Fretten zijn leuke huisdieren voor deskundige eigenaren en alleen menselijk gezelschap is niet altijd voldoende.

Hebben fretten gezelschap nodig?

De meeste fretten wel, maar het hangt natuurlijk van het diertje af

  • Een fret is het misschien gewend om alleen te wonen, doet dat ook liever en heeft een sterke band met zijn eigenaar
  • Een fret wil soms dat er een andere fret in de buurt woont, zodat ze elkaar kunnen ruiken, zien of horen, maar geeft de voorkeur aan een eigen ruimte
  • Sommige fretten leven graag als paartje, vooral jonge fretjes die samen zijn opgegroeid of nestgenootjes, of een vrouwtje met een gecastreerd mannetje
  • Sommige fretten leven graag in groepen

Mannelijke fretten (rammen) zijn meestal iets groter en sterker, met een rondere kop. Hoewel fretten over het algemeen sociaal en vriendelijk zijn, kunnen mannetjes soms agressief zijn, vooral als ze niet gecastreerd zijn. Ze verspreiden ook vaak een sterkere muskusgeur in vergelijking met vrouwtjes.

Vrouwelijke fretten (moeren) worden loops in de eerste lente na hun geboorte (4-10 maanden) en blijven gedurende de hele paartijd loops totdat ze gepaard hebben. Een gesteriliseerd mannetje kan haar er vanaf helpen of hormooninjecties. Door de voortdurende aanwezigheid van hormonen kan ze anders erg ziek worden en dood gaan.

Omgaan met de geur van fretten

Fretten geven een sterke geur af en daar is weinig tegen te doen. U kunt het terug dringen door regelmatig de bodembedekking te vervangen en andere stoffen bedekkingen in het hok vaak te wassen. Fretten gebruiken meestal hetzelfde plekje, dus het kan ook helpen om ze te leren op een kattenbak te gaan en deze regelmatig te verschonen.

Worden fretten buiten gehouden?

Fretten kunnen buiten worden gehouden en dit is waarschijnlijk de meest gebruikelijke methode. Maar ze kunnen ook binnen leven. Als u ze buiten houdt, zorg er dan voor dat ze beschermd zijn tegen extreme weersomstandigheden – ze kunnen last hebben van kou en een zonnesteek krijgen. Sommige fretten spelen graag in water en dit kan een geweldige manier zijn om ze te laten afkoelen.

Denkt u er nog steeds over om een fret of fretten te nemen? Ze zijn heel leuk en vormen een zeer sterke band met hun eigenaren. Ze zijn niet echt geschikt als huisdier voor jongere kinderen, maar u zult enorm genieten van hun gezelschap en liefde.

een frettenpaartje