Wist u dat hamsters oorspronkelijk op de steppen of op de rand van woestijnen leefden? Dat betekende warme, droge omstandigheden en soms ook erg koud, evenals de noodzaak om grote afstanden af te leggen om voedsel te verzamelen. Hoewel we deze omstandigheden niet precies kunnen nabootsen, zijn er veel dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat we happy hamsters hebben.

  • Geef ze ruimte. We moeten rekening houden met die reislust. De hamsterkooi neemt qua breedte niet veel ruimte in, zodat u hem gemakkelijk in uw huis kunt plaatsen, maar u kunt ook de hoogte in gaan door verschillende niveaus te creëren of tunnels toe te voegen. 
  • Hamsters zijn meestal ’s nachts of vroeg in de avond actief. Probeer er voor te zorgen dat ze niet op een plaats staan waar kunstlicht hun natuurlijke gedragspatronen verstoort. Dit betekent ook dat ze betere huisdieren zijn voor jongvolwassenen of tieners die ook later op de avond gaan slapen! U kunt ze ook beter niet in slaapkamers plaatsen, omdat het geluid dat ze maken de bewoner misschien uit zijn slaap houdt, wat zorgt voor een happy hamster, maar een niet zo happy eigenaar.
  • Hamsters brachten ook veel van hun tijd ondergronds door. Hun dikke vacht, korte pootjes en stevige kleine lichaampjes zijn daar goed op aangepast. Geef ze tunnels of een bodembedekking/ondergrond waar ze tunnels in kunnen bouwen om ze happy te houden. Sommige mensen gebruiken zand, zaagsel of aarde voor tunnels, maar een zeer veilige optie is om kartonnen kokers onder hun standaard bodembedekking te begraven, omdat dit niet zal instorten.
  • Hamsters houden ook van klimmen, dus maak platforms of verdiepingen, maar pas op voor steile hellingen – hun gezichtsvermogen is vrij slecht en ze lijken niet te beseffen hoe ver ze kunnen vallen. 
  • In tegenstelling tot sommige andere kleine huisdieren, willen niet alle hamsters samenleven met een andere hamster. Vooral Syrische hamsters kunnen het beste alleen of met een andere hamster in een aparte kooi of apart gedeelte worden gehouden. Paartjes of groepen van hetzelfde geslacht die op jonge leeftijd zijn samen gezet, kunnen vaak samen worden gehouden.
  • Vergeet niet wat hout te geven om op te knagen – hamsters knabbelen graag!
Grooming Hamster