onze kleinere vrienden zijn uniek, en niet minder sterk dan die met honden of katten. Het regelen van de praktische zaken bij het verlies van huisdieren kan een uitdaging zijn in zo’n moeilijke tijd, en in dit blog zullen we proberen u te helpen met enkele keuzes die u moet maken.

Thuis begraven

U vraagt zich misschien af of u uw huisdier in uw tuin mag begraven. Dit is toegestaan zolang aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

 • Uw huis moet eigendom zijn en niet worden gehuurd
 • Het graf moet minimaal 75 cm diep zijn
 • Uw huisdier mag geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, diergezondheid of milieu, bijvoorbeeld als het is behandeld met chemotherapie

Begraven in een rustige hoek van uw tuin kan de juiste keuze zijn voor u en uw huisdier. Zorg ervoor dat u hem of haar voldoende diep begraaft om het risico te verkleinen dat uw geliefde vriendje wordt gestoord.

Het is prima om uw huisdier te begraven zoals het is, maar u kunt ook kiezen voor een kleine doodskist als u dat liever heeft. Deze kunt u kopen via uw dierenarts, een dierencrematorium of online. Ze variëren van eenvoudige kartonnen kistjes tot meer uitgewerkte ontwerpen van bamboe, zeegras of hout. Houten doodskisten zijn het meest stevig en kunnen een goede keuze zijn, vooral als u een hond heeft die graag graaft. Of u kunt zelf iets maken. U kunt bijvoorbeeld een kleine kartonnen doos gebruiken (een schoenendoos is ideaal) en deze versieren voor een persoonlijk tintje.

Maar als u in een huurhuis woont, vaak verhuist of geen geschikte tuin heeft, kunt u ook andere opties overwegen.

grave

Crematie

Er zijn veel crematoria voor huisdieren die fantastisch werk leveren door al onze kleine huisvrienden, hoe klein ook, met respect te behandelen. Ze bieden vaak een scala aan diensten, van algemene crematie met andere huisdieren tot individuele crematie met teruggave van de as van uw huisdier. Het is zelfs mogelijk om een kleine uitvaartdienst te regelen.

Uw dierenartsenpraktijk kan u adviseren over een lokaal dierencrematorium en kan de crematie van uw huisdier voor u regelen. Als u wilt, kunt u uw huisdier eventueel zelf naar het crematorium brengen.

 • Crematie met andere dieren
  Crematie samen met andere huisdieren kan de juiste optie voor u zijn. U ontvangt dan achteraf niet de as van uw kleine vriend. Het planten van een boom of een andere speciale plant in nagedachtenis van uw huisdier of het simpelweg onthouden van alle mooie momenten die u hebt gedeeld, kan u helpen bij het rouwproces.
 • Individuele crematie
  Individuele crematie met teruggave van de as van uw huisdier kan ook een goede keuze zijn. U kunt ervoor kiezen om de as van uw huisdier in een kleine urn te ontvangen, of in een eenvoudige doos zodat u de as op een favoriete plek in uw tuin kunt uitstrooien. Wat uw voorkeur ook heeft, de meeste crematoria voor huisdieren zullen hun uiterste best doen om u te helpen in deze moeilijke tijd.
urn cremation

Hamsters, winterslaap of niet?

Als de temperatuur in de winter daalt, kunnen hamsters in een winterslaap gaan. Tijdens de winterslaap daalt de stofwisseling en het kan soms lastig zijn om te bepalen of uw hamster in een winterslaap is of helaas is overleden. Als uw hamster niet lijkt te reageren, is het altijd goed om uw dierenarts om advies te vragen. Hoe ziet u het verschil?

  1. Controleer kamertemperatuur
   Als de kamertemperatuur hoger is dan 20 °C, is het onwaarschijnlijk dat uw hamster in winterslaap gaat en moet u dus onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Als de kamertemperatuur laag is, zou geleidelijke opwarming ertoe moeten leiden dat een hamster binnen een paar uur wakker wordt.
  2. Controleer ademhaling
   Kijk goed of uw hamster ademt. Doe dit enkele minutenlang, omdat ze tijdens de winterslaap misschien maar één of twee keer per minuut ademhalen
  3. Controleer hartslag
   Plaats uw duim en wijsvinger aan weerszijden van de borst van uw hamster om te zien of u een hartslag kunt voelen.
  4. Is het lichaampje stijf
   Een stijf lichaampje betekent helaas dat uw hamster is overleden.
Hamster Sleep

Een aandenken

Of uw huisdier nu thuis sterft of bij de dierenarts, een aandenken kan u helpen om het verlies te verwerken en kan een blijvende herinnering zijn aan gelukkigere tijden. Geneer u niet om de dierenarts om een pluk haar of een pootafdruk te vragen.

Ook zou u de as van uw huisdier in een mooi sieraad kunnen laten insluiten, of de pootafdruk op bijv. een bedelketting.

Wilt u meer advies over het omgaan met het verlies van uw kleine huisdier, lees dan ons blog: Hoe om te gaan met het verlies van uw huisdier.

rainbow