Het is altijd een populaire vraag geweest, welk ras hamsters samen kunnen leven en welke hamsters waarschijnlijk zullen gaan vechten.

Hamsters van welk ras dan ook zijn fantastische huisdieren, of u nu een Syrische of een dwerghamster heeft. Het zijn leuke huisdieren voor alle leeftijden. Ze kunnen kinderen verantwoordelijkheid leren en zijn ook ideaal voor mensen die in flats of appartementen wonen en minder ruimte hebben. Er zijn vijf hamsterrassen die gewoonlijk als huisdier worden gehouden:

Syrische Hamster

Dit is het diertje dat de meeste mensen associëren met het woord ‘hamster’, en het ras stond oorspronkelijk bekend als de ‘Goud’ hamster. Het is het wat grotere en dikkere ras, meestal ongeveer 10-15 cm lang en ze zijn er in 40 verschillende kleurvariaties. Dit hamsterras is van nature solitair, dus de gouden regel is dat u maar één Syrische hamster per kooi mag houden. Uiteraard ontmoeten deze hamsters elkaar alleen om te paren. Het zijn geweldige huisdieren voor alle leeftijden, vanwege hun grootte omdat ze gemakkelijk te hanteren zijn en in tegenstelling tot sommige dwerghamsterrassen blijven Syrische tam, zelfs na periodes dat ze niet worden aangeraakt, hoewel het dagelijks contact hebben met uw hamster ten zeerste wordt aanbevolen. Syrische zijn erg vriendelijke diertjes en houden van interactie en ontdekken!

syrian-hamster

Campbelli en Russische dwerghamster

Deze hamsters staan vaak bekend als ‘dwerg’ of ‘Russische’ hamster en worden 8 cm lang. Ze kunnen samenleven – twee van hetzelfde geslacht als een paartje en soms in groepen van hetzelfde geslacht. Paren van hetzelfde geslacht kunnen gaan vechten, dus het is belangrijk om op tekenen van pesten te letten en de mogelijkheid te hebben om ze te scheiden als dat nodig is. Hun vachten komen in allerlei verschillende kleuren voor en kan ook satijn zijn. In tegenstelling tot Syrische hamsters hebben Russische dwergen harige pootjes en staartjes.

campbells-russian-dwarf-hamster

Winter witte Russische dwerghamster

Deze kleine beestjes worden vaak verward met de Campbelli hamster, omdat ze ook bekend staan als de ‘dwerg’ of ‘Rus’. Deze hamsters hebben een kenmerkende Romeinse neus en zijn ovaal van vorm, waardoor ze zich gemakkelijk onderscheiden van andere soorten. De leefomstandigheden en broedpatronen lijken erg op die van de Campbelli hamsters; vachtkleuren zijn echter beperkter.

winter-white-russian-dwarf-hamster

Chinese hamster

Net als de twee Russische dwerghamsters kunnen deze ook in paartjes of kleine groepen leven, maar net als bij andere dwerghamsters is het nodig om op eventuele ruzies te letten en ze indien nodig van elkaar te scheiden. Met een lengte van 9 cm zijn ze iets langer en dunner dan de twee Russische hamsters. Naast hun langere lichamen hebben ze ook langere staarten dan andere hamsterrassen – een grijpstaart. Hierdoor kan de hamster zich vastklampen aan voorwerpen! Hun vachten zijn er in twee of drie kleurvariaties.

chinese-hamster

Roborovski dwerghamster

Ook bekend als de ‘Robo’, is de hamster van Roborovski het kleinste lid van de hamsterfamilie. Als volgroeide volwassene zijn ze zelden langer dan 7 cm vanaf het puntje van de neus tot hun bijna niet-bestaande staart! Hun verzorging is vrijwel hetzelfde als bij Russische hamsters. Ze zijn sociaal en leven graag in groepen of paartjes, maar let op eventuele tekenen van agressief gedrag. Dit hamsterras bijt zelden, maar kan moeilijk te hanteren zijn vanwege hun extreem actieve temperament. Deze kleine huisdieren hebben slechts 1 kleurvariatie van de vacht!

roborovski-hamster