Poolhazen leven, zoals welbekend, in de toendra en overleven en gedijen inderdaad in de sneeuw en het ijs zonder hun toevlucht te nemen tot een winterslaap. Het is dan ook aannemelijk om op basis hiervan te denken dat een konijn als huisdier gemakkelijk een koude winter zou kunnen overleven. Echter, konijnen kunnen in hun hok sterven van de kou en hebben dus extra zorg nodig.

Geen betere plek dan in huis

Door hun harige vachtjes zijn konijnen doorgaans beter bestand tegen kou dan warmte. Maar de temperatuur waarin ze zich het prettigst voelen, ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. Helaas betekent dit dat in de meeste landen de hokken voor een groot deel van de winter mogelijk aangepast moeten worden.

Het komt vaak voor dat een hok in de winter in een bijgebouw of schuur wordt geplaatst, maar het zou beter zijn om de konijnen in huis te plaatsen. Helaas komt “uit het zicht, uit het hart” echt voor als het gaat om konijnen die zijn verplaatst naar donkere, koude bijgebouwen, waarvan er vele ongeschikt zijn vanwege chemicaliën, dampen of zelfs een knaagdierenplaag. Deze konijnen worden ziek en ongelukkig. Als er ruimte is om ze binnenshuis te plaatsen, is dat niet alleen een vriendelijkere oplossing, het kan ook de konijnen en de eigenaar veel dichter bij elkaar brengen – zowel emotioneel als fysiek.

 

Winter Care for rabbits

Buiten blijvens

Voor de konijnen die gewend zijn om buiten te zitten en buiten moet blijven, bij voorkeur op een beschutte plek of in een schuur, kunnen isolerende hokafdekkingen een goed idee zijn. Er moet natuurlijk altijd voldoende ventilatie zijn om ademhalingsproblemen te voorkomen en het hok kan het beste van de grond af worden geplaatst om luchtcirculatie mogelijk te maken en vocht te voorkomen. Verder kan er plexiglas met een ventilatiespleet aan de voorkant van het hok worden geplaatst om ze te beschermen tegen slagregen of sneeuw. Controleer ook of de deuren goed dicht kunnen en sluit ze eventueel af met een hangslot om hongerige roofdieren buiten te houden.

Extra bodembedekking helpt ook een beetje om ze warm te houden. Ververs het wat vaker om het droog te houden. Als het koud en regenachtig is, is het hok schoonmaken nog minder leuk, maar het is nu net zo belangrijk als in een hete zomer. Een schoon hok zorgt er ook voor dat er geen vliegen op af komen en vermindert dus de kans om madenziekte.

Kies een absorberende bodembedekking om het droger te houden. Tiny Friends Farm Eco Bedding is bij slecht weer prettiger dan ruw stro, omdat het zacht en warmer is.

stock-tff-bedding

Warmtekussens of een goed ingepakte warmwaterkruik met glycerine in het water, zodat het niet bevriest, zullen helpen om ze warm te houden als de temperatuur daalt. Een doos gevuld met bodembedekking en kranten of stro, biedt ook bescherming als het kouder wordt.

Hun benen strekken

Het hok moet natuurlijk groot genoeg zijn voor twee konijnen om heen en weer te kunnen rennen en op hun achterpoten te kunnen staan, maar dat is niet echt genoeg voor een aantal maanden – bedenk hoe u zich zou voelen als u in de winter in een te kleine ruimte zou moeten verblijven en u zult zich realiseren dat dit misschien niet ideaal is voor uw geestelijke en lichamelijke gezondheid.

In de zomer zorgt een buitenren – al dan niet vastgemaakt aan het hok – voor extra bewegingsruimte. Maar als het modderig wordt, door water dat blijft staan, of de grond raakt bedekt met ijs, is deze buitenren misschien niet langer geschikt. Konijntjes hebben een schoon, droog gebied nodig om rond te rennen en te spelen. Dat kan in een garage of tuinhuisje of binnen in een kamer die konijnvriendelijk is gemaakt. Een tijdelijk dak boven de buitenren kan er ook voor zorgen dat deze geschikt blijft om in rond te rennen.

Konijnen kunnen moeite hebben om actief te blijven in de winter en geven er misschien de voorkeur aan om zich lekker in het hok te nestelen. Hierdoor kunnen hun gewrichten pijnlijk worden en de mobiliteit en huidconditie kunnen nadelig worden beïnvloed. Om de normale activiteit te bevorderen, is het misschien tijd voor een aantal nieuwe tactieken. Verberg voedsel op verschillende plekken, zodat ze zich moeten verplaatsen om het te vinden. Dit is ook een geweldige manier om hun natuurlijke foerageergedrag na te bootsen om ook hun geest gezond te houden.

 

 

White Rabbit in Hay

Tunnels en ballen zijn heel populair bij konijnen. Puzzelspeelgoed kan belletjes bevatten of worden gevuld met voer en op ballen gemaakt van natuurlijke materialen kan ook worden gekauwd. Kies er een paar en vervang ze van tijd tot tijd, zodat de speeltjes interessant blijven. Hang ook speelgoed op, zodat konijnen zich moeten uitstrekken om erbij te kunnen. Snacks aan een touwtje, stapelbare speeltjes, ballen die zo groot zijn dat ze met de voorpoten verplaatst moeten worden of boomstammen gevuld met voer, ze zorgen allemaal voor verschillende ervaringen. Zorg voor afwisseling en beweging door het konijn zijn favoriete bezigheid te laten zoeken. Het is mogelijk om ze te combineren door in een konijnenren een aantal obstakels te maken om doorheen te kruipen of over te springen. Het kan leuk zijn voor iedereen!

Als het weer het toelaat, kunnen ze natuurlijk ook buiten spelen. Op die frisse, maar zonnige en droge dagen is het geweldig om ze op een veilige manier buiten te laten rennen – met een opvouwbare ren kunt u de droogste grond kiezen en de ren gemakkelijk door de tuin verplaatsen, zodat de grond niet te modderig wordt.

Er moet wel een afdakje zijn voor het geval het begint te regenen – een verplaatsbare schuilplaats is dan handig. Als konijnen nat worden, moeten ze eerst met een handdoek worden afgedroogd en vervolgens binnen verder opdrogen. Wees voorzichtig als u binnenkonijnen buiten wilt laten spelen in de winter, want zij hebben geen kans gehad om een wintervacht te ontwikkelen en zullen dus veel kwetsbaarder zijn.

Het belangrijkste bij het spelen is natuurlijk het hebben van een konijnenvriendje, dus zoek, indien nodig, een vriendje voor de winter toeslaat- ze kunnen elkaar warm houden, maar ze zullen ook gelukkiger zijn en zich veiliger voelen.

 

Naar binnen verhuizen

Binnen wonen heeft in de winter veel voordelen. Al kunnen konijnen wel gaan knagen aan plinten, vloerbedekking of kleden en elektrische draden, dus probeer deze te beschermen. Het binnenhok en de ren rondom het hok dienen niet op de tocht te staan, niet in de buurt van radiatoren en opeen rustige plaats.

Konijnen zijn schemerdieren, wat betekent dat ze vooral in de schemering actief zijn, dus een kamer waar het overdag druk is of waar tot diep in de nacht licht brand, kunnen hun normale gedragspatroon verstoren en dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Een logeerkamer of een bijkeuken die gedurende de dag af en toe wordt gebruikt, is vaak een goede keuze.

Rabbits on a rug

Voedingstips voor de winter

Omdat er minder gras e.d. beschikbaar is, is het belangrijk dat konijnen voldoende lange vezels blijven eten. Hooi speelt daarin een centrale rol en moet tijdens de koudere maanden worden gegeven. Het is ook een geweldig isolatiemateriaal dat kan helpen om het hok warm te houden.

Minder zonlicht en minder buiten zijn, betekent dat het vitamine D-gehalte van een konijn kan dalen. Hooi is een natuurlijke bron van vitamine D, omdat het in de zon wordt gedroogd, maar het gehalte zal in de loop van de tijd afnemen en winterhooi bevat vaak minder vitamine “zon”. Geef ze een goede voeding van hoge kwaliteit met alle vitamines en mineralen die ze nodig hebben.

De hoeveelheid voeding moet mogelijk worden verhoogd omdat er energie nodig is om warm te blijven en er meer calorieën nodig zijn om brandstof te leveren. Dit is een goed moment om te leren hoe hun lichaamsconditie is, want afgewogen tegen de mogelijkheid van verhoogde energie-inname, staat ook verminderde activiteit. Er is hier echter geen goede standaard voor, omdat overmatige inspanning kan worden vervangen door rillingen vanwege de kou, die ook calorieën kunnen verbranden. Door de hoeveelheid voeding aan te passen aan de lichaamsconditie, zal het dagrantsoen veel nauwkeuriger weergeven wat ze nodig hebben. Het is ook een geweldige manier om meer contact met ze te hebben en om sneller ziektes op te merken.

Een handje vol verse bladgroenten is een essentieel onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn en het is belangrijk om geen bevroren groenten rechtstreeks uit de tuin te voeren, omdat dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Aangezien tuingewassen en planten verdwijnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u geschikte verse groenten heeft om te geven.

Waterflessen bevriezen snel, dus doe er een hoesje om en zet ook waterbakjes neer als back-up, zodat de konijnen altijd toegang hebben tot schoon, vers drinkwater.

Konijnen zijn geen poolhazen en ze hebben u nodig om in de winter veilig en gezond te blijven. Zorg ervoor dat u vooruit plant en alles wat u nodig heeft tijdens de koudere maanden in huis heeft!