Bij de verzorging van een chinchilla, hamster, gerbil of degoe hoort natuurlijk ook dat u hun vacht schoon en gezond houdt. Maar berg de shampoo maar op, want deze huisdieren badderen niet in water, maar in zand.

Deze slimme diertjes houden zich van nature zelf schoon. Chinchilla’s zijn zelfs een van de schoonste dieren die u kunt hebben. Maar om de conditie van hun vacht en huid gezond te houden, hebben ze daarnaast meerdere keren per week een zandbad nodig. Door deze zandbaden worden overtollige oliën van hun huid geabsorbeerd en het bootst hun natuurlijk gedrag na. Zandbaden zijn ook een heerlijke traktatie voor uw hamster, gerbil en degoe en zij mogen hier ook meerdere keren per week van genieten.

Chinchilla bathing sand

Mogen hamsters ook een zandbad?

Hamsters gaan graag op ontdekking uit en houden van graven. Ondanks het feit dat ze zichzelf schoon houden, kan er door hun avonturen iets in hun vacht vast komen te zitten. Het is absoluut oké om uw hamster te wassen, maar niet met water.

Hamsters houden van nature niet van water. Het zijn geen zwemmers en blootstelling aan water zorgt voor grote stress, waardoor ze kunnen gaan bijten. Het is niet alleen onaangenaam voor hen, maar het kan ook schadelijk zijn. Door water kunnen de natuurlijke oliën in hun vacht verdwijnen, waardoor ze kou kunnen vatten en ziek worden.

Gebruik in plaats daarvan badzand om uw vriendje te wassen. Harry, Charlie & Gerri Badzand is zacht en vriendelijk voor de huid en Science Selective Bathing Sand is van hoge kwaliteit, speciaal ontwikkeld om de vacht zijdezacht te laten aanvoelen. Beiden zijn geschikt voor huisdieren met een gevoelige huid. Dit absorberende zand verwijdert overtollige oliën en bevordert een schone, gezonde en glanzende vacht.

bathing-sand-thumbnail

Heeft mijn chinchilla een bad nodig?

Evenals hamsters, hebben chinchilla’s ook watervrije baden nodig. Hun dichte vacht droogt erg moeilijk als deze eenmaal nat is, en een vochtige vacht kan tot schimmelinfecties leiden.

Zandbaden helpen hun fijne vacht te reinigen, voorkomen vochtophoping en absorberen oliën en vetten. Zonder dit zou hun vacht samenklitten en dof worden.

Two Chinchilla Sand Bath

Hoe baad ik mijn hamster, chinchilla, gerbil of degoe?

Het is niet zo moeilijk om uw kleine vriend een ontspannend bad te geven:

  • Gebruik een kleine bak, eentje waarin uw huisdier kan rollen
  • Vul het met 2,5 cm Tiny Friends Farm Badzand
  • Zet uw huisdier in het bakje en laat het plezier hebben!
  • Haal uw huisdier na 10-20 minuten uit het bakje. Langer dan dit kan zijn huid uitdrogen
  • Verwijder eventueel vervuild zand
  • Zand kan gedurende een week worden hergebruikt, ververs het zand minstens één keer per week.

Top tip: Gebruik een hoge of gesloten bak en voorkom dat er overal zand wordt rond gestrooid! Het zal wat rommel geven, maar onthoud dat u een verantwoordelijke eigenaar bent door deze essentiële baden aan uw geliefde huisdier te geven.

hamster bathing sand

Hoe vaak moet ik mijn huisdier een zandbad geven?

Voor chinchilla’s zijn zandbaden essentieel en kunnen dagelijks worden aangeboden. Minimaal 2-3 baden per week is op zich voldoende, vooral bij kouder, droger weer.

Hamsters, gerbils en degoes mogen een paar keer per week zandbad. In tegenstelling tot chinchilla’s is het gebruik ervan niet essentieel, maar ze vinden het heerlijk en het helpt hun vacht glanzend en gezond te houden.

Top Tip: Het is beter om het zandbad niet de hele tijd in hun kooi te laten staan, omdat overmatig gebruik de huid kan uitdrogen. Ook is de kans dan groter dat ze hun zandbad als kattenbak gaan gebruiken!

hanst

Welk type zand moet ik gebruiken?

Wij adviseren speciaal badzand te gebruiken. Het zand moet nl. zacht en vriendelijk voor de huid zijn, goed absorberen en stofvrij zijn om ademhalingsproblemen te voorkomen.

Naast al het bovenstaande, is ons Harry, Charlie & Gerri Bathing Sand of Science Selective Bathing Sand ook milieuvriendelijk dankzij de milieuvriendelijke verpakkingen.

Gebruik geen strandzand. Dit kan erg vies (bacteriën zijn niet de beste vrienden van uw huisdier) en grof zijn, dus laat u niet verleiden om een vakantiesouvenir mee te nemen voor uw kleine vriend!

sand bat

Wat ruik ik?

Chinchilla’s, hamsters en degoes zijn allemaal schone dieren en het komt eigenlijk niet voor dat ze stinken. Hamsters hebben geurklieren op hun flanken die qua uiterlijk en geur kunnen verschillen, maar zijn meestal niet sterk.

De meeste onaangename geuren die u ruikt, komen waarschijnlijk van hun bodembedekking. Het is belangrijk om hun bodembedekking regelmatig te verwisselen en hun kooi schoon te houden.

Als u een plotselinge verandering in geur opmerkt, kan het verstandig zijn om met uw dierenarts te overleggen.