Cavia’s zijn zeer gevoelig voor hittestress. Ze kunnen niet zweten en niet afkoelen door te hijgen waardoor ze bij temperaturen van 24℃ of zelfs lager tekenen van hittestress kunnen gaan vertonen.

Wat zijn de symptomen van hittestress bij cavia’s?

Als prooidieren zijn cavia’s erg goed in het verbergen van tekenen van ziekte. In het wild zou het vertonen hiervan hen nl. een gemakkelijk doelwit voor roofdieren maken. Het is dus belangrijk dat u uw cavia’s goed in de gaten houdt als het warmer wordt, zodat u de symptomen van hittestress zo snel mogelijk opmerkt:

  • Lethargie
  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Stuiptrekkingen

Het is van levensbelang dat u zo snel mogelijk hulp inroept van uw dierenarts als uw cavia het moeilijk heeft, want helaas zijn de vooruitzichten niet goed tenzij snel wordt gestart met de behandeling.

guinea pig teeth

Hoe kan ik mijn cavia’s koel houden bij warm weer?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Verplaats hun hok naar een plek in de schaduw

Houten hokken kunnen zeer snel erg heet worden, vooral als ze in direct zonlicht staan. Verplaats het hok van uw cavia’s naar de koelste schaduwplek die u kunt vinden. Als er geen natuurlijke schaduw is en uw cavia’s leven buiten, kunnen tuinparasols ook helpen. Op een hete zomerdag is in huis met de gordijnen dicht misschien wel de beste plek om uw kleine vriendjes zo koel mogelijk te houden.

guinea pig in shade

Zorg voor een briesje

Onderschat het verkoelende effect van een briesje niet. Plaats het hok zo dat er een goede luchtstroom is, door een natuurlijke bries of door een ventilator.

guinea pig grass

Zorg voor veel vers water

Zorg voor onbeperkte toegang tot vers water om ervoor te zorgen dat uw cavia’s goed gehydrateerd blijven. Voor een extra verkoelend effect kunt u ijsblokjes in het water doen.

guinea pig water home

Geef ze koele snacks

Serveer lekkere snacks direct uit de koelkast. U kunt proberen bladgroenten in ijskoud water te weken voordat u ze aan uw cavia’s geeft. Geef ze niet te veel van deze lekkernijen, anders kunnen ze diarree krijgen!

Guinea Pig Food

Koelmatten

Op een warme dag zullen uw cavia’s een koelmatje heerlijk vinden om op te liggen. Deze zijn te koop in dierenwinkels. Een ice pack gewikkeld in een handdoek is een goed alternatief of wat dacht u van een keramische tegel die voorgekoeld is in de koelkast? Deze bieden allemaal een welkome verkoeling bij hoge temperaturen en uw cavia’s zullen snel leren deze plekken op te zoeken.

En tot slot, vergeet niet om uw cavia’s bij warm weer twee keer per dag te controleren op madenziekte!

guinea pig towel